Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru tapiserie

TAPISER├ŹE1, (1, 2) tapiserii, s. f. 1. ╚Ües─âtur─â decorativ─â din l├ón─â sau din m─âtase ├«nf─â╚Ťi╚Ö├ónd subiecte diverse sau teme alegorice, lucrat─â manual sau la r─âzboi ╚Öi folosit─â mai ales la ├«mpodobirea pere╚Ťilor sau a unor mobile. 2. Lucru de m├ón─â cusut pe o canava cu l├ón─â, cu m─âtase, cu fir. ÔÖŽ Tehnica ╚Öi arta execut─ârii unor asemenea ╚Ťes─âturi. 3. Meseria tapiserului. ÔÇô Din fr. tapisserie.
TAPISER├ŹE2 s. f. v. tapi╚Ťerie.
TAPI╚ÜER├ŹE2, (2) tapi╚Ťerii, s. f. 1. Meseria tapi╚Ťerului. 2. Atelier, pr─âv─âlie ├«n care se lucreaz─â sau se v├ónd obiecte f─âcute de tapi╚Ťer.- Tapi╚Ťer + suf. -ie.
TAPI╚ÜER├ŹE1, tapi╚Ťerii, s. f. Partea tapi╚Ťat─â a unei mobile. [Var.: tapiser├şe s. f.] ÔÇô Tapi╚Ťa + suf. -─ârie.
TAPISER├ŹE, tapiserii, s. f. 1. Lucru de m├ón─â cusut pe o canava cu l├ón─â, cu m─âtase, cu fir. ÔÖŽ ╚Ües─âtur─â din l├ón─â sau din m─âtase ├«nf─â╚Ťi╚Ö├ónd subiecte diverse sau teme alegorice, lucrat─â manual sau la r─âzboi ╚Öi folosit─â mai ales la ├«mpodobirea pere╚Ťilor sau a unor mobile. 2. Partea tapisat─â a unei mobile. [Var.: tapi╚Ťer├şe s. f.] ÔÇô Din fr. tapisserie.
TAPI╚ÜER├ŹE2 s. f. v. tapiserie.
TAPI╚ÜER├ŹE1, (2) tapi╚Ťerii, s. f. 1. Meseria tapi╚Ťerului. 2. Atelier, pr─âv─âlie ├«n care se lucreaz─â sau se v├ónd obiecte f─âcute de tapi╚Ťer. ÔÇô Tapi╚Ťer + suf. -ie.
TAPISER├ŹE, tapiserii, s. f. 1. Lucru de m├«n─â cusut pe canava, cu l├«n─â sau cu m─âtase; draperie sau orice obiect lucrat ├«n acest fel. Ascunde-te acolo ├«n ast─â-sar─â... dup─â o tapiserie, unde vei voi. NEGRUZZI, S. III 424. Mari tapiserii de China. GOLESCU, ├Ä. 153. 2. Partea tapisat─â a unei mobile. ÔÇô Variant─â: tapi╚Ťer├şe s. f.
TAPI╚ÜER├ŹE1 s. f. v. tapiserie.
TAPI╚ÜER├ŹE2, tapi╚Ťerii, s. f. Meseria tapi╚Ťerului; atelierul unde lucreaz─â acesta. El sta pe atunci ├«n Podul Mogo╚Öoaiei, deasupra unei tapi╚Ťerii. VLAHU╚Ü─é, la CADE.
tapiser├şe (broderie, ╚Ťes─âtur─â) s. f., art. tapiser├şa, g.-d. art. tapiser├şei; pl. tapiser├şi, art. tapiser├şile
!tapi╚Ťer├şe (parte tapi╚Ťat─â a unei mobile) s. f., art. tapi╚Ťer├şa, g.-d. art. tapi╚Ťer├şei; (p─âr╚Ťi tapi╚Ťate, ateliere) pl. tapi╚Ťer├şi, art. tapi╚Ťer├şile
tapiser├şe (broderie, ╚Ťes─âtur─â) s. f., art. tapiser├şa, g.-d. art. tapiser├şei; pl. tapiser├şi art. tapiser├şile
tapi╚Ťer├şe (meserie, atelier) s. f., art. tapi╚Ťer├şa, g.-d. art. tapi╚Ťer├şei; (ateliere) pl. tapi╚Ťer├şi, art. tapi╚Ťer├şile
