Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru stropitoare

STROPITO├üRE, stropitori, s. f. 1. Vas de tabl─â, de material plastic etc., cu toart─â ╚Öi cu o ╚Ťeav─â aplicat─â pe partea lateral─â a peretelui exterior, prev─âzut─â cu un dispozitiv ├«n form─â de sit─â, care serve╚Öte la stropitul plantelor. ÔÖŽ Recipient mare, de obicei cilindric, montat pe un cadru cu ro╚Ťi ╚Öi prev─âzut cu un dispozitiv de proiectat apa, care serve╚Öte la stropitul str─âzilor; vehicul prev─âzut cu un asemenea recipient. ÔÖŽ (├Änv.) Pulverizator. 2. P─âm─âtuf f─âcut din buc─â╚Ťi de c├órp─â, cu care fierarul strope╚Öte cu ap─â c─ârbunii prea ├«nfierb├ónta╚Ťi din vatra fier─âriei. ÔÇô Stropi + -toare.
STROPITO├üRE, stropitori, s. f. 1. Vas de tabl─â, de material plastic etc., de m─ârimea unei g─âle╚Ťi, cu toart─â ╚Öi cu o ╚Ťeav─â aplicat─â pe partea lateral─â a peretelui exterior, la care este adaptat un dispozitiv ├«n form─â de sit─â, care serve╚Öte la stropitul culturilor din gr─âdini. ÔÖŽ Recipient mare, de obicei cilindric, montat pe un cadru cu ro╚Ťi ╚Öi prev─âzut cu un dispozitiv de proiectat apa, care serve╚Öte la stropitul str─âzilor; vehicul prev─âzut cu un asemenea recipient. ÔÖŽ (├Änv.) Pulverizator. 2. P─âm─âtuf f─âcut din buc─â╚Ťi de c├órp─â, cu care fierarul strope╚Öte cu ap─â c─ârbunii prea ├«nfierb├ónta╚Ťi din vatra fier─âriei. ÔÇô Stropi + suf. -toare.
STROPITO├üRE, stropitori, s. f. 1. Vas de tabl─â, de m─ârimea unei g─âle╚Ťi, prev─âzut cu o toart─â ╚Öi cu o ╚Ťeav─â terminat─â printr-o sit─â metalic─â, servind la stropitul culturilor din gr─âdini. A ╚Ť├«r├«it o ploaie sub╚Ťire ╚Öi clocit─â, parc─â se de╚Öertase r─âm─â╚Öi╚Ťele dintr-un fund ruginit de stropitoare. C. PETRESCU, R. DR. 151. Ia cu stropitoarea ap─â din putina cea mare... ╚Öi strope╚Öte... brazdele de flori. La TDRG. ÔÖŽ Vas mare a╚Öezat pe ro╚Ťi ╚Öi prev─âzut cu un dispozitiv de ├«mpro╚Öcat apa, care serve╚Öte la stropitul str─âzilor. Stropitori cu trac╚Ťiune mecanic─â. ÔÖŽ (├Änvechit) Pulverizator. Dou─â stropitori, tij de argint, ├«n form─â de pere cu frunze poleite. ALECSANDRI, T. I 141. 2. P─âm─âtuf f─âcut din buc─â╚Ťi de c├«rp─â pe care fierarul ├«l moaie ├«n ap─â pentru a stropi c─ârbunii prea ├«nfierb├«nta╚Ťi din vatra cu╚Öni╚Ťei. Fierariul l-au primit bucuros ╚Öi l-au pus, mai ├«nt├«i, la foi, apoi cu cle╚Ötele ╚Öi cu stropitoarea la vatra cu foc, dup─â aceea cu ciocanul ╚Öi cu barosul la nicoval─â, ╚Öi pe urm─â ╚Öi la potcovit caii. SBIERA, P. 248. ÔÇô Pl. ╚Öi: stropitoare.
stropitoáre s. f., g.-d. art. stropitórii; pl. stropitóri
stropitoáre s. f., g.-d. art. stropitórii; pl. stropitóri
STROPITO├üRE s. 1. (rar) ud─âtoare, (prin Bucov.) proa╚Öc─â, (├«nv., prin Transilv.) cof─â. (~ de flori.) 2. v. praftori╚Ť─â.
STROPITOÁRE ~óri f. 1) Vas cilindric, cu toartă și cu un tub lateral terminat printr-o sită, care servește la stropit (florile, legumele etc.). 2) Vehicul prevăzut cu un recipient pentru apă, folosit pentru stropitul străzilor și al grădinilor publice. /a stropi + suf. ~toare
stropitoare f. can─â de stropit.
stropito├íre f., pl. or─ş. Cof─â metalic─â cu o ╚Ťeav─â care are la cap─ât o strecur─âtoare pin care curge apa ├«mpr─â╚Ötiindu-se ╚Öi care serve╚Öte la udat florile. Saca de stropit stradele. Rar. Praftur─â.
STROPITOARE s. 1. (rar) ud─âtoare, (prin Bucov.) proa╚Öc─â, (├«nv., prin Transilv.) cof─â. (~ de flori.) 2. praftori╚Ť─â, praftur─â, (Ban.) stropelnic, (Ban., Olt. ╚Öi Munt.) stropelni╚Ť─â. (~ fierarului.)
╚Öterg─ât├│r (de parbr├şz)-stropito├íre s. n. ÔŚŐ ÔÇ×╚śterg─âtoare de parbriz-stropitori. O companie suedez─â de ma╚Öini a g─âsit o solu╚Ťie original─â pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi sistemul de cur─â╚Ťire automat─â a parbrizului. Astfel, ├«n locul obi╚Önuitei pompe care strope╚Öte geamul, s-au introdus ╚Öterg─âtoare-stropitori ale c─âror cauciucuri au fiecare opt orificii prin care apa curge, la comand─â.ÔÇŁ R.l. 19 IV 74 p. 6 (din ╚Öterg─âtor [de parbriz] + stropitoare)

Stropitoare dex online | sinonim

Stropitoare definitie

Intrare: stropitoare
stropitoare 2 pl. -e substantiv feminin
stropitoare 1 pl. -i substantiv feminin