Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru telecomanda

TELECOMANDÁ, telecománd, vb. I. Tranz. A transmite o comandă la distanță. – Din fr. télécommander.
TELECOMÁNDĂ, telecomenzi, s. f. 1. Transmiterea unei comenzi la distanță prin mijloace de telecomunicație; totalitatea mijloacelor tehnice care permit o astfel de transmitere. 2. Dispozitiv prin care se transmit comenzi unor aparate. – Din fr. télécommande.
TELECOMANDÁ, telecománd, vb. I. Tranz. A transmite o comandă la distanță. – Din fr. télécommander.
TELECOMÁNDĂ, telecomenzi, s. f. Transmiterea unei comenzi la distanță prin mijloace de telecomunicație; totalitatea mijloacelor tehnice care permit o astfel de transmitere. – Din fr. télécommande.
TELECOMANDĂ, telecomenzi, s. f. Transmiterea unor comenzi la distanță; totalitatea mijloacelor tehnice care permit o astfel de transmitere.
TELECOMÁNDĂ, telecomenzi, s. f. Transmiterea unei comenzi la distanță; totalitatea mijloacelor tehnice care permit o astfel de transmitere. – Fr. télécommande.
telecomandá (a ~) vb., ind. prez. 3 telecomándă
telecomándă s. f., g.-d. art. telecoménzii; pl. telecoménzi
telecomandá vb., ind. prez. 1 sg. telecománd, 3 sg. și pl. telecomándă
telecomándă s. f. comandă
TELECOMANDÁ vb. I. tr. (Tehn.) A transmite la distanță o comandă; a teledirija. [Cf. fr. télécommander].
TELECOMÁNDĂ s.f. (Tehn.) Transmiterea la distanță a unei comenzi; ansamblul mijloacelor care permit o astfel de transmitere. [Cf. fr. télécommande].
TELECOMANDÁ vb. tr. a transmite la distanță o comandă; a teledirija. (< fr. télécomander)
TELECOMÁNDĂ s. f. acționarea de la distanță a unor instalații; ansamblul mijloacelor folosite. (< fr. télécommande)
A TELECOMANDÁ telecománd tranz. (nave, rachete, proiectile etc.) A comanda de la distanță (prin mijloace de telecomunicație); a teledirija; a teleghida. /<fr. télécommander
TELECOMÁNDĂ ~énzi f. Comandă la distanță, transmisă cu ajutorul mijloacelor de telecomunicație. /<fr. télécommande
telecomándă s. f. Mic instrument care transmite de la distanță comenzi pentru aparatul TV, sistemele auto antifurt etc. ◊ „[Vând televizor] color Philips, telecomandă, diagonala 37, rack Siemens [...]” R.l. 19 X 91 p. 7. ◊ „[Vând] televizoare color, cu telecomandă.R.l. 29 VII 93 p. 13. ◊ „[...] s-au născut în case în care telecomanda și zapping-ul între zeci de programe TV se făcea curent. Lipsa de interes a unei emisiuni era imediat amendată prin comutarea pe un alt canal.” D. 134/95 p. 14; v. și R.l. 10 IX 92 p. 6; v. și minitelecomandă (din it. telecomanda, fr. [boîte de] télécomande; DPN 1982; DN – alte sensuri, DEX, DN3)

Telecomanda dex online | sinonim

Telecomanda definitie

Intrare: telecomandă
telecomandă substantiv feminin
Intrare: telecomanda
telecomanda verb grupa I conjugarea I