Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru spermanțetă

SPERMANȚÉT s. n. Substanță grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obținută din craniul de cașalot, de balenă, de delfin și folosită în cosmetică și la fabricarea lumânărilor; ceară de balenă. [Var.: spermanțétă s. f.] – Din ngr. spermatséto. Cf. bg., rus. spermacet.
SPERMANȚÉTĂ s. f. v. spermanțet.
SPERMANȚÉT s. n. Substanță grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obținută din craniul de cașalot, de balenă, de delfin și întrebuințată în cosmetică și la fabricarea lumânărilor; ceară de balenă. [Var.: spermanțétă s. f.] – Din ngr. spermatséto. Cf. bg., rus. spermacet.
SPERMANȚÉTĂ s. f. v. spermanțet.
SPERMANȚÉT s. n. Substanță de culoare albă, cu aspect de ceară, care se extrage din partea cerebrală a cașalotului și se întrebuințează în cosmetică și la fabricarea lumînărilor; alb de balenă. V. stearină. Un mic deranjament pe linia electrică... ne obligă să folosim această lumînare de spermanțet. V. ROM. martie 1954, 177. La șase perechi de geamuri, șase feșnice cu luminări de spermanțet. DELAVRANCEA, H. T. 216. – Variantă: spermanțétă s. f.
SPERMANȚÉTĂ s. f. v. spermanțet.
spermanțét s. n.
spermanțét s. n.
SPERMANȚÉT s. (CHIM.) cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot.
SPERMANȚÉT s. n. ceară din craniul de balenă, de delfin și din craniul și grăsimea de cașalot, folosită în industria cosmetică și la fabricarea lumânărilor; cetaceum. (< germ. Spermazet, fr., it. spermaceti)
spermanțét s. n. – Alb de balenă. – Var. sperma(n)țet(ă). Lat. sperma coeti, prin intermediul rus. spermacet (Sanzewitsch 209), cf. tc. ispermeçet, ngr. σπαρματσέτο.
SPERMANȚÉT n. Substanță unsuroasă albă, cu aspect de ceară, extrasă din craniul cetaceelor și întrebuințată, mai ales, la fabricarea lumânărilor, a unor alifii și a produselor cosmetice. /<germ. Spermazet, fr., it. spermaceti
sperma(n)țet n. alb de balenă: lumânări de spermanțet. [Rus. SPERMANȚETŬ (din lat. SPERMA COETI, semânță de chit)].
*spermanțétă f., pl. e (rus. spermacét, d. lat. sperma ceti, sămînță de chit [cetaceŭ]; it. spermacéti, fr. sperma ceti. V. chit, cetaceŭ). Un fel de seŭ sidefos scos din capu cetaceelor și întrebuințat la făcut lumînărĭ de bună calitate. V. stearină.
SPERMANȚET s. (CHIM.) cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot.

spermanțetă definitie

spermanțetă dex

Intrare: spermanțet
spermanțetă substantiv feminin (numai) singular
spermanțet substantiv neutru (numai) singular