Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru spintariscop

SPINTARISCÓP, spintariscoape, s. n. (Fiz.) Instrument folosit pentru a observa scânteierile produse de unele particule alfa emise de o sursă radioactivă, când lovesc un ecran cu sulfură de zinc. – Din fr. spinthariscope.
SPINTARISCÓP, spintariscoape, s. n. (Fiz.) Instrument folosit pentru a observa scânteierile produse de unele particule emise de o anumită sursă. – Din fr. spinthariscope.
SPINTARISCÓP, spintariscoape, s. n. Instrument folosit pentru observarea scînteierilor care se produc cînd anumite raze emise de o substanță radioactivă lovesc un ecran acoperit cu un strat de sulfură de zinc.
!spintariscóp (-ris-cop/-ri-scop) s. n., pl. spintariscoápe
spintariscóp s. n. (sil. mf. -scop), pl. spintariscoápe
SPINTARISCÓP s.n. Instrument pentru observarea scânteilor care se produc când razele emise de o substanță radioactivă lovesc un ecran acoperit cu un strat de sulfură de zinc. [< fr. spinthariscope, cf. gr. spinther – scânteie, skopein – a examina].
SPINTARISCÓP s. n. instrument pentru observarea scânteilor care se produc când razele emise de o substanță radioactivă lovesc în ecran acoperit cu un strat de sulfură de zinc. (< fr. spinthariscope)
SPINTARI- „scînteie, scînteiere”. ◊ gr. spintharis „scînteie” > fr. spinthari-, engl. id., germ. id. > rom. spintari-. □ ~scop (v. -scop), s. n., instrument pentru observarea scînteilor care se produc cînd razele emise de o substanță radioactivă lovesc un ecran acoperit cu un strat de sulfură de zinc.

spintariscop definitie

spintariscop dex

Intrare: spintariscop
spintariscop substantiv neutru
  • silabisire: -scop