Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

40 defini╚Ťii pentru sort

SORT, sorturi, s. n. Obiect, produs sau grup de obiecte ori de produse care apar╚Ťin ca variet─â╚Ťi unei categorii mai mari; fel, gen, varietate, categorie, calitate (de m─ârfuri, de produse). ÔÇô Din fr. sorte.
SOR╚Ü, sor╚Ťi, s. m. (Pop.; de obicei la pl.) Sistem de alegere, de desemnare, de reparti╚Ťie prin aruncarea unor zaruri, prin tragerea unor bilete etc., care las─â s─â decid─â ├«nt├ómplarea, d├ónd ╚Öanse egale tuturor participan╚Ťilor; zar sau bilet folosit la aceast─â opera╚Ťie. ÔŚŐ Expr. A trage la sor╚Ťi = a) a hot─âr├«, prin sor╚Ťi, o ├«mp─âr╚Ťeal─â, un c├ó╚Ötig etc.; a participa, ca parte interesat─â, la o alegere prin sor╚Ťi; b) (├Än vechiul sistem de recrutare) a recruta pentru ├«ndeplinirea serviciului militar prin sistemul sor╚Ťilor. A c─âdea (sau a ie╚Öi) la sor╚Ťi = a fi ales sau desemnat prin sor╚Ťi. A se alege sor╚Ťii = a se ajunge la un rezultat, a se clarifica o situa╚Ťie. Sor╚Ťi de izb├ónd─â = posibilit─â╚Ťi de reu╚Öit─â; ╚Öans─â. ÔÇô Ref─âcut din sor╚Ťi (pl. lui soart─â).
╚śORT, ╚Öorturi, s. n. Pantalon scurt din ╚Ťes─âturi u╚Öoare, purtat ca ├«mbr─âc─âminte sportiv─â sau de plaj─â. ÔÇô Din fr., engl. short.
╚śOR╚Ü, ╚Öor╚Ťuri, s. n. 1. Obiect de ├«mbr─âc─âminte purtat dinainte, peste haine, pentru a le proteja ├«n timpul lucrului. 2. Obiect de ├«mbr─âc─âminte (cu m├óneci) purtat de elevi peste haine, ca uniform─â. 3. (├Än portul popular femeiesc) ╚Ües─âtur─â dreptunghiular─â din l├ón─â sau din bumbac, simpl─â sau ornamentat─â, care se poart─â peste fust─â. ÔÇô Din germ. Schurz.
SORT, sorturi, s. n. Obiect, produs sau grup de obiecte ori de produse care apar╚Ťin ca variet─â╚Ťi unei categorii mai mari; fel, gen, varietate, categorie, calitate (de m─ârfuri, de produse). ÔÇô Din fr. sorte.
SOR╚Ü, sor╚Ťi, s. m. (De obicei la pl.) Sistem de alegere, de desemnare, de reparti╚Ťie prin aruncarea unor zaruri, prin tragerea unor bilete etc., care las─â s─â decid─â ├«nt├ómplarea, d├ónd ╚Öanse egale tuturor participan╚Ťilor; zar sau bilet folosit la aceast─â opera╚Ťie. ÔŚŐ Expr. A trage la sor╚Ťi = a) a hot─âr├«, prin sor╚Ťi, o ├«mp─âr╚Ťeal─â, un c├ó╚Ötig etc.; a participa, ca parte interesat─â, la o alegere prin sor╚Ťi; b) (├Än vechiul sistem de recrutare) a recruta pentru ├«ndeplinirea serviciului militar prin sistemul sor╚Ťilor. A c─âdea (sau a ie╚Öi) la sor╚Ťi = a fi ales sau desemnat prin sor╚Ťi. A se alege sor╚Ťii = a se ajunge la un rezultat, a se clarifica o situa╚Ťie. Sor╚Ťi de izb├ónd─â = posibilit─â╚Ťi de reu╚Öit─â; ╚Öans─â. ÔÇô Ref─âcut din sor╚Ťi (pl. lui soart─â).
╚śORT, ╚Öorturi, s. n. Obiect de ├«mbr─âc─âminte (sportiv─â sau de plaj─â) ├«n form─â de pantaloni scur╚Ťi. ÔÇô Din fr., engl. short.
