stărosti definitie

12 definiții pentru stărosti

STĂROSTÍ, stărostesc, vb. IV. Intranz. și tranz. (Pop.) A peți o fată în numele altcuiva. ♦ A rosti orațiile de nuntă; a conduce ceremonia nunții. – Din staroste.
STĂROSTÍ, stărostesc, vb. IV. Intranz. și tranz. (Pop.) A peți o fată în numele altcuiva. ♦ A rosti orațiile de nuntă; a conduce ceremonia nunții. – Din staroste.
STĂROSTÍ, stărostesc, vb. IV. Intranz. (Popular) A cere de la părinți mîna fetei în numele unui fecior; a peți; p. ext. a rosti orațiile la nuntă. Iar cînd alaiul s-a oprit Și Paltin-crai a stărostit, A prins să sune sunet viu De treasc și trîmbiți și de chiu. COȘBUC, P. I 56. ♦ Tranz. A servi cuiva drept staroste. Feciorul... se ține grapă de mine să-l stărostesc. La TDRG.
stărostí (a ~) (pop.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. stărostésc, imperf. 3 sg. stărosteá; conj. prez. 3 să stărosteáscă
stărostí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. stărostésc, imperf. sg. stărosteá; conj. prez. 3 sg. și pl. stărosteáscă
STĂROSTÍ vb. v. cere, peți.
A STĂROSTÍ ~ésc 1. tranz. (fete) A cere în căsătorie în calitate de staroste; a peți. 2. intranz. A fi staroste la nuntă; a conduce ceremonia unei nunți. /Din staroste
stărostì v. a mijloci o căsătorie: Paltin Craiu a stărostit COȘBUC.
2) stărostésc v. tr. Mold. Trans. Mijlocesc o căsătorie.
stărosti vb. v. CERE. PEȚI.
stărostí, stărostesc, vb. tranz. – (reg.) A îndeplini îndatoririle unui staroste; a conduce ceremonia nunții. (Trans., Maram., Mold.). – Din staroste (DEX, MDA).
stărostí, -esc, vb. tranz. – 1. A peți (prin staroste). 2. A fi staroste. – Din staroste.

stărosti dex

Intrare: stărosti
stărosti verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a