strămătură definitie

13 definiții pentru strămătură

STRĂMĂTÚRĂ, (2) strămături, s. f. (Înv. și pop.) 1. Lână toarsă și vopsită în diferite culori folosită la țară la țesut, la cusut și la brodat. 2. Sortiment de strămătură (1). 3. Destrămătură, stramă. – Cf. stramă, destrămătură.
STRĂMĂTÚRĂ, strămături, s. f. 1. Lână toarsă și vopsită în diferite culori, folosită la țară la țesut, la cusut și la brodat. 2. Destrămătură, stramă. – Cf. stramă, destrămătură.
STRĂMĂTÚRĂ, strămături, s. f. 1. Lînă toarsă și vopsită în diferite culori și folosită de țărance la țesut, la cusături, la broderii. Peste cămașa cu flori la mîneci, își încinse brîul de zile mari, țesut în strămătură. CAMILAR, N. II 21. Nevestele se schimbă în cămăși nouă, cusute cu altițe și cu strămătură. MARIAN, Î. 63. Că și-a uitat o năframă Mult mîndră și frumoasă, Să ne-o dați dumneavoastră... Fie și de bumbac... Fie și de strămătură, Om șterge caii la gură. SEVASTOS, N. 212. 2. Fir destrămat dintr-o țesătură; destrămătură, stramă.
strămătúră (înv., pop.) s. f., g.-d. art. strămătúrii; (sorturi, fire) pl. strămătúri
strămătúră s. f., g.-d. art. strămătúrii; (sorturi, fire) pl. strămătúri
STRĂMĂTÚRĂ s. v. destrămătură, răritură.
strămătură f. lână vopsită cu care țărancele fac scoarțe. [Scurtat din destrămătură].
destrămătúră f., pl. ĭ. Fire destrămate (lînă ș.a.). – Și strămătură.
strămătúră f., pl. ĭ. Destrămătură. Est. (și destrămătură și olișcă). Lînă moale de făcut ornamente pe cămășĭ orĭ pe canava.
strămătu s. v. DESTRĂMĂTURĂ. RĂRITURĂ.
strămătúră, strămături, s.f. – (reg.) Lână toarsă și vopsită în diferite culori, folosită la țesut covoare, la cusut: „Cu struțuri de strămătură” (Bârlea, 1924, I: 106). – Din stramă (Șăineanu, DEX) + suf. -ătură (MDA).
strămătúră, -i, s.f. – (înv.) Lână toarsă și vopsită în diferite culori, folosită la țesut covoare, la cusut: „Cu struțuri de strămătură” (Bârlea 1924 I: 106). – Din stramă + -tură.
Strămătur/ă, -aru v. Stramă 2, 3.

strămătură dex

Intrare: strămătură
strămătură substantiv feminin
Intrare: Strămătură
Strămătură