ster definitie

14 definiții pentru ster

STER, steri, s. m. Unitate de măsură pentru volume egală cu un metru cub, folosită la măsurarea lemnelor așezate în stive. – Din fr. stère.
STER, steri, s. m. Unitate de măsură pentru volume egală cu un metru cub, întrebuințată la măsurarea lemnelor așezate în stive. – Din fr. stère.
STER, steri, s. m. (Adesea ca apoziție pe lîngă «metru») Unitate de volum în sistemul metric, egală cu volumul unei stive de formă cubică, cu latura de un metru și întrebuințată la cubajul lemnelor așezate în stive. Trei metri steri de lemne. ◊ Dublu-ster v. dublu2.
ster s. m., pl. steri; simb. st
ster s. m., pl. steri; simb. st
STER s.m. Unitate de măsură (egală cu 1 m3), folosită mai ales la cubajul lemnelor de foc. ◊ Dublu-ster = unitate de măsură de volume pentru lemne, egală cu 2 m3. [< fr. stère, it. stero, cf. gr. stereos – solid].
STER1 s. m. unitate de măsură pentru volume, egală cu 1 m3, folosită la cubajul lemnelor în stive. (< fr. stère)
-STÉR2 elem. „volum”. (< fr. -stère, cf. gr. stereos)
STER ~i m. Unitate de măsură pentru volume egală cu un metru cub (folosită la cubajul lemnelor). /<fr. stere
ster m. măsură egală cu un metru cub, de măsurat lemnele de încălzit.
*ster in. (fr. stére, d. vgr. stereós, solid). Rar. Unitatea de măsură a volumuluĭ p. lemnele de foc, egală cu un metru cub (Decaster, zece sterĭ; decister, o zecime din ster).
antigáng(ster) adj. inv.1. Care este prevăzut cu o instalație specială împotriva hoților ◊ „N-a fost expus ghișeul antigangster inaugurat la Banca Angliei.” Cont. 28 X 66 p. 10. ♦ 2. Care este îndreptat împotriva gangurilor, a bandelor de hoți ◊ „Criminalul J.M. a fost împușcat, vineri, la Paris, în cursul unei acțiuni a brigăzii «antigang», la care au participat 50 de polițiști.” Sc. 4 XI 79 p. 6 (din anti- + gang(ster); cf. fr. antigang; DMN 1966; brigade antigang, DMC 1973)
-STER (-STERĂ) „volum”. ◊ gr. steros „solid, consistent” > fr. -stère, engl. id. > rom. -ster și -steră.
-STERĂ, v. -STER.

ster dex

Intrare: ster (suf.)
ster suf.
Intrare: ster (subst.)
ster subst. substantiv masculin