╚śOR╚Ü, ╚Öor╚Ťuri, s. n. 1. Obiect de ├«mbr─âc─âminte pe care ├«l poart─â dinainte, peste haine, femeile, muncitorii etc. ├«n timpul lucrului, pentru a-╚Öi proteja ├«mbr─âc─âmintea. 2. Obiect de ├«mbr─âc─âminte (cu m├óneci) care face parte din uniforma ╚Öcolarilor ╚Öi care se poart─â peste haine. 3. (├Än portul popular femeiesc) ╚Ües─âtur─â dreptunghiular─â din l├ón─â sau din bumbac, de obicei ├«mpodobit─â cu broderii, care se poart─â peste fust─â. ÔÇô Din germ. Schurz.
SORT, sorturi, s. n. (Termen comercial) Fel, gen, specie, categorie, calitate (de m─ârfuri, de produse). S-au pus ├«n produc╚Ťie noi sorturi de conserve de legume.
SOR╚Ü, sor╚Ťi, s. m. (Mai ales la pl.) Alegere, desemnare, reparti╚Ťie, prin aruncarea unor zaruri, prin tragerea unor bilete etc., care las─â s─â decid─â ├«nt├«mplarea, d├«nd ├«ns─â ╚Öanse egale tuturor participan╚Ťilor; zaruri sau bilete folosite la aceast─â opera╚Ťie. ÔŚŐ Expr. (A trage) la sor╚Ťi = a) a hot─âr├«, prin sor╚Ťi, o ├«mp─âr╚Ťeal─â, un c├«╚Ötig etc.; a participa, ca parte interesat─â, la o alegere prin sor╚Ťi. Cine s─â fie purcar? ÔÇô La sor╚Ťi! DELAVRANCEA, O. II 289; b) (╚Öi ├«n expr. a trage sor╚Ťi (sau sor╚Ť) a recruta prin sistemul sor╚Ťilor. Eram abia de dou─âzeci ╚Öi unu de ani c├«nd ├«mi veni r├«ndul s─â trag la sor╚Ťi. GANE, N. II 90. Constantin tr─âsese sor╚Ť de cu prim─âvar─â ╚Öi-l luase doroban╚Ť. GALACTION, O. I 126. A c─âdea (sau a ie╚Öi) la sor╚Ťi = a fi ales sau desemnat prin sor╚Ťi. A se alege sor╚Ťii = a se ajunge la rezultat (├«n favoarea uneia dintre p─âr╚Ťi). Sor╚Ťii trebuiau s─â se aleag─â ├«n scurt. SADOVEANU, O. I 4. Sor╚Ťi de izb├«nd─â = posibilit─â╚Ťi de reu╚Öit─â; ╚Öans─â. Nu face niciodat─â ├«ncerc─âri f─âr─â rost, fapte care n-au de fel sor╚Ťi de izb├«nd─â. CAMIL PETRESCU, O. II 441. Ochii tuturora se ├«ndreptau curio╚Öi spre cei doi lupt─âtori, m─âsur├«ndu-le, dup─â ├«nf─â╚Ťi╚Öare, sor╚Ťii de izb├«nd─â. ANGHEL-IOSIF, C. L. 36.
╚śORT, ╚Öorturi, s. n. Obiect de ├«mbr─âc─âminte de forma unor pantaloni scur╚Ťi, care se poart─â ├«n excursii, la plaj─â etc.
