Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru sortiment

SORTIM├ëNT, sortimente, s. n. Ansamblu de m─ârfuri de acela╚Öi fel, de acela╚Öi gen; p. ext. sort. ÔÇô Din germ. Sortiment.
SORTIM├ëNT, sortimente, s. n. Ansamblu de m─ârfuri de acela╚Öi fel, de acela╚Öi gen; p. ext. sort. ÔÇô Din germ. Sortiment.[1]
SORTIM├ëNT, sortimente, s. n. (Termen comercial) Ansamblu de m─ârfuri cu reparti╚Ťia lor pe sorturi. Este necesar ca ├«n ramurile produc─âtoare de bunuri de larg consum s─â se produc─â cantit─â╚Ťi sporite de m─ârfuri ├«n sortimente c├«t mai variate. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2756.
sortim├ęnt s. n., pl. sortim├ęnte
sortim├ęnt s. n., pl. sortim├ęnte
SORTIM├ëNT s. preparat, produs, (├«nv.) prepara╚Ťie. (A ap─ârut un nou ~ de...)
SORTIMÉNT s. v. garnitură, set.
SORTIMÉNT s.n. Totalitatea produselor, a materialelor etc. care au aceeași formă și dimensiuni sau sunt de aceeași calitate. [Pl. -te, -turi. / < germ. Sortiment].
SORTIMÉNT s. n. totalitatea produselor, a mărfurilor de același sort. (< germ. Sortiment)
SORTIMÉNT ~e n. Totalitate a mărfurilor de același fel. /<germ. Sortiment
SORTIMENT s. preparat, produs, (├«nv.) prepara╚Ťie. (A ap─ârut un nou ~ de...)
sortiment s. v. GARNITUR─é. SET.
sortiment Primul dic╚Ťionar care ├«nregistreaz─â acest cuv├«nt este DLRLC, dar a fost consemnat ├«n 1939 de acad. Iorgu Iordan ├«n BPh., VI, p. 24. De mai ├«nainte exista ├«ns─â asortiment, pe care s-a putut grefa folosirea lui sortiment. Acesta este definit ca ÔÇ×ansamblu de m─ârfuri care fac parte din acela╚Öi sortÔÇŁ ╚Öi a fost explicat de acad. Iorgu Iordan prin germ. Sortiment cu referire ╚Öi la fr. assortiment, it. (as)sortimento. A╚Ö avea de f─âcut o singur─â rezerv─â: sensul cuv├«ntului german (dnp─â Fremdw├Âterbuch) este ÔÇ×m─ârfuri aranjate dup─â sorturiÔÇŁ; ÔÇ×colec╚Ťie de e╚ÖantioaneÔÇŁ; ÔÇ×libr─ârieÔÇŁ, deci destul de diferit de cel rom├ónesc. Cuv├«ntul apare ╚Öi ├«n ruse╚Öte, unde e explicat prin fr. assortiment. Mi se pare clar c─â rus. copmuđ╝eđŻm vine din german─â, (unde dealtfel exist─â ╚Öi Assortiment). Dac─â ├«n rom├óne╚Öte n-am avea atestarea din 1939, n-a╚Ö avea nici o ├«ndoial─â ca la noi sortiment a venit din rus─â, dar a╚Öa nu pot spune dec├«t c─â a fost consolidat prin influen╚Ťa rus─â. ├Än orice caz, ├«n rom├ón─â s-a ├«nt├ólnit cu sort, care de asemenea nu figureaz─â ├«n dic╚Ťionarele anterioare lui DLRLC, dar este sigur anterior celui de-al doilea r─âzboi mondial ╚Öi poate chiar e din secolul trecut. Nici acesta nu pare s─â vin─â din fran╚Ťuze╚Öte, cum spune DLRM, ci din ruse╚Öte (ER, p. 44), ╚Öi e foarte probabil c─â vorbitorii consider─â pe sortiment ca un derivat de la sort.

Sortiment dex online | sinonim

Sortiment definitie

Intrare: sortiment (pl. -e)
sortiment pl. -e substantiv neutru
Intrare: sortiment (pl. -uri)
sortiment pl. -uri