strepede definitie

2 intrări

10 definiții pentru strepede

STRÉPEDE, strepezi, s. m. 1. Numele unor larve care se găsesc în brînză (v. cîșiță), în slănină sau în grăunțele de grîu (v. gărgăriță). 2. Arahnidă care trăiește în brînză, în pastramă și în alte alimente (Tirogliphus siro).
STRÉPED adj. v. strepezit.
STRÉPEDE s. (ENTOM.) câșiță, (Munt.) carete, (Transilv. și Bucov.) codaț. (~ este o larvă care se dezvoltă în brânza alterată.)
strépede (-zi), s. m. – Vierme de brînză, larva de la Piophila casei. – Megl. strépii. Origine incertă. Pare un der. din lat. trĕpĭdus, cf. treapăd (Tiktin). Este de presupus că pl. strepezi ar fi dus la un sing. analogic *strepeză, de la care, prin regresiune, s-ar putea explica rezultatul din megl. și alb. štrep, considerîndu-se -ză drept suf. Semantic, se explică prin ideea de mîncărime sau de mișcare agitată. – Der. din sl. črŭvĭ „vierme” (Cihac, II, 373), direct sau prin intermediul alb., nu este posibilă. Cf. Byck-Graur 26; Rosetti, II, 122.
STRÉPEDE ~zi m. Larvă care trăiește în unele alimente (brânză, slănină, pastramă etc.). /cf. alb. shtrep
strepede m. vierme ce se tace mai ales în oțet. [Cf. albanez ȘTREP, vierme].
strépede m., pl. zĭ (cp. cu lat. tripidus, tremurător, agitat, ca répede din rápidus. Cp. și cu alb. štrep, strepede). Vest. Un fel de verme (larvă) care se face în brînză orĭ în slănină (phióphila cásei și dermestes lardarius). – În Bz. și strapézĭ (pl.): Bună-ĭ brînza cu strapizĭ: Cum mănîncĭ, și verșĭ (P. P.). Se numește și cîșiță. Cp. cu repede, s. m.
streped adj. v. STREPEZIT.
STREPEDE s. (ENTOM.) cîșiță, (Munt.) carete, (Transilv. și Bucov.) codaț. (~ este o larvă care se dezvoltă în brînza alterată.)
strépede, strepezi, s.m. – Vierme de brânză; codaț. ♦ (onom.) Strepede, Strepedea, nume de familie (34 de persoane cu aceste nume, în Maramureș, în 2007). – Cuv. autohton (Philippide, Rosetti, Russu, Brâncuș, Vraciu), cf. alb. shtrep „vierme”, cu o formă veche, reconstituită, *strepez (cu pl. strepezi), din rad. i.-e. *serp-, *srp- „a se târi” (Russu, 1970: 198); din alb. shtrep (MDA).

strepede dex

Intrare: strepede
strepede substantiv masculin
Intrare: streped
streped