Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru taior

TAIÓR, taioare, s. n. Costum femeiesc compus dintr-o fustă și o jachetă (confecționate din același material). ♦ Jachetă de stofă. – Din fr. tailleur.
TAIÓR, taioare, s. n. Costum femeiesc alcătuit dintr-o fustă și o jachetă (confecționate din același material). ♦ Jachetă de stofă. – Din fr. tailleur.
TAIÓR, taioare, s. n. Costum femeiesc compus dintr-o fustă și o jachetă, făcute de obicei din aceeași stofă. Constată că ar avea nevoie de un taior și de o vulpe în jurul gîtului. C. PETRESCU, A. 310. Corina apare sus pe scară. E îmbrăcată într-un taior gri. SEBASTIAN, T. 177.
taiór s. n., pl. taioáre
taiór s. n., pl. taioáre
TAIÓR s.n. Costum femeiesc compus dintr-o fustă și o jachetă (din același material). ♦ Jachetă de stofă. [Pron. ta-ior. / < fr. (costume) tailleur].
TAIÓR s. n. costum femeiesc din fustă și jachetă (din același materiale). (< fr. /costume/ tailleur)
TAIÓR ~oáre n. 1) Costum femeiesc din două piese (jachetă și fustă). 2) Jachetă lungă până sub talie. [Sil. ta-ior] /<fr. tailleur
costúm-taiór s. n. (vest.) Costum de femeie compus din jachetă și fustă din același material ◊ „Deosebit de interesant sunt croite costumele-taior.Cont. 8 III 63 p. 2 (din costum + taior, după fr. costume tailleur)
jachétă-taiór s. f. ◊ „[...] prin taior se înțelege acum un ansamblu de două piese, clasica fustă și jachetă, sau orice fel de fustă cu jachetă-taior sau pantalon cu jachetă-taior sau chiar fustă-pantalon care a revenit cu aplomb în costumația zilelor ploioase, și ea cu jachetă-taior.” Săpt. 17 VIII 79 p. 8 (din jachetă + taior)
taiór-pantalón s. n. (vest.) Costum de damă alcătuit din jachetă asortată cu un pantalon ◊ „Voi opta pentru marea reîntoarcere la tailleur, tailleur-pantalon, ce a câștigat unul dintre primele locuri pe podiumul feminității.” Săpt. 16 VII 71 p. 26. ◊ „Taioare-pantalon, în variante albastru-marin și alb, evocă ținuta sportivilor ce se vor alinia la defilarea prilejuită de deschiderea Jocurilor Olimpice.” R.l. 27 I 72 p. 6; v. și șort [scris și tailleur-pantalon] (din fr. tailleur-pantalon)

Taior dex online | sinonim

Taior definitie

Intrare: taior
taior substantiv neutru