╚śOR╚Ü, ╚Öor╚Ťuri, s. n. 1. Obiect de ├«mbr─âc─âminte f─âcut din p├«nz─â, piele, cauciuc etc., care se poart─â dinainte, peste haine, de c─âtre femei ╚Öi anumi╚Ťi muncitori, pentru a-╚Öi proteja ├«mbr─âc─âmintea sau pentru a-╚Öi ap─âra organismul ├«mpotriva unor factori v─ât─âm─âtori. Un b─âiat cu ╚Öor╚Ť alb alearg─â cu dou─â franzele rumene ╚Öi calde ├«n bra╚Ťe. C. PETRESCU, C. V. 119. O domni╚Öoar─â cu ╚Öor╚Ť alb ├«i ├«nt├«mpin─â ├«n capul sc─ârii. REBREANU, R. I 268. Fata... lu─â ├«n ╚Öor╚Ť vreo doi pumni de m─âlai. ISPIRESCU, L. 333. Obiect de ├«mbr─âc─âminte, lucrat dintr-un material fin ╚Öi ├«mpodobit cu cus─âturi artistice, care face parte din portul de s─ârb─âtoare al ╚Ť─ârancelor; catrin╚Ť─â, z─âvelc─â. ╚śi diminea╚Ťa vin neveste Cu ╚Öor╚Ťul prins ├«n cing─âtoare. GOGA, P. 16. Ea duce sfat din cas─â-n cas─â C─â n-am broboad─â de m─âtas─â. N-am ╚Öor╚Ť cu flori ÔÇô ╚Öi dac─â n-am Ce-i pas─â? CO╚śBUC, P. I 126. Nimic nu poate fi mai gra╚Ťios ca... pre╚Öurile ╚Ťesute cu fir alb sau galben, cu ornamente ╚Öi cu ciucuri lungi de l├«n─â colorat─â, care se lucreaz─â ├«n Banat, ├«nlocuind, acolo, ╚Öor╚Ťurile ╚Öi fotele ╚Ť─ârancelor noastre. ODOBESCU, S. I 483. 2. Obiect de ├«mbr─âc─âminte (cu m├«neci) f─âc├«nd parte din uniforma ╚Öcolarilor, ╚Öi care se poart─â peste haine.
sort s. n., pl. s├│rturi
sor╚Ť (zar) (pop.) s. m., pl. sor╚Ťi
șort s. n., pl. șórturi
╚Öor╚Ť s. n., pl. ╚Ö├│r╚Ťuri
sort s. n., pl. s├│rturi
sor╚Ťi s. m. pl.
șort s. n., pl. șórturi
╚Öor╚Ť s. n., pl. ╚Ö├│r╚Ťuri
SÓRT s. categorie, chip, fel, gen, neam, soi, specie, tip, varietate, (reg.) madea, sad, (înv., mai ales în Transilv.) plasă. (Toate ~urile de fructe.)
╚śOR╚Ü s. 1. (reg.) ╚Öolorof, ╚Övartug. (~ul brutarului.) 2. (Mold.) pestelc─â. (~ din portul popular feminin.)
SORT s.n. Fel, specie, gen, categorie, calitate (de m─ârfuri, de produse etc.) ÔÖŽ Grup de variet─â╚Ťi ale unei specii horticole sau viticole, caracterizat prin ├«nsu╚Öiri comune sau specifice anumitor condi╚Ťii de vegeta╚Ťie. [< fr. sorte].
╚śORT s.n. Pantaloni scur╚Ťi (de sport). [< engl., fr. short].
SORT s. n. fel, specie, gen, categorie, calitate (de m─ârfuri, de produse). ÔŚŐ grup de variet─â╚Ťi ale unei specii horticole sau viticole. (< fr. sorte)
╚śORT s. n. pantalon scurt (de sport sau de plaj─â). (< fr., engl. short)
╚Öor╚Ť (-╚Ťuri), s. n. ÔÇô ├Ämbr─âc─âminte de protec╚Ťie care se poart─â dinainte. ÔÇô Var. Munt., Trans. ╚Öur╚Ť. Germ. Schurze (Diez, Gramm., I, 129; M├«ndrescu, 93; Cihac, II, 392; Borcea 214), prin intermediul pol. szorc, ceh. ┼íorc, mag. surc.
SORT ~uri n. 1) Categorie de produse sau de m─ârfuri; calitate. 2) pop. Soi de plante; specie. ~uri de vi╚Ť─â de vie. /<fr. sorte
SOR╚Ü ~i m. mai ales la pl. Mod de alegere, realizat prin aruncarea zarurilor, prin tragerea unor bilete etc. astfel, ├«nc├ót rolul decisiv revine ├«nt├ómpl─ârii. * A trage la ~i a hot─âr├« ceva prin sