stimula definitie

13 definiții pentru stimula

STIMULÁ, stimulez, vb. I Tranz. A face să crească energia, randamentul; a da avânt, a îndemna, a incita, a încuraja. ♦ A mări activitatea unei funcții organice, a activa, a excita un organ, o funcție. – Din fr. stimuler, lat. stimulare.
STIMULÁ, stimulez, vb. I Tranz. A face să crească energia, randamentul; a da avânt, a îndemna, a incita, a încuraja. ♦ A mări activitatea unei funcții organice, a activa, a excita un organ, o funcție. – Din fr. stimuler, lat. stimulare.
STIMULÁ, stimulez, vb. I. Tranz. (Complementul indică pe om sau manifestările, acțiunile lui, forțele lui morale) A îndemna, a îmboldi, a încuraja (la lucru), a face să crească energia, randamentul. Actorul sovietic este strîns legat de mase, fapt care-l stimulează, mărindu-i puterea de muncă pînă la maxim. SAHIA, U.R.S.S. 156. Ea singură are farmecul și darul de a-i stimula energia somnolentă. REBREANU, R. I 21. Producțiuni de frunte în litere și arte, ca florile primăvara, răsăreau prin toată Europa din imaginațiunile stimulate de studiul modelelor antice. ODOBESCU, S. III 56.
stimulá (a ~) vb., ind. prez. 3 stimuleáză
stimulá vb., ind. prez. 1 sg. stimuléz, 3 sg. și pl. stimuleáză
STIMULÁ vb. 1. v. excita. 2. v. activa. 3. a îmbia, a îmboldi, a încuraja, a îndemna, (livr.) a emula, a incita. (Aprecierile lui m-au ~ să...) 4. a impulsiona, a îmboldi, a îndemna. (Îi ~ spre noi realizări.) 5. a îndemna, (grecism înv.) a parachinisi, (fig.) a împinge, (pop. fig.) a înghimpa, a mișca. (Totul îl ~ să procedeze astfel.) 6. a îmbărbăta, a încuraja, a îndemna, a însufleți, a susține, (înv.) a insufla, a mângâia, a semeți. (Cine vă ~ în luptă?)
A stimula ≠ a împiedica, a zădărnici
STIMULÁ vb. I. tr. A îndemna, a încuraja; a da un nou avânt. ♦ A excita, a activa (un organ, o funcție). [< fr. stimuler, cf. lat. stimulare].
STIMULÁ vb. tr. a îndemna, a încuraja; a impulsiona. ◊ a excita, a activa un organ, o funcție etc. (< fr. stimuler, lat. stimulare)
A STIMULÁ ~éz tranz. 1) fiziol. (țesuturi, organe, celule și funcții ale lor) A face să-și intensifice activitatea printr-un stimul. 2) (persoane, manifestări și activități ale lor) A susține pe toate căile (moral și material); a face să-și ia avânt. 3) A face să sporească activitatea, potențialul; a face să se intensifice. ~ industria. /<fr. stimuler, lat. stimulare
stimulà v. 1. a îmboldi, a excita; 2. Med. a activa funcțiunile organismului.
*stimuléz v. țr. (lat. stimulo, -áre. V. strămurare). Îmboldesc, îndemn: interesu stimulează omu. Med. Excit, măresc puterea de muncă: cafeaŭa și ceaĭu te stimulează.
STIMULA vb. 1. (FIZIOL.) a activa, a excita, (pop.) a ațîța. (Factor care ~ o funcție, un organ.) 2. a activa, a dinamiza, a intensifica, a înviora. (A ~ o activitate, un proces.) 3. a îmbia, a îmboldi, a încuraja, a îndemna. (Aprecierile lui m-au ~ să...) 4. a impulsiona, a îmboldi, a îndemna. (Îi ~ spre noi realizări.) 5. a îndemna, (grecism înv.) a parachinisi, (fig.) a împinge, (pop. fig.) a înghimpa, a mișca. (Totul îl ~ să procedeze astfel.) 6. a îmbărbăta, a încuraja, a îndemna, a însufleți, a susține, (înv.) a insufla, a mîngîia, a semeți. (Cine vă ~ în luptă?)

stimula dex

Intrare: stimula
stimula verb grupa I conjugarea a II-a