Dicționare ale limbii române

2 intrări

22 definiții pentru taxare

TAXÁ, taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe, unei impuneri; a fixa o sumă determinată (ca taxă, impozit, preț). 2. A califica pe cineva drept..., a acuza de... – Din fr. taxer, lat. taxare.
TAXÁRE, taxări, s. f. Acțiunea de a taxa și rezultatul ei. – V. taxa.
TAXÁ, taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe, unei impuneri; a fixa o sumă determinată (ca taxă, impozit, preț). 2. A califica pe cineva drept..., a acuza de... – Din fr. taxer, lat. taxare.
TAXÁRE, taxări, s. f. Acțiunea de a taxa și rezultatul ei. – V. taxa.
TAXÁ, taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe, a fixa o taxă, un preț, un impozit. 2. Fig. A considera, a califica pe cineva drept...
TAXÁRE, taxări, s. f. Acțiunea de a taxa. Proprietarul... a protestat înscrierea taxei monopolului rachiului în bugetul comunei, propuind taxarea altor obiecte în profitul comunei. I. IONESCU, D. 218.
TAXÁ, taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe; a fixa o taxă, un impozit, un preț. 2. Fig. A considera, a califica pe cineva drept... – Fr. taxer (lat. lit. taxare).
TAXÁRE, taxări, s. f. Acțiunea de a taxa.
taxá (a ~) vb., ind. prez. 3 taxeáză
taxáre s. f., g.-d. art. taxắrii; pl. taxắri
taxá vb., ind. prez. 1 sg. taxéz, 3 sg. și pl. taxeáză
taxáre s. f., g.-d. art. taxării; pl. taxări
TAXÁ vb. v. califica, considera, face, numi, socoti.
TAXÁRE s. v. calificare, numire.
TAXÁ vb. I. tr. 1. A fixa, a stabili o taxă, un preț; a supune unei taxe. 2. (Fig.) A considera, a socoti, a califica. [< fr. taxer, cf. lat. taxare].
TAXÁRE s.f. Acțiunea de a taxa și rezultatul ei; socotire, calculare a unui preț, stabilire a unei taxe; taxație. [< taxa].
TAXÁ vb. tr. 1. a supune unei taxe; a stabili o taxă, un preț. 2. (fig.) a considera, a socoti, a califica. (< fr. taxer, lat. taxare)
A TAXÁ ~éz tranz. 1) A supune unei taxe. 2) fig. (persoane) A desemna printr-un calificativ (de obicei depreciativ); a numi; a face; a eticheta; a considera; a califica. ~ drept răufăcător. /<fr. taxer
taxà v. 1. a regula prețul mărfurilor: a taxa o scrisoare; 2. a stabili o dare extraordinară; 3. fig. a acuza: l’a taxat de înșelător.
*taxéz v. tr. (fr. taxer, d. lat. taxare, a atinge des, a taxa, care vine d. *taxum, tactum, tángere, a atinge). Apreciez (la vamă) ce fel de marfă e: a fost taxată ca marfă de lux. Supun taxeĭ: a taxa obĭectele de lux, o scrisoare neplătită. Fig. Acuz, consider: l-a taxat de (ca, drept) șarlatan, de prost.
taxa vb. v. CALIFICA. CONSIDERA. FACE. NUMI. SOCOTI.
taxare s. v. CALIFICARE. NUMIRE.

Taxare dex online | sinonim

Taxare definitie

Intrare: taxa
taxa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: taxare
taxare substantiv feminin