stegozaur definitie

8 definiții pentru stegozaur

STEGOZÁUR, stegozauri, s. m. (La pl.) Gen de reptile gigantice fosile cu capul foarte mic, cu o creastă compusă din două serii de plăci verticale osoase pe spate și cu două serii de spini pe coadă (Stegosaurus); (și la sg.) reptilă din acest gen. – Din fr. stégosaure.
STEGOZÁUR, stegozauri, s. m. (La pl.) Gen de reptile gigante fosile cu capul foarte mic, cu o creastă compusă din două serii de plăci verticale osoase pe spate și cu două serii de spini pe coadă (Stegosaurus); (și la sg.) reptilă din acest gen. – Din fr. stégosaure.
stegozáur (-za-ur) s. m., pl. stegozáuri
stegozáur s. m. (sil. -za-ur), pl. stegozáuri
STEGOZÁUR s.m. Reptilă erbivoră uriașă fosilă din mezozoic, care avea pe spate niște plăci osoase ascuțite. [Pron. -za-ur. / < fr. stégosaure, cf. gr. stegos – acoperiș, sauros – șopârlă].
STEGOZÁUR s. m. dinozaurian erbivor fosil, cu capul foarte mic în raport cu trunchiul și cu membrele anterioare mai scurte, pe partea dorsală având două rânduri de plăci osoare triunghiulare. (< fr. stégosaure)
STEGOZÁUR ~i m. (nume generic) Reptilă fosilă uriașă, cu o creastă de plăci osoase pe spate și cu spini pe coadă. /<fr. stégosaure
STEGO- „acoperiș, armură”. ◊ gr. stegos „acoperiș” > fr. stégo-, engl. id., it. id., germ. id. > rom. stego-. □ ~carp (v. -carp), s. n., capsulă a briofitelor, care prezintă atît opercul cît și peristom; ~cefali (v. -cefal), s. m. pl., ordin de amfibieni primitivi fosili care au trăit din devonian pînă în triasic, avînd corpul acoperit cu plăci osoase groase; ~zaur (v. -zaur), s. m., reptilă erbivoră uriașă fosilă, din mezozoic, care avea o armură dorsală osoasă.

stegozaur dex

Intrare: stegozaur
stegozaur substantiv masculin
  • silabisire: -za-ur