strapazan definitie

13 definiții pentru strapazan

STRAPAZÁN, strapazane, s. n. (Reg.) Cui (de lemn) fixat pe marginea bărcii, de care se leagă vâsla cu ajutorul unei curelușe; ujbă. – Cf. tc. trabzan.
STRAPAZÁN, strapazane, s. n. (Reg.) Cui (de lemn) fixat pe marginea bărcii, de care se leagă vâsla cu ajutorul unei curelușe; ujbă. – Cf. tc. trabzan.
STRAPAZÁN, strapazane, s. n. (Regional) Cui (de lemn) fixat pe marginea bărcii, de care se leagă vîslele, cu ajutorul unei curelușe; p. ext. cuiul împreună cu curelușa. Smulse vîslele din fundul bărcii, le înfipse în strapazanele lor și trase o dată din răsputeri. DUMITRIU, P. F. 19. – Variantă: strapezán (ANTIPA, P. 467) s. n.
strapazán s. n., pl. strapazáne
strapazán s. n., pl. strapazáne
STRAPAZÁN s. ujbă, (pop.) opac, (reg.) scarmos. (~ul unei lotci.)
strapazán (-ne), s. n. – Cuiul de care se leagă vîsla. Probabil în legătură cu ngr. τράπεζα „masă” sau „bancă”.
STRAPAZÁN ~e n. pop. Dispozitiv pentru fixarea vâslelor, constând dintr-un cui fixat de marginea luntrii și o curelușă. /<turc. strabzan
strapazán, strapazáne, s.n. și strapazáni, s.m. (reg.) 1. (s.n.) cui de lemn sau de metal, fixat pe marginea bărcii, de care se sprijină vâsla; ujbă, opac, scarmos. 2. (s.n.) parmaclâc de lemn la prispă; prispă. 3. (s.m.) pui de șalău sau de crap (până la 30 de cm).
strapazan (strepezen) m. 1. cuiul de care se prinde vâsla de luntre; 2. puiu de crap până la 30 cm. [Origină necunoscută].
strapazán, V. trapazan.
trapazán și strapazán n., pl. e (turc. trabzan, șir de gratiĭ, tramazán, tribună; sîrb. trabozan, tindă). Dun. Scarmos, cuĭu de care se ține vîsla. Munt. vest (tropuzan) „pridvor, prispă” (CL. 1910, 396), balustradă: sprijinit de tropuzanu scăriĭ, am scoborît pe covertă, și de aci jos în cabină (ChN. 1, 161). – Și trapuzan. Și ceaprazan (din ceapraz și trapazan în Rț. (rev. I. Crg. 4, 250), scarmos.
STRAPAZAN s. ujbă, (pop.) opac, (reg.) scarmos. (~ al unei lotci.)

strapazan dex

Intrare: strapazan
strapazan substantiv neutru