tapi╚Ťer├şe/tapiser├şe (partea tapi╚Ťat─â a unei mobile) s. f., art. tapi╚Ťer├şa/tapiser├şa, g.-d. art.tapi╚Ťer├şei/tapiser├şei; pl. tapi╚Ťer├şi/tapiser├şi, art. tapi╚Ťer├şile/tapiser├şile
TAPISER├ŹE s.f. 1. Lucru de m├ón─â cusut pe o canava cu l├ón─â, cu m─âtase etc. 2. Parte a unei mobile acoperit─â cu tapiserie (1). [Gen. -iei, var. tapi╚Ťerie (3) s.f. / < fr. tapisserie].
TAPI╚ÜER├ŹE s.f. 1. Meseria tapi╚Ťerului. 2. Atelier, pr─âv─âlie ├«n care se lucreaz─â sau se v├ónd obiecte f─âcute de tapi╚Ťer. 3. V. tapiserie. [Gen. -iei. / cf. it. tappezzeria].
TAPISER├ŹE/TAPI╚ÜERIE s. f. 1. ╚Ťes─âtur─â decorativ─â din l├ón─â sau m─âtase, lucrat─â manual sau la r─âzboi, pentru ├«mpodobirea pere╚Ťilor sau a mobilei. ÔŚŐ lucru de m├ón─â cusut pe o canapea cu l├ón─â, cu m─âtase etc. 2. parte a unei mobile acoperit─â cu tapiserie (1). (< fr. tapisserie)
TAPI╚ÜER├ŹE2 elem. tapiserie.
TAPI╚ÜER├ŹE1 s. f. 1. meseria tapi╚Ťerului. 2. atelier, pr─âv─âlie ├«n care se lucreaz─â sau se v├ónd obiecte f─âcute de tapi╚Ťer. (< it. tappezzeria)
TAPISER├ŹE tapiser├şi f. 1) Lucru de m├ón─â cusut pe canava dup─â conturul unui desen (cu fire de l├ón─â sau de m─âtase). 2) ╚Ües─âtur─â ornamental─â folosit─â la acoperirea pere╚Ťilor sau a mobilei. 3) ├Ämbr─âc─âminte a unei mobile, realizat─â din astfel de ╚Ťes─âtur─â. 4) Parte a unui obiect de mobilier acoperit─â cu asemenea ╚Ťes─âtur─â. [G.-D. tapiseriei] /<fr. tapisserie
TAPI╚ÜER├ŹE ~i f. 1) la sing. Meseria de tapi╚Ťer. 2) Atelier ├«n care se lucreaz─â sau se v├ónd obiecte f─âcute de tapi╚Ťer. [G.-D. tapi╚Ťeriei] /tapi╚Ťer + suf. ~ie
tapi╚Ťerie f. lucru f─âcut pe o canava cu l├ón─â, m─âtase, aur, etc. (= fr. tapisserie).
*tapiser├şe ╚Öi -╚Ťer├şe f. (primu d. fr. tapisserie, al doilea infl. de tapi╚Ťer; it. tappezzeria). Stofe cu care se tapeteaz─â o camer─â, o mobil─â ╚Ö. a. Meseria de tapi╚Ťer.
m├│bil─â-tapi╚Ťer├şe s. f. Unitate unde se lucreaz─â mobil─â ╚Öi tapi╚Ťerie ÔŚŐ ÔÇ×Cooperativa me╚Öte╚Öug─âreasc─â inaugureaz─â ├«n aceste zile la Bucure╚Öti, pe Bd. Baba Novac, un nou complex. La parter, centre de reparat obiecte optice, o unitate ┬źTricotextil┬╗, unit─â╚Ťi de marochin─ârie, mobil─â-tapi╚Ťerie, ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi repara╚Ťii.ÔÇŁ R.l. 10 I 75 p. 5 (din mobil─â + tapi╚Ťerie)

Tapiserie dex online | sinonim

Tapiserie definitie

Intrare: tapiserie
tapi╚Ťerie substantiv feminin
tapiserie substantiv feminin
Intrare: tapi╚Ťerie
tapiserie substantiv feminin
tapi╚Ťerie substantiv feminin