Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

34 defini╚Ťii pentru t

T, t, s. m. 1. A dou─âzeci ╚Öi patra liter─â a alfabetului limbii rom├óne. 2. Sunet notat cu aceast─â liter─â (consoan─â ocluziv─â dental─â surd─â). [Pr.: te, t├«. ÔÇô Pl. ╚Öi (1, n.) t-uri]
T├ôN─é, tone, s. f. Unitate de m─âsur─â a masei, egal─â cu 1 000 de kg. ÔŚŐ Ton─â-kilometru = unitate.de m─âsur─â pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferat─â, egal─â cu deplasarea unei greut─â╚Ťi de o ton─â pe distan╚Ťa de 1 km. Ton─â-registru = unitate de m─âsur─â pentru volumul interior al unei nave comerciale, egal─â cu 2,8316 m3. Ton─â-deadweight = unitate de m─âsur─â pentru capacitatea total─â de ├«nc─ârcare a unei nave comerciale, egal─â cu o ton─â. ÔÇô Din fr. tonne.
╚Ü, ╚Ť, s. m. 1. A dou─âzeci ╚Öi cincea liter─â a alfabetului limbii rom├óne. 2. Sunet notat cu aceast─â liter─â (consoan─â semiocluziv─â dental─â sonor─â. [Pr.: ╚Ťe, ╚Ť├«. ÔÇô Pl. ╚Öi: (1, n.) ╚Ť-uri]
T s. m. invar. A douăzeci și patra literă a alfabetului limbii române; sunet notat cu această literă (consoană oclusivă dentală surdă (2)). [Pr.: te]
TON─é, tone, s. f. Unitate de m─âsur─â a masei, egal─â cu 1000 de kg. ÔŚŐ Ton─â-kilometru = unitate de m─âsur─â pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferat─â, egal─â cu deplasarea unei greut─â╚Ťi de o ton─â pe distan╚Ťa de 1 km. Ton─â-registru = unitate de m─âsur─â pentru volumul interior al unei nave comerciale, egal─â cu 2,832 m3. ÔÇô Din fr. tonne.
╚Ü s. m. invar. A dou─âzeci ╚Öi cincea liter─â a alfabetului limbii rom├óne; sunet notat cu aceast─â liter─â (consoan─â semioclusiv─â dental─â sonor─â (4)). [Pr.: ╚Ťe]
T s. m. invar. A dou─âzeci ╚Öi doua liter─â a alfabetului, numit─â ┬źte┬╗, ╚Öi sunetul pe care ├«l reprezint─â; este o consoan─â ocluziv─â, dental─â, surd─â.
T├ôN─é, tone, s. f. Multiplu al kilogramului, egal cu 1000 de kg. ├Än marea b─ât─âlie a c─ârbunelui s├«nt angaja╚Ťi zece mii de oameni ╚Öi nenum─ârate zeci de mii de tone de font─â, de fier ╚Öi de o╚Ťel. BOGZA, V. J. 175. ÔŚŐ Ton─â kilometru = unitate de calcul echivalent─â cu transportul unei tone pe o distan╚Ť─â de un km ├«ntr-o unitate de timp determinat─â. Ton─â-registru = unitate de volum, egal─â cu 2,832 m3, care m─âsoar─â capacitatea de ├«nc─ârcare a unei nave.
╚Ü s. m. invar. A dou─âzeci ╚Öi treia liter─â a alfabetului, numit─â ┬ź╚Ťe┬╗, ╚Öi sunetul corespunz─âtor; este o consoan─â semiocluziv─â dental─â surd─â.
T s. m. invar. A dou─âzeci ╚Öi doua[1] liter─â a alfabetului, numit─â ÔÇ×teÔÇŁ, ╚Öi sunetul corespunz─âtor.[1]
╚Ü s. m. invar. A dou─âzeci ╚Öi treia[1] liter─â a alfabetului, numit─â ÔÇ×╚ŤeÔÇŁ, ╚Öi sunetul corespunz─âtor.[1]
t1 (literă) [cit. te / tî] s. m. / s. n., pl. t / t-uri
t2 (sunet) [cit. tî] s. m., pl. t
t├│n─â s. f., g.-d. art. t├│nei; pl. t├│ne; simb. t
╚Ť1 (liter─â) [cit. ╚Ťe / ╚Ť├«] s. m. / s. n., pl. ╚Ť / ╚Ť-uri
╚Ť2 (sunet) [cit. ╚Ť├«] s. m., pl. ╚Ť
T, t s. m. invar. [cit. te]
t├│n─â s. f., g.-d. art. t├│nei; pl. t├│ne; simb. t
╚Ü, ╚Ť s. m. invar. [cit. ╚Ťe]
T├ôN─é s.f. Unitate de m─âsur─â egal─â cu 1000 kg. ÔÖŽ Ton─â-kilometru = unitate de m─âsur─â pentru volumul transporturilor pe calea ferat─â, egal─â cu greutatea de o ton─â deplasat─â pe distan╚Ťa de 1 km; ton─â-registru = unitate de volum care m─âsoar─â capacitatea de ├«nc─ârcare a unei nave ╚Öi este egal─â cu 2,832 m3. [< fr. tonne].
