Dicționare ale limbii române

2 intrări

6 definiții pentru stiloidă

STILOÍDĂ, stiloide, s. f. (Anat.; în sintagma) Apofiza stiloidă = apofiza situată în partea mastoidiană a osului temporal, care servește ca punct de inserție pentru mușchi și pentru ligamente. [Pr.: -lo-i-] – Din fr. styloïde.
STILOÍDĂ, stiloide, s. f. (Anat.; în sintagma) Apofiza stiloidă = apofiza situată în partea mastoidiană a osului temporal, care servește ca punct de inserție pentru mușchi și pentru ligamente. [Pr.: -lo-i-] – Din fr. styloïde.
stiloídă s. f. (sil. -lo-i-), g.-d. art. stiloídei; pl. stiloíde
STILOÍD, -Ă adj. În formă de pumnal. // s.f. (Anat.) Parte ascuțită, în formă de pumnal, a unui os. [Pron. -lo-i-. / < fr. styloïde].
STILOÍD, -Ă I. adj. în formă de stil vegetal sau de pumnal. ♦ apofiză ~ă = apofiză în partea mastoidiană a osului temporal, punct de inserție pentru mușchi și ligamente. II. s. f. parte ascuțită, în formă de pumnal, a unui os sau a unei hipofize. (< fr. styloïde)
STILO- „coloană, vîrf ascuțit, stil botanic”. ◊ gr. stylos „stîlp, coloană” > fr. stylo-, germ. id., engl. id., it. stilo- > rom. stilo-. □ ~bat (v. -bat2), s. m., piedestal care susține un șir de coloane; ~dozimetru (v. dozi-, v. -metru1), s. n., dozimetru de radiație portativ, de forma unui stilou; ~for (v. -for), adj., (despre plante) înzestrat cu stil; ~graf (v. -graf), s. n., unealtă ascuțită cu care se înțeapă hîrtia pentru a face punctele care redau alfabetul orbilor; ~grafie (v. -grafie), s. f., procedeu tehnic de obținere cu ajutorul electrolizei a unor imitații de desene în peniță, de gravuri etc.; ~hioid (v. hio-, v. -id), s. n., piesă principală a arcului de susținere hioidian; ~id (v. -id), adj., s. n., 1. adj., În formă de stil vegetal sau de pumnal. 2. s. n., Parte ascuțită, în formă de pumnal, a unui os sau a unei apofize; ~lit (v. -lit1), s. n., aspect al suprafeței de separație dintre două strate sau din interiorul unei roci sedimentare omogene; ~podiu (v. -podiu), s. n., expansiune vegetală în formă de disc la baza stilului; ~spor (v. -spor), s. m., spor alungit format la vîrful filamentului micelian sau în picnidiile lichenilor sau fungilor; ~stegiu (v. -stegiu), s. n., scufie a stilului-aparținînd plantelor asclepiadacee.

stiloidă definitie

stiloidă dex

Intrare: stiloidă
stiloidă substantiv feminin
  • silabisire: -lo-i-
Intrare: stiloid
stiloid