sticlărie definitie

10 definiții pentru sticlărie

STICLĂRÍE, (2) sticlării, s. f. 1. Mulțime de obiecte fabricate din sticlă (I); mulțime de obiecte de sticlă adunate la un loc. 2. Fabrică sau atelier în care se fac obiecte de sticlă (I). ♦ Magazin sau secție într-un magazin unde se vând obiecte de sticlă (I). – Sticlă + suf. -ărie.
STICLĂRÍE, sticlării, s. f. 1. Obiecte fabricate din sticlă (I); obiecte de sticlă adunate la un loc. 2. Fabrică sau atelier în care se fac obiecte de sticlă (I). ♦ Magazin sau secție într-un magazin unde se vând obiecte de sticlă (I). – Sticlă + suf. -ărie.
STICLĂRÍE, sticlării, s. f. 1. (Cu înțeles colectiv) Tot felul de obiecte fabricate din sticlă (I); mai multe sticle (II 1) la un loc. Un camion hodorogit i-a ridicat marfa. Nu era multă. Cîteva duzini de mosoare în diferite culori, testele cu ace, niște sticlărie și ceva șireturi. SAHIA, N. 32. Am mai văzut eu cinste de aiasta, care sparg sticlăria de pe tejghea și n-are de unde plăti!POPA, V. 16. Oh! priveliște posacă! – Peste tot sînt numai cărți... Sau pahare, sticlărie și unelte ruginite. MACEDONSKI, O. I 272. 2. Fabrică de sticlă. ♦ Prăvălie unde se vînd obiecte de sticlă.
sticlăríe (sti-clă-) s. f., art. sticlăría, g.-d. art. sticlăríei; (ateliere) pl. sticlăríi, art. sticlăríile
sticlăríe s. f. (sil. -clă-), art. sticlăría, g.-d. art. sticlăríei; pl. sticlăríi, art. sticlăríile
STICLĂRÍE s. (Mold., Bucov. și Transilv.) glăjerie.
STICLĂRÍE ~i f. 1) Totalitate de obiecte de sticlă. 2) Întreprindere pentru fabricarea sticlei sau a obiectelor de sticlă. 3) Magazin unde se vând obiecte de sticlă. 4) v. STICLĂRAIE. [G.-D. sticlăriei; Sil. sti-clă-ri-e] /sticlă + suf. ~ărie
sticlărie f. 1. fabrică de sticlă; 2. arta de a face sticla; 3. scule de sticle.
sticlăríe f. Vest. Fabrică saŭ prăvălie de sticlă. Marfă saŭ multe lucrurĭ de sticlă. Arta de a face sticla. – În est ste-.
STICLĂRIE s. (Mold., Bucov. și Transilv.) glăjerie.

sticlărie dex

Intrare: sticlărie
sticlărie substantiv feminin
  • silabisire: -clă-