Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru spirea

SPIRÉA, spiree, s. f. Arbust din familia rozaceelor, înalt până la 2 m, cu ramurile arcuite și flori albe dispuse pe toată lungimea ramurilor, cultivat ca plantă ornamentală (Spiraea vanhouttei). [Pr.: -re-a] – Din fr. spirée, lat. spiraea.
SPIRÉA s. f. Arbust din familia rozaceelor, înalt până la 2 metri, cu ramurile arcuite și flori albe dispuse pe toată lungimea ramurilor, cultivat ca plantă ornamentală (Spiraea vanhouttei). – Din fr. spirée, lat. spiraea.
!spiréa (re-a) s. f., g.-d. art. spiréei; pl. spirée
spiréa s. f., pl. spirée
SPIRÉA s. v. floarea-miresei.
SPIRÉA s. f. arbust din familia rozaceelor, cu frunze ovale și flori albe, dispuse în inflorescențe globuloase. (< fr. spirée, lat. spiraea)
spírea s. m. – (Arg.) Carte de joc de trei puncte. Origine necunoscută. Spirea ester nume propriu de persoană, dar nu se vede legătura.
Spirea (Dealul) f. colină în București, unde un viteaz corp de pompieri rezistă atacului Turcilor din 3 Septemvrie 1848.
spirea s. v. FLOAREA-MIRESEI.
Spir/a, -ca, -ea, -escu, -ești v. Spiridon II A 1. 2.
SIBIRAEA Maxim., SPIREA ALBASTRĂ, fam. Rosaceae, Gen originar din U.R.S.S. (Siberia), China și Europa de S-E, 2 specii de arbuști dioici cu frunze simple, alungit-eliptice, penat-nervate, cu marginea întreagă si flori albe în paniculă terminală, înfrunzită la bază. Carpele concrescute la bază. Foiosire. Parcuri și grădini, poziție insorită sol normal, nu prea uscat.
SPIRAEA L., SPIREA, fam. Rosaceae. Gen originar din sudul Europei, Asia de N, America de N și Occidentală, cca 85 specii, arbuști sub formă, de tufă, tulpini drepte ori arcuit-pendente, de diferite talii, pînă la 2 m. Frunze alterne, caduce, simple, de obicei serate, fără stipele, întregi sau ușor- lobate. Înflorește din primăvară pînă în toamnă. Flori hermafrodite, mici, albe, roz sau roșii (5 petale libere, mai lungi decît cele 5 sepale libere, stamine numeroase la bazâ cu un inel, 5 pistile distincte), dispuse în raceme umbeliforme, corimbe, panicule. Fruct cu 5 folicule dehiscente, cca. 15 semințe.

spirea definitie

spirea dex

Intrare: spirea (pl. spiree)
spirea pl. spiree substantiv feminin
Intrare: spirea (inv.)
spirea inv.
Intrare: Spirea
Spirea
Intrare: spirea-albastră
spirea-albastră substantiv feminin articulat