Dicționare ale limbii române

3 intrări

20 definiții pentru spat

SPAT, spaturi, s. n. (în sintagma) Spat de Islanda = varietate de calcit caracterizată prin dimensiunile mari și prin transparența perfectă a cristalelor, utilizată la instrumentele optice. – Din fr. spath, germ. Spat.
SPAȚ, spațuri, s. n. Spațiu între sulul dinainte și spată la războiul de țesut. – Lat. spatium.
SPAT s. n. (În sintagma) Spat de Islanda = varietate de calcit caracterizată prin dimensiunile mari și prin transparența perfectă a cristalelor, utilizată la instrumentele optice. – Din fr. spath, germ. Spat.
SPAȚ, spațuri, s. n. Spațiu între sulul dinainte și spată la războiul de țesut. – Lat. spatium.
SPAT s. n. (În expr.) Spat de Islanda = varietate de calcit, cristalizat în prisme mari romboedrice, complet transparente, întrebuințat mai ales la confecționarea prismelor pentru instrumente optice.
SPAȚ, spațuri, s. n. (La războiul de țesut) Distanța de la limita porțiunii țesute pînă la spată. Țesînd mereu, spațul... adică distanța de la sulul de dinainte pînă la spată, se micșorează. PAMFILE, I. C. 279.
!spat s. n., pl. spáturi
spaț s. n., pl. spáțuri
spat s. n., pl. spáturi
spaț s. n., pl. spáțuri
SPAT GRÉU s. (MIN.) barită, baritină.
ȘPAT s. v. eparven, spavan.
SPAT s.n. Veche denumire a mineralelor care au însușirea de a cliva după anumite direcții în bucăți de formă regulată. ◊ Spat de Islanda = varietate cristalină de calcit caracterizat prin dubla sa refracție. [< fr. spath, germ. Spath].
SPAT s. n. veche denumire a mineralelor care au însușirea de a cliva după anumite direcții în bucăți de formă regulată. ♦ ~ de Islanda = varietate cristalină de calcit, prin dublă refracție. (< fr. spath, germ. spath)
SPAT ~uri n.: ~ de Islanda varietate cristalină și transparentă de calcit, din care se confecționează prisme pentru instrumentele optice. /<fr. spath, germ. Spat
SPAȚ ~uri n. (la războiul de țesut) Distanța dintre spată și sulul de dinainte. /<lat. spatium
spat m. substanță pietroasă; spat de Islanda, carbonat de calce cristalizat, întrebuințat la fabricarea instrumentelor optice.
spaț n. Tr. V. spas.
*spat n., pl. urĭ (fr. [d. germ.] spath). Min. Numele maĭ multor minerale petroase lameloase. Spat de Islanda, un carbonat de calce cristalizat care produce o duplă refracțiune.
șpat s. v. EPARVEN. SPAVAN.

Spat dex online | sinonim

Spat definitie

Intrare: spaț
spaț substantiv neutru
Intrare: spat
spat substantiv neutru
Intrare: șpat
șpat