steriliza definitie

12 definiții pentru steriliza

STERILIZÁ, sterilizez, vb. I. Tranz. 1. A distruge microbii dintr-un mediu sau de pe un obiect; a face să fie steril. 2. A face ca un om sau un animal să devină steril, incapabil de a procrea; a castra. – Din fr. stériliser.
STERILIZÁ, sterilizez, vb. I. Tranz. 1. A distruge microbii dintr-un mediu sau de pe un obiect; a face să fie steril. 2. A face ca un om sau un animal să devină steril, incapabil de a procrea; a castra. – Din fr. stériliser.
STERILIZÁ, sterilizez, vb. I. Tranz. 1. A distruge sau a îndepărta (prin mijloace termice sau chimice) microorganismele (în special agenții patogeni) de pe un obiect sau dintr-un mediu. A steriliza o seringă. ▭ Încălzitul la 120° a unui balon pe jumătate plin cu lichid poate să nu sterilizeze decît partea udată, lăsînd ca viața să persiste în regiunile care nu sînt în contact cu lichidul. MARINESCU, P. A. 77. 2. (Cu privire la oameni sau la animale) A face să devină steril (1), incapabil de a procrea. V. castra. 3. Fig. A face să nu aibă nici un rezultat, a desființa, a anihila. I-a spus o mulțime de lucruri... care nu puteau să facă decît rău și să sterilizeze hotărîrea flexibilului Constantin. GALACTION, O. I 132.
sterilizá (a ~) vb., ind. prez. 3 sterilizeáză
sterilizá vb., ind. prez. 1 sg. sterilizéz, 3 sg. și pl. sterilizeáză
STERILIZÁ vb. 1. v. castra. 2. (MED.) a dezinfecta, (rar) a aseptiza. (A ~ un mediu.)
STERILIZÁ vb. I. tr. A distruge, a îndepărta microbii sau fermenții dintr-o substanță sau de pe un obiect. 2. A face inapt pentru procreare; a castra. [< fr. stériliser].
STERILIZÁ vb. tr. 1. a distruge microorganismele dintr-o substanță sau de pe un obiect. 2. a face inapt pentru procreare; a castra. (< fr. stériliser)
A STERILIZÁ ~éz tranz. 1) (obiecte sau produse alimentare) A face să fie steril (prin mijloace fizice sau chimice); a supune operației de îndepărtare sau distrugere a agenților patogeni. 2) (animale sau persoane) A lipsi de glandele sexuale; a face să devină steril; a castra. /<fr. stériliser
sterilizà v. 1. a face steril; 2. a distruge fermenții vătămători dintr’o substanță: a steriliza o apă.
*sterilizéz v. tr. (d. steril; fr. stériliser). Fac steril, nimicesc microbiĭ care ar altera o substanță: a steriliza apa. Fac sterp (să nu maĭ procreeze).
STERILIZA vb. 1. a castra, a jugăni, a scopi, (livr.) a emascula, (rar) a scapeți, (pop.) a întoarce, a stîrpi, (reg.) a bate, a curăți, a here-lui, (Transilv. și nordul Olt.) a suci. (A ~ un animal mascul.) 2. (MED.) a dezinfecta. (A ~ un mediu.)

steriliza dex

Intrare: steriliza
steriliza verb grupa I conjugarea a II-a