stogoș definitie

11 definiții pentru stogoș

STÓGOȘ, -Ă, stogoși, -e, adj. (Reg.) (Despre oi) Care aparține unei varietăți rezultate din încrucișarea oilor țigaie și țurcană; (despre lână) care provine de la astfel de oi; cu firul lung, gros și drept. – Et. nec.
STÓGOȘ, -Ă, stogoși, -e, adj. (Despre oi) Care aparține unei varietăți rezultate din încrucișarea oilor țigaie și țurcană; (despre lână) care provine de la astfel de oi; cu firul lung, gros și drept. – Et. nec.
STÓGOȘ, -Ă, stogoși, -e, adj. (Despre oi) Care provine din încrucișarea oilor țigăi cu cele țurcane, avînd lîna groasă și lipsită de ondulații; (despre lînă) provenită de la astfel de oi.
stógoș adj. m., pl. stógoși; f. stógoșă, pl. stógoșe
stógoș adj. m., pl. stógoși; f. sg. stógoșă, pl. stógoșe
STÓGOȘ adj., s. (reg.) stogoman, stogos, stogoșat. (Oi ~.)
STÓGOȘ ~ă (~i, ~e) și substantival (despre oi) Care provine din încrucișarea raselor țigaie și țurcană. ◊ Lână ~ă lână cu firul lung, gros și drept. /Orig. nec.
stogoș a. se zice de o varietate de oi (provenită din încrucișarea țigăilor cu țurcanele) cu lâna mai puțin lungă si moale. [Și stogoman, dintr’un primitiv stog, de origină necunoscută].
stogomán, -ă adj. (d. stog). Țurcan corcit cu țigăŭ. Lînă stogomană, lînă maĭ suptire și maĭ lungă și maĭ groasă de cît țigaĭa. – Și stógoș și stogoșát. Căcĭulă stogoșată (Al.), căcĭulă țuguĭată.
stógoș și -șát, V. stogoman.
STOGOȘ adj., s. (reg.) stogoman, stogos, stogoșat. (Oi ~.)

stogoș dex

Intrare: stogoș
stogoș adjectiv