Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru taximetru

TAXIMÉTRU, taximetre, s. n. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul orașelor, fiind prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea costului transportului în funcție de distanța parcursă; taxi. – Din fr. taximetre.
TAXIMÉTRU, taximetre, s. n. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul orașelor, de obicei prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea distanței parcurse și a timpului, în vederea fixării sumei de plată; taxi. – Din fr. taximètre.
TAXIMÉTRU, taximetre, s. n. Automobil de piață (prevăzut de obicei cu un aparat pentru înregistrarea sumei de plată, în raport cu distanța parcursă). Își culese pachetele de pe bancă, ieși din grădină și căută stația de taximetre. C. PETRESCU, A. 329.
TAXIMÉTRU, taximetre, s. n. Automobil de piață prevăzut de obicei cu un aparat pentru înregistrarea sumei de plată (în raport cu distanța parcursă). – Fr. taximètre (<gr.).
taximétru (-me-tru) s. n., art. taximétrul; pl. taximétre
taximétru s. n. (sil. -tru), art. taximétrul; pl. taximétre
TAXIMÉTRU s. taxi.
TAXIMÉTRU s.n. 1. Aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui automobil care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanță. 2. Automobil prevăzut cu un aparat care indică prețul unei curse, potrivit înregistrării distanței parcurse; taxi. [< fr. taximètre].
TAXIMÉTRU s. n. 1. aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui autovehicul care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanță. 2. autovehicul cu un astfel de aparat; taxi2. (< fr. taximètre)
TAXIMÉTRU ~e n. 1) Aparat pentru înregistrarea sumei de plată, potrivit distanței parcurse într-un taxi. 2) Automobil confortabil, prevăzut cu un contor care indică taxa, folosit pentru transportul de pasageri; taxi. [Sil. -me-tru] /<fr. taximetre
taximetru n. măsurător la o trăsură de distanță parcursă sau de timpul cât clientul o ocupă.
TAXIMETRU s. taxi.
TAXI- „ordine, aranjare, clasificare”. ◊ gr. taxis „ordine, rang, aranjare” > fr. taxi-, germ. id., engl. id. > rom. taxi-. □ ~dermie (v. -dermie), s. f., arta împăierii animalelor; ~logie (v. -logie1), s. f., taxologie*; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat de înregistrare a taxei pentru automobile; ~nomie (v. -nomie), s. f., taxonomie* (1); ~terie (v. -terie), s. f., anomalie cu puține abateri de la forma normală a vegetalelor.

Taximetru dex online | sinonim

Taximetru definitie

Intrare: taximetru
taximetru substantiv neutru
  • silabisire: -tru