Dicționare ale limbii române

2 intrări

12 definiții pentru stridie

STRÍDIE, stridii, s. f. Specie de moluscă lamelibranhiată comestibilă, cu valvele inegale, care trăiește fixată pe stânci în mările calde și temperate (Ostrea edulis). – Din ngr. strídhi.
STRÍDIE, stridii, s. f. Specie de moluscă lamelibranhiată comestibilă, cu valvele inegale, care trăiește fixată pe stânci în mările calde și temperate (Ostrea edulis). – Din ngr. strídhi.
STRÍDIE, stridii, s. f. Moluscă comestibilă din clasa lamelibranhiatelor, familia ostreidelor, care trăiește în mările calde și temperate sau în bazine artificiale de cultură (Ostrea edulis). El cel dintîi în oraș știa cînd sosesc stridiile. GANE, N. III 162. Avem stridii, brînzeturi proaspete, ne-a venit o langustă vie. CARAGIALE, O. II 82. Merge... la țărmurile mării de căuta ceva stridii pentru mîncare. DRĂGHICI, R. 149.
strídie (-di-e) s. f., art. strídia (-di-a), g.-d. art. strídiei; pl. strídii, art. strídiile (-di-i-)
strídie s. f. (sil. -di-e), art. strídia (sil. -di-a), g.-d. art. strídiei; pl. strídii, art. strídiile (sil. -di-i-)
STRÍDIE s. (ZOOL.; Ostrea edulis) (înv.) scoică de mare.
strídie (-ii), s. f. – Specie de moluscă (Ostrea). Ngr. στρίδι (Roesler 576; Cihac, II, 704).
STRÍDIE ~i f. Moluscă marină comestibilă. [G.-D. stridiei; Sil. -di-e] /<ngr. strídhi
stridie f. scoică de mare. [Gr. mod. OSTRÍDI (STRÍDI)].
Stridie (Leon) m. alt nume dat lui Leon Tomșa.
strídie f. (ngr. [o-]stridi, d. vgr. óstreon, stridie; turc. istridia, istridie, pop. stridia; lat. óstrea, it. óstrica, fr. huître, sp. ostra; germ. auster; ung. osztriga, sîrb. ostriga, rus. ústrica. V. ostrac). Un fel de scoĭcă comestibilă din care se scoate sidefu și mărgăritaru. V. stavrid. – Cultura stridiilor se face în parcurĭ speciale, ca la Arcachon și Saintonge (Francia) saŭ Ostenda (Belgia). Se recomandă să nu le mănîncĭ în lunile fără r (Maĭ, Iuniŭ, Iuliŭ, August). Ele transmit de multe orĭ tifosu, și de aceĭa e maĭ bine să nu le mănîncĭ nicĭ-odată, că nicĭ nutritive nu-s, nicĭ foarte gustoase.
STRIDIE s. (ZOOL.; Ostrea edulis) (înv.) scoică de mare.

stridie definitie

stridie dex

Intrare: stridie
stridie substantiv feminin
  • silabisire: -di-e
Intrare: Stridie
Stridie