Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru stohastic

STOC├üSTIC, -─é, stocastici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. (Despre fenomene) Care se produce ├«nt├ómpl─âtor, care este legat de hazard. 2. S. f. (Mat.) Aplicare a calculului probabilit─â╚Ťilor la rezultatele ob╚Ťinute prin statistic─â. [Var.: stoh├ístic, -─â adj., s. f.] ÔÇô Din fr. stochastique.
STOHÁSTIC, -Ă adj., s. f. v. stocastic.
STOC├üSTIC, -─é, stocastici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. (Despre fenomene) Care se produce ├«nt├ómpl─âtor, care este legat de hazard. 2. S. f. (Mat.) Aplicare a calculului probabilit─â╚Ťilor la rezultatele ob╚Ťinute prin statistic─â. [Var.: stoh├ístic, -─â adj., s. f.] ÔÇô Din fr. stochastique.
STOHÁSTIC, -Ă adj., s. f. v. stocastic.
STOCÁSTIC, -Ă, stocastici, -e, adj. (Despre fenomene) Care se produce la întîmplare.
stocástic adj. m., pl. stocástici; f. stocástică, pl. stocástice
stocástic adj. m., pl. stocástici; f. sg. stocástică, pl. stocástice
STOCÁSTIC adj. v. accidental, incidental, întâmplător, ocazional, sporadic.
STOC├üSTIC, -─é adj. (Despre fenomene) Care se produce la ├«nt├ómplare; aleatoriu, ├«nt├ómpl─âtor. ÔÖŽ Variabil─â stocastic─â = variabil─â probabilistic─â. [Var. stohastic, -─â adj. / < fr. stochastique, cf. gr. stokhastikos ÔÇô conjectural, presupus].
STOHÁSTIC, -Ă adj. v. stocastic.
STOC├üSTIC, -─é I. adj. ├«nt├ómpl─âtor, aleatoriu. II. s. f. (mat.) folosirea calculului probabilit─â╚Ťilor pentru punerea ├«n valoare a statisticilor. (< fr. stochastique)
stocastic adj. v. ACCIDENTAL. INCIDENTAL. ÎNTÎMPLĂTOR. OCAZIONAL. SPORADIC.
stochastic─â, muzic─â ~ (ÔÇ║ gr. ¤â¤ä¤î¤ç╬┐¤é, ÔÇ×scopÔÇŁ, ÔÇ×╚Ťint─âÔÇŁ); ¤â¤ä╬┐¤ç╬▒¤â¤ä╬╣¤░¤î╬Ż, ÔÇ×care merge la ╚Ťint─âÔÇŁ, muzic─â ap─ârut─â ca o reac╚Ťie necesar─â la limitele polifoniei* serialismului* integral ╚Öi rezultat─â din introducerea no╚Ťiunii de probabilitate (care implic─â calculul combinatoriu). Polif. muzicii multiseriale (Boulez, Nono, Stockhausen) ajunsese la un punct c├ónd tehnica detaliului ╚Öi perceperea lui deveneau contradictorii. Muzica era sesizat─â pe suprafe╚Ťe tot mai mari. Trebuia astfel ales un alt sistem, mai potrivit, de structurare a fenomenului. ├Än acest sens s-au afirmat dou─â direc╚Ťii: una care renun╚Ťa la orice sistem de organizare introduc├ónd factorul alea (╚Öcoala amer. care se impune cu muzica de tip aleatoriu*); a doua care g─âse╚Öte un sistem de organizare propriu fenomenului global, unde multitudinea de sunete ÔÇ×creeaz─â un eveniment sonor pe planul ansambluluiÔÇŁ ÔÇô dup─â defini╚Ťia lui Xenakis ÔÇô compozitorul care a ini╚Ťiat aceast─â cale. ├Än cartea sa Musiques formelles, ap─ârut─â ├«n 1963, Xenakis expune respectiva teorie, pe care o aplic─â dealtfel ╚Öi ├«n practic─â cu mult succes, realiz├ónd unele lucr─âri valoroase ca Pithoprakta, Metastatis, Terretektorh etc. El demonstreaz─â c─â ├«n fenomenele globale nu conteaz─â detaliul, ci media statistic─â de transformare a obiectelor sonore a st─ârilor izolate luate la un moment dat. De aici necesitatea introducerii principiilor matematice care nu servesc ca scop ├«n sine, ci ca mijloc. Au fost astfel introduse no╚Ťiunile de calcul statistic. A luat na╚Ötere deci s. ÔÇô bazat─â pe calculul matematic al probabilit─â╚Ťilor. Pornind de la determinismul statistic (sau stochastic), Xenakis ajunge ├«n urm─âtoarele faze de cercetare a fenomenelor muzicale globale ╚Öi la alte aplica╚Ťii ├«n muzic─â ale matematicii moderne. De exemplu, probabilitatea inegal─â ├«n succesiune, care este asimilat─â cu orice produc╚Ťie uman─â, a fost aplicat─â muzicii prin teoria matematic─â a lan╚Ťurilor Markov (a rezultat ÔÇ×muzica markovian─âÔÇŁ) sau cercet─ârile matematice din domeniul jocurilor au n─âscut strategia muzical─â. De asemenea, logica simbolic─â a constituit un instrument ├«n determinarea muzicii simbolice, sau folosirea ordinatorului, un mijloc de a u╚Öura calculul statistic (a rezultat s. realizat─â la ordinator). Toate aceste aspecte au dus, pe l├óng─â apari╚Ťia unui proces inedit de crea╚Ťie, ╚Öi la metode de analiz─â* a altor opere, apar╚Ťin─âtoare chiar trecutului.
STOC├üSTIC Ôëá determinist.

Stohastic dex online | sinonim

Stohastic definitie

Intrare: stocastic
stohastic
stocastic adjectiv