Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru studia

STUDI├ü, studiez, vb. I. 1. Tranz. A depune o munc─â intelectual─â sus╚Ťinut─â, sistematic─â, pentru ├«nsu╚Öirea de cuno╚Ötin╚Ťe temeinice ├«ntr-un anumit domeniu; a ├«nv─â╚Ťa. 2. Tranz., refl. ╚Öi refl. recipr. A (se) observa cu aten╚Ťie, a (se) examina (din toate punctele de vedere); a (se) analiza, a (se) cerceta. 3. Refl. A-╚Öi impune o anumit─â atitudine, un anumit fel de a fi, mai ales atunci c├ónd se ╚Ötie observat, examinat de cineva. [Pr.: -di-a] ÔÇô Din it. studiare.
STUDI├ü, studiez, vb. I. 1. Tranz. A depune o munc─â intelectual─â sus╚Ťinut─â, sistematic─â, pentru ├«nsu╚Öirea de cuno╚Ötin╚Ťe temeinice ├«ntr-un anumit domeniu; a ├«nv─â╚Ťa. 2. Tranz., refl. ╚Öi refl. recipr. A (se) observa cu aten╚Ťie, a (se) examina (din toate punctele de vedere); a (se) analiza, a (se) cerceta. 3. Refl. A-╚Öi impune o anumit─â atitudine, un anumit fel de a fi, mai ales atunci c├ónd se ╚Ötie observat, examinat de cineva. [Pr.: -di-a] ÔÇô Din it. studiare.
STUDI├ü, studiez, vb. I. Tranz. 1. A depune o munc─â intelectual─â sus╚Ťinut─â, pentru ├«nsu╚Öire de cuno╚Ötin╚Ťe temeinice ├«ntr-un anumit domeniu; a ├«nv─â╚Ťa. Cum? ╚Ötii latine╚Öte, domnule? Ai studiat desigur aceast─â limb─â la colegiu? GHICA, S. 163. 2. A observa cu aten╚Ťie, a examina din toate punctele de vedere; a analiza, a cerceta. Te ├«n╚Ťeleg eu de c├«nd te studiez ╚Öi te sf─âtuiesc s─â fii serios. SADOVEANU, P. M. 118. Se apuc─â s─â studieze harta frontului cu o aten╚Ťie ├«nfrigurat─â. REBREANU, P. S. 101. A doua zi dup─â teatru... Titu imita gesturile acestuia, v─âzute ╚Öi studiate din stal. BASSARABESCU, S. N. 49. I-am studiat la mas─â pe to╚Ťi ╚Öi i-am g─âsit... destul de buni de pus pe scen─â. ALECSANDRI, T. I 293.
studi├í (a ~) (-di-a) vb., ind. prez. 3 studi├íz─â, 1 pl. studi├ęm (-di-em); conj. prez. 3 s─â studi├ęze; ger. studi├şnd (-di-ind)
studi├í vb. (sil. -di-a), ind. prez. 1 sg. studi├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. studi├íz─â, 1 pl. studi├ęm (sil. -di-em); conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. studi├ęze; ger. studi├şnd (sil. -di-ind)
STUDI├ü vb. 1. a se instrui, a ├«nv─â╚Ťa, (├«nv. ╚Öi reg.) a se pricopsi. (~ ├«n permanen╚Ť─â.) 2. v. ├«nv─â╚Ťa. 3. a citi, a ├«nv─â╚Ťa. (A ~ cursul de la un cap─ât la altul.) 4. a ├«nv─â╚Ťa, a se preg─âti, a se prepara. (A ~ serios pentru examene.) 5. a face, a urma. (~ medicina.) 6. v. analiza. 7. v. analiza. 8. v. c─âuta. 9. a cerceta, a consulta, a examina. (Am ~ toate izvoarele referitoare la...) 10. a cerceta, a se documenta, a se informa, a vedea, (├«nv.) a se pliroforisi. (~ dac─â nu s-a mai scris despre asta.)
STUDI├ü vb. I. tr. 1. A se ocupa de cercetare; a ├«nv─â╚Ťa. 2. A analiza, a cerceta. ÔÖŽ tr., refl. A (se) observa, a (se) cerceta cu aten╚Ťie. [Pron. -di-a, p.i. 3,6 -iaz─â, ger. -iind. / < it. studiare].
