Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru sperman╚Ťet

SPERMAN╚Ü├ëT s. n. Substan╚Ť─â gras─â de culoare alb─â, cu aspect de cear─â, ob╚Ťinut─â din craniul de ca╚Öalot, de balen─â, de delfin ╚Öi folosit─â ├«n cosmetic─â ╚Öi la fabricarea lum├ón─ârilor; cear─â de balen─â. [Var.: sperman╚Ť├ęt─â s. f.] ÔÇô Din ngr. spermats├ęto. Cf. bg., rus. spermacet.
SPERMAN╚Ü├ëT─é s. f. v. sperman╚Ťet.
SPERMAN╚Ü├ëT s. n. Substan╚Ť─â gras─â de culoare alb─â, cu aspect de cear─â, ob╚Ťinut─â din craniul de ca╚Öalot, de balen─â, de delfin ╚Öi ├«ntrebuin╚Ťat─â ├«n cosmetic─â ╚Öi la fabricarea lum├ón─ârilor; cear─â de balen─â. [Var.: sperman╚Ť├ęt─â s. f.] ÔÇô Din ngr. spermats├ęto. Cf. bg., rus. spermacet.
SPERMAN╚Ü├ëT─é s. f. v. sperman╚Ťet.
SPERMAN╚Ü├ëT s. n. Substan╚Ť─â de culoare alb─â, cu aspect de cear─â, care se extrage din partea cerebral─â a ca╚Öalotului ╚Öi se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â ├«n cosmetic─â ╚Öi la fabricarea lum├«n─ârilor; alb de balen─â. V. stearin─â. Un mic deranjament pe linia electric─â... ne oblig─â s─â folosim aceast─â lum├«nare de sperman╚Ťet. V. ROM. martie 1954, 177. La ╚Öase perechi de geamuri, ╚Öase fe╚Önice cu lumin─âri de sperman╚Ťet. DELAVRANCEA, H. T. 216. ÔÇô Variant─â: sperman╚Ť├ęt─â s. f.
SPERMAN╚Ü├ëT─é s. f. v. sperman╚Ťet.
sperman╚Ť├ęt s. n.
sperman╚Ť├ęt s. n.
SPERMANȚÉT s. (CHIM.) cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot.
SPERMANȚÉT s. n. ceară din craniul de balenă, de delfin și din craniul și grăsimea de cașalot, folosită în industria cosmetică și la fabricarea lumânărilor; cetaceum. (< germ. Spermazet, fr., it. spermaceti)
sperman╚Ť├ęt s. n. ÔÇô Alb de balen─â. ÔÇô Var. sperma(n)╚Ťet(─â). Lat. sperma coeti, prin intermediul rus. spermacet (Sanzewitsch 209), cf. tc. isperme├žet, ngr. ¤â¤Ç╬▒¤ü╬╝╬▒¤ä¤â╬ş¤ä╬┐.
SPERMAN╚Ü├ëT n. Substan╚Ť─â unsuroas─â alb─â, cu aspect de cear─â, extras─â din craniul cetaceelor ╚Öi ├«ntrebuin╚Ťat─â, mai ales, la fabricarea lum├ón─ârilor, a unor alifii ╚Öi a produselor cosmetice. /<germ. Spermazet, fr., it. spermaceti
sperma(n)╚Ťet n. alb de balen─â: lum├ón─âri de sperman╚Ťet. [Rus. SPERMAN╚ÜET┼Č (din lat. SPERMA COETI, sem├ón╚Ť─â de chit)].
*sperman╚Ť├ęt─â f., pl. e (rus. spermac├ęt, d. lat. sperma ceti, s─âm├«n╚Ť─â de chit [cetace┼ş]; it. spermac├ęti, fr. sperma ceti. V. chit, cetace┼ş). Un fel de se┼ş sidefos scos din capu cetaceelor ╚Öi ├«ntrebuin╚Ťat la f─âcut lum├«n─âr─ş de bun─â calitate. V. stearin─â.
SPERMANȚET s. (CHIM.) cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot.

Sperman╚Ťet dex online | sinonim

Sperman╚Ťet definitie

Intrare: sperman╚Ťet
sperman╚Ťet─â substantiv feminin (numai) singular
sperman╚Ťet substantiv neutru (numai) singular