Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru taclit

TACLÍT, taclituri, s. n. (Înv.) Bucată de stofă sau de mătase vărgată, cu care se legau boierii la cap sau peste mijloc, după moda turcească. – Din tc. taklit.
TACLÍT, taclituri, s. n. (Înv.) Bucată de stofă sau de mătase vărgată, cu care se legau boierii la cap sau peste mijloc, după moda turcească. – Din tc. taklit.
TACLÍT, taclituri, s. n. (Învechit și arhaizant) Fîșie de stofă sau de mătase vărgată, cu care se legau boierii la cap sau peste mijloc, după moda turcească. Era îmbrăcat cu anteriu de suvac, încins cu taclit. SADOVEANU, E. 116. [Logofătul] legase un căpătîi al taclitului de clanța ușii și se încingea peste antiriu, învîrtindu-se și strîngîndu-se în brîu. GHICA, S. XVI. Un june ca de douăzeci de ani... legat la cap cu un taclit cuadrilat, ieși înainte. FILIMON, C. 56.
taclít (înv.) (ta-clit) s. n., pl. taclíturi
taclít s. n. (sil. -clit), pl. taclíturi
taclít (-te), s. n.1. Țesătură orientală de mătase dungată. – 2. Fîșie, cingătoare de mătase. Tc. takliht < arab. taklid (Șeineanu, II, 341; Lokotsch 1198), cf. bg. taklit. Sec. XIX, înv.
taclit n. cingătoare de stofă vărgată ce se lega peste mijloc sau la cap turcește (purtat înainte de boieri apoi de preoți): cu giaruri și cu taclituri turcești OD, [Turc. TAKLID, imitație de alagea].
taclít n., pl. urĭ (turc. [d. ar.] taklid, încingere, imitațiune, alagea imitată). Vechĭ. Brîŭ de stofă vărgată cu care boĭeriĭ se încingeaŭ saŭ și-l învălătuceaŭ în prejuru capuluĭ.

Taclit dex online | sinonim

Taclit definitie

Intrare: taclit
taclit substantiv neutru
  • silabisire: -clit