Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru stamp─â

STAMP├ü, stampez, vb. I. Tranz. A imprima o imagine pe o pies─â de metal, prin deformare plastic─â, cu ajutorul unui poanson ╚Öi al unor matri╚Ťe speciale. ÔÇô Din it. stampare.
ST├üMP─é, stampe, s. f. Imagine imprimat─â dup─â o plac─â gravat─â. ÔÇô Din it. stampa.
STAMP├ü, stampez, vb. I. Tranz. A imprima o imagine pe o pies─â de metal, prin deformare plastic─â, cu ajutorul unui poanson ╚Öi al unor matri╚Ťe speciale. ÔÇô Din it. stampare.
ST├üMP─é, stampe, s. f. Imagine imprimat─â dup─â o plac─â gravat─â. ÔÇô Din it. stampa.
STAMP├ü, stampez, vb. I. Tranz. 1. (├Änvechit) A reproduce o imagine cu ajutorul unei pl─âci gravate. Deocamdat─â vom stampa [portretul]... cel adev─ârat al lui Mihai Viteazul; mai t├«rziu, de ne vor ierta mijloacele, vom c─âuta a stampa ╚Öi pe celelalte. B─éLCESCU, O. I 224. 2. A fasona un material prin deformare plastic─â, cu matri╚Ťe speciale, pentru a ob╚Ťine un obiect de dimensiuni determinate.
ST├üMP─é, stampe, s. f. Oper─â de art─â grafic─â, de obicei gravur─â sau litografie. ├Än stampele ╚Öi ├«n albumurile lui se mai v─âd ├«nc─â ast─âzi tipurile ╚Öi costumele acelor slujitori, pu╚Öca╚Öi, h─âitari, b─ât─âia╚Öi, ╚Öoimari, care compuneau personalul v├«n─âtorilpr din secolul trecut. ODOBESCU, S. III 144. ├Än col╚Ťul din dreapta al stampei este un scut cu o coroan─â deasupra, ├«nf─â╚Ťi╚Ö├«nd o cetate cu trei turnuri. B─éLCESCU, O. I 221.
stampá (a ~) vb., ind. prez. 3 stampeáză
stámpă (gravură) s. f., g.-d. art. stámpei; pl. stámpe
stamp├í vb., ind. prez. 1 sg. stamp├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. stampe├íz─â
stámpă s. f., g.-d. art. stámpei; pl. stámpe
STÁMPĂ s. gravură, (înv.) săpătură. (O ~ în lemn reprezentând...)
STAMP├ü vb. I. tr. A fasona un material prin deformare plastic─â cu matri╚Ťe speciale. [< it. stampare].
STÁMPĂ s.f. Imagine imprimată după un desen gravat pe o placă de cupru sau de lemn; gravură. [< it. stampa].
STAMP├ü vb. tr. a fasona un material prin deformare plastic─â, cu matri╚Ťe speciale. (< it. stampare)
STÁMPĂ s. f. imagine imprimată după un desen gravat pe o placă de cupru sau de lemn; gravură. (< it. stampa)
A STAMP├ü ~├ęz tranz. (imagini) A reproduce prin imprimare pe o plac─â de metal (cu ajutorul matri╚Ťei). ~ un desen pe o medalie. /<it. stampare
ST├üMP─é ~e f. Imagine ob╚Ťinut─â prin reproducerea de pe o plac─â gravat─â sau litografiat─â; gravur─â. /<it. stampa, ngr. st├ímpa
stampă f. 1. tipar: a da în stampă; 2. gravură; 3. fig. pecete: stampa geniului OD.
* st├ímp─â f., pl. e (fr. estampe, d. it stampa, d. germ. stampfen, a pisa, a bate din picioare de unde sÔÇÖa dezvoltat ├«nt. de ÔÇ×a tip─âriÔÇŁ. V. stamb─â, stampil─â). Gravur─ş, figur─â tip─ârit─â sa┼ş litografiat─â. Fig. Stampil─â caracteristic─â: stampa geniulu─ş.
STAMPĂ s. gravură, (înv.) săpătură. (O ~ în lemn reprezentînd...)
POIANA STAMPEI, com. ├«n jud. Suceava, situat─â ├«n V depr. Dornelor, pe r├óul Dorna; 2.318 loc. (2003). Sta╚Ťie de c. f. Expl. de turb─â, de andezit ╚Öi dacit. Fabric─â de ╚Övai╚Ťer. Izvoare cu ape minerale carbogazoase. Rezerva╚Ťia natural─â Tinovu Mare (677 ha) este o mla╚Ötin─â oligotrof─â ├«n care vegeteaz─â exemplare de pin (Pinus sylvestris), numeroase alge (├«ntre care o specie endemic─â, Sphagnum wulfianum) ╚Öi o specie rar─â de rogoz (Carex loliacea).

Stamp─â dex online | sinonim

Stamp─â definitie

Intrare: stamp─â
stamp─â substantiv feminin
Intrare: stampa
stampa verb grupa I conjugarea a II-a