Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru tăpșire

TĂPȘÍ, tăpșesc, vb. IV. Tranz. (Reg.) 1. A bătători. 2. Fig. A lovi ușor pe cineva pe obraz în semn de dragoste; a mângâia. – Cf. sb. tapšati.
TĂPȘÍ, tăpșesc, vb. IV. Tranz. (Reg.) 1. A bătători. 2. Fig. A lovi ușor pe cineva pe obraz în semn de dragoste; a mângâia. – Cf. scr. tapšati.
TĂPȘÍ, tăpșesc, vb. IV. Tranz. 1. A apăsa sau a bate (pentru a face să se așeze, să se îndese); a bătători. ◊ Intranz. După ce au aruncat aceste semințe în pămînt, trebuie să tragă cu grebla... și apoi să tăpșească cu o lopată pe deasupra straturilor. La TDRG. 2. Fig. A da cuiva lovituri ușoare în semn de afecțiune; a mîngîia. Începe a mă tăpși pe obraz și a-mi zice: Doamne, Cuță, cît ești de frumușică! CONTEMPORANUL, VII 486.
tăpșí (a ~) (reg.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. tăpșésc, imperf. 3 sg. tăpșeá; conj. prez. 3 să tăpșeáscă
tăpșí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. tăpșésc, imperf. 3 sg. tăpșeá; conj. prez. 3 sg. și pl. tăpșeáscă
TĂPȘÍ vb. v. bate, bătători, bătuci, îndesa, netezi, nivela, presa.
A TĂPȘÍ ~ésc tranz. reg. 1) (suprafețe, terenuri) A îndesa pentru a face drept și neted; a bătători; a bătuci. ~ șoseaua. 2) fig. (persoane) A lovi ușor cu palma peste obraz în semn de dragoste. /<sb. tapšati
tăpșì v. Mold. 1. a aplana; 2. a netezi mămăliga cu lopățica sau cu lingura. [Origină necunoscută].
tăpșésc v. tr. (rudă cu sîrb. tapšati, a bate din palme, tapkali, a tăpși; ung. taposni, a călca, a bătături, tapsolni, a bate din palme; fr. taper, a bate cu talpa’n pămînt; germ. tappen, a bîjbîi. V. teapșă și tupăngesc). Lovesc, îndes, bătăturesc, netezesc cu ceva lat (V. și tipăresc): un slujbaș al curțiĭ tăpșea mămăliga, c’o lopățică (Sadov. VR. 1911, 3, 331). – Și tepșesc (est): căcĭulĭ tepșite (Panf. VR. 1920, 1, 52). V. pleoștesc și teșesc.
tăpși vb. v. BATE. BĂTĂTORI. BĂTUCI. ÎNDESA. NETEZI. NIVELA. PRESA.

Tăpșire dex online | sinonim

Tăpșire definitie

Intrare: tăpși
tăpși verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: tăpșit
tăpșit participiu
tăpșire infinitiv lung