Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru sp─âl─âtur─â

SP─éL─éT├ÜR─é, sp─âl─âturi, s. f. Faptul de a (se) sp─âla. 1. Cur─â╚Ťare a cuiva sau a ceva cu ajutorul apei, s─âpunului, detergen╚Ťilor etc. ÔÖŽ Apa murdar─â ├«n care s-a sp─âlat ceva; l─âturi. ÔÖŽ Introducere a unui lichid (medicamentos) ├«ntr-o cavitate a organismului pentru a o cur─â╚Ťa sau a o dezinfecta. 2. Ac╚Ťiune de eroziune a p─âm├óntului cauzat─â de ╚Öuvoaie; loc unde se produce o astfel de eroziune, urm─â l─âsat─â de ╚Öuvoaie. ÔÖŽ Pietri╚Ö adus de ape; loc acoperit cu acest pietri╚Ö. ÔÇô Sp─âla + suf. -─âtur─â.
SP─éL─éT├ÜR─é, sp─âl─âturi, s. f. Faptul de a (se) sp─âla. 1. Cur─â╚Ťare a cuiva sau a ceva cu ajutorul apei, s─âpunului, detergen╚Ťilor etc. ÔÖŽ Apa murdar─â ├«n care s-a sp─âlat ceva; l─âturi. ÔÖŽ Introducere a unui lichid (medicamentos) ├«ntr-o cavitate fiziologic─â sau patologic─â a organismului pentru a o cur─â╚Ťa sau a o dezinfecta. 2. Ac╚Ťiune de eroziune a p─âm├óntului cauzat─â de ╚Öuvoaie; loc unde se produce o astfel de eroziune, urm─â l─âsat─â de ╚Öuvoaie. ÔÖŽ Pietri╚Ö adus de ape; loc acoperit cu acest pietri╚Ö. ÔÇô Sp─âla + suf. -─âtur─â.
SP─éL─éT├ÜR─é, sp─âl─âturi, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a sp─âla ╚Öi rezultatul ei; sp─âlare, sp─âlat. Voi s─â ├«nsemnez rufele ce am dat la sp─âl─âtur─â. BOLINTINEANU, O. 339. Sp─âl─âtura cu le╚Öie de ciucal─âi; sp─âl─âtur─â cu sopon prost; frec─ârile cu spirt duc totdeauna rana la vindecare. ╚śEZ. III 202. ÔÖŽ Apa ├«n care s-a sp─âlat cineva sau ceva; l─âturi. Vas de ╚Ťinut sp─âl─âturi ╚Öi alte m├«nc─âri pentru porci. ╚śEZ. III 89. 2. (Med.) Introducerea unui lichid ├«ntr-o cavitate fiziologic─â sau patologic─â a organismului, pentru a o cur─â╚Ťa sau a o dezinfecta. 3. Ac╚Ťiune de eroziune a p─âm├«ntului cauzat─â de ╚Öuvoaie; loc unde se produce o astfel de eroziune. ÔÖŽ Pietri╚Ö adus de ╚Öuvoaie; loc acoperit cu acest pietri╚Ö. C├«te pericole ├«nfrunt... pe ┬źsp─âl─âturi┬╗. La TDRG.
sp─âl─ât├║r─â s. f., g.-d. art. sp─âl─ât├║rii; pl. sp─âl─ât├║ri
sp─âl─ât├║r─â s. f., g.-d. art. sp─âl─ât├║rii; pl. sp─âl─ât├║ri
SPĂLĂTÚRĂ s. 1. spălare, spălat, (înv. și reg.) spălătorie. (La prima ~ a rufelor.) 2. (MED.) clismă, (pop.) clistir. (A-i face cuiva o ~.) 3. (mai ales la pl.) lături (pl.), zoaie, (rar) scursori (pl.), (Transilv. și Bucov.) hâlbe (pl.). (~ de vase.)
SPĂLĂTÚRĂ s. v. poșircă.
SPĂLĂTÚRĂ ~i f. 1) v. A SPĂLA. 2) Apa care rămâne după spălat; zoaie. 3) Loc spălat de ape. 4) Mâl amestecat cu pietriș adus de ape. /a spăla + suf. ~ătură
sp─âl─âtur─â f. ac╚Ťiunea ╚Öi efectul sp─âl─ârii.
sp─âl─ât├║r─â f., pl. ─ş. Ac╚Ťiunea, modu sa┼ş rezultatu sp─âl─âri─ş: sp─âl─âtura asta nu-m─ş place, a face unu─ş bolnav sp─âl─âtur─ş stomahale. Rachi┼ş prost rezultat din sp─âlatu butoaielor. Fig. Iron. Perdaf, frecu╚Ö, ocar─â: ─ş-a tras o sp─âl─âtur─â zdrav─ân─â. Guno─ş, lep─âd─âtur─â: e╚Öti o sp─âl─âtur─â! (Agrb. ├Änt. 238). V. spolocanie ╚Öi l─âtur─ş.
sp─âl─âtur─â s. v. PO╚śIRC─é.
SPĂLĂTURĂ s. 1. spălare, spălat, (înv. și reg.) spălătorie. (La prima ~ a rufelor.) 2. (MED.) clismă, (pop.) clistir. (A-i face cuiva o ~.) 3. lături (pl.), zoaie, (rar) scursori (pl.), (Transilv. și Bucov.) hîlbe (pl.). (~ de vase.)
sp─âl─âtur─â, sp─âl─âturi s. f. (vulg.) prostituat─â.

Sp─âl─âtur─â dex online | sinonim

Sp─âl─âtur─â definitie

Intrare: sp─âl─âtur─â
sp─âl─âtur─â substantiv feminin