STUDI├ü vb. I. tr. 1. a se ocupa cu munca de cercetare; a ├«nv─â╚Ťa. 2. a analiza, a cerceta. II. tr., refl. a (se) observa, a (se) cerceta cu aten╚Ťie. (< it. studiare)
studi├í (-i├ęz, -├ít), vb. ÔÇô A cerceta, a observa. It. studiare. ÔÇô Der. studiu, s. n., din lat. studium, dublet al lui studio, s. n. (cabinet, mic─â locuin╚Ť─â independent─â), din it. studio; studios, adj., din fr. studieux; student, s. m., din it. studente; student─â, s. f.; studen╚Ťesc, adj. (de student); studen╚Ťime, s. f. (mul╚Ťime de studen╚Ťi).
A STUDI├ü ~├ęz 1. tranz. 1) A ├«nsu╚Öi prin instruire. ~ istoria. 2) A supune unei analize; a investiga; a cerceta; a considera; a analiza. 3) A privi cu aten╚Ťie (pentru a cunoa╚Öte mai bine); a cerceta; a examina. 2. intranz. A-╚Öi face studiile; a urma cursurile unei institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt. ~ la universitate. [Sil. -di-a] /<it. studiare, fr. ├ętudier
A SE STUDI├ü m─â ~├ęz intranz. (despre persoane) A-╚Öi concentra aten╚Ťia asupra ╚Ťinutei; a-╚Öi impune o anumit─â atitudine. [Sil. -di-a] /<it. studiare, fr. ├ętudier
studi├á v. 1. a se deda studiului; 2. a c─âuta s─â ╚Ötie: a studia muzica; 3. fig. a observa cu aten╚Ťiune: a studia pasiunile omene╚Öti; 4. a ├«nv─â╚Ťa pe din afar─â: a-╚Öi studia lec╚Ťiunea.
*studi├ęz v. tr. (f. ├ętudier, fr. studiare, d. lat. studium, studi┼ş). Inv─ât, m─â ocup de ceva: a studia muzica. Fig. Cercetez, examinez, observ, analizez: a studia un autor, un pro─şect de lege, un om, sufletu omenesc.
STUDIA vb. 1. a se instrui, a ├«nv─â╚Ťa, (├«nv. ╚Öi reg.) a se pricopsi. (~ ├«n permanen╚Ť─â.) 2. a ├«nv─â╚Ťa, (├«nv.) a pedepsi, a ╚Ötudirui, (grecism ├«nv.) a spudaxi. (~ la geografie.) 3. a citi, a ├«nv─â╚Ťa. (A ~ cursul de la un cap─ât la altul.) 4. a ├«nv─â╚Ťa, a se preg─âti, a se prepara. (A ~ serios pentru examene.) 5. a face, a urma. (~ medicina.) 6. a analiza, a cerceta, a examina, a investiga, a urm─âri, (livr.) a considera, (├«nv.) a medita, a privi, a socoti, (fig.) a explora, (├«nv. fig.) a sc─ârm─âna. (A ~ cauzele unui fenomen.) 7. a analiza, a cerceta, a examina, a m─âsura, a observa, a scruta, a urm─âri, (pop.) a iscodi, (├«nv. ╚Öi reg.) a oglindi, (├«nv.) a cerca, a ispiti. (├Äl ~ cu aten╚Ťie.) 8. a c─âuta, a cerceta, a examina, (├«nv.) a cerca. (Calul de dar nu se ~ ├«n gur─â.) 9. a cerceta, a consulta, a examina. (Am ~ toate izvoarele referitoare la...) 10. a cerceta, a se documenta, a se informa, a vedea, (├«nv.) a se pliroforisi. (~ dac─â nu s-a mai scris despre asta.)
studia, studiez v. t., v. i. a consuma b─âuturi alcoolice.

Studia dex online | sinonim

Studia definitie

Intrare: studia
studia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -di-a