T├ôN─é s. f. unitate de m─âsur─â a masei, de 1000 kg. ÔÖŽ ~-kilometru = unitate de m─âsur─â pentru exprimarea volumului transporturilor efectuate pe calea ferat─â sau de c─âtre un autovehicul, cu greutatea de o ton─â deplasat─â pe distan╚Ťa de 1 km; ~-registru = unitate de volum care m─âsoar─â capacitatea de ├«nc─ârcare a unei nave, de 2,8316 m3. (< fr. tonne)
T├ôN─é ~e f. Unitate de m─âsur─â a masei egal─â cu 1000 de kg. ÔŚŐ ~-kilometru unitate de m─âsur─â echivalent─â cu transportul unei tone pe distan╚Ťa de 1 km ├«ntr-o unitate de timp determinat─â. ~-registru unitate de m─âsur─â a capacit─â╚Ťii de ├«nc─ârcare a unei nave (egal─â cu 2.832 m3). /<fr. tonne
T m. a dou─âzecea liter─â a alfabetului; cu sedila, cap─ât─â un sunet u╚Öor sibilant, analog lui ts: ╚Ť─âran, ╚Ť─âr├ón─â.
ton─â f. greutate de 1000 kgr.
t m. A do┼ş─â-zec─ş ╚Öi una liter─â a alfabetulu─ş latin. Reprezent─â un sunet dental mut, dup─â cum d reprezent─â tot acel sunet, dar sonor. V. ╚Öi ╚Ť.
*t├│n─â f., pl. e (fr. tonne, mare buto─ş, ton─â, d. lat. pop. t┼şnna, cuv. celtic care a p─âtruns ╚Öi ├«n alte limb─ş romane ╚Öi ├«n cele germanice. V. tunel). Unitatea de greutate (1000 de chilograme) p. a evalua ├«nc─ârc─âtura m─ârfurilor une─ş cor─âbi─ş, unu─ş vagon.
╚Ť m. A do┼ş─â-zec─ş ╚Öi do┼şa liter─â a alfabetulu─ş rom├ónesc. Sunetu e─ş e ca al unu─ş t amestecat cu s, dup─â cum dz e un d amestecat cu z. Italieni─ş ╚Öi Germani─ş ├«l reprezent─â pin z. Slavi─ş catolic─ş ╚Öi Unguri─ş pin c, ─şar Greci─ş no─ş pin ts.
T dispozitiv indicator sau panou (v.) care arat─â direc╚Ťia ╚Öi sensul v├óntului, marc├ónd locul de unde ├«ncepe decolarea sau aterizarea, noaptea fiind iluminat.
t, abrev. pentru: tenor (1-3), în partiturile* corale; tutti*, tempo (2) (v. a(l) tempo, tempo prima); talon*; tre (v. tre corde); tasto (v. tasto solo); tonică*.
t (METR.), simbol pentru ton─â.
T s. m. invar. 1. A dou─âzeci ╚Öi patra liter─â a alfabetului limbii rom├óne; sunet notat cu aceast─â liter─â (consoan─â oclusiv─â dental─â surd─â). 2. (METR.) Simbol pentru tesla. 3. Limfocit T (celul─â T), celul─â a sistemului imunitar, din categoria leucocitelor (globulelor albe) a c─ârei maturare are loc ├«n timus. Sunt r─âspunz─âtoare de imunitatea mediat─â celular. Exist─â mai multe subtipuri, cu rol diferit ├«n r─âspunsul imun: limfocite T helper (care recunosc antigenele str─âine ╚Öi elibereaz─â substan╚Ťe cu rol ├«n coordonarea activit─â╚Ťii diferitelor categorii de leucocite, substan╚Ťe numite interleukine), limfocite T citotoxice (efectoare) ╚Öi limfocite T supresoare.
Ț s. m. invar. A douăzeci și cincea literă a alfabetului limbii române; sunetul notat cu această literă (consoană semioclusivă dentală sonoră).
ton─â, tone s. f. (adol.) o mie de lei.
vitamina ╚Ü expr. (glum.) ╚Ťuic─â.

T dex online | sinonim

T definitie

Intrare: t
t substantiv masculin invariabil substantiv neutru
  • pronun╚Ťie: te, t├«
Intrare: ton─â
ton─â substantiv feminin
t substantiv masculin invariabil substantiv neutru
  • pronun╚Ťie: te, t├«
Intrare: ╚Ť
╚Ť substantiv neutru substantiv masculin invariabil
  • pronun╚Ťie: ╚Ťe, ╚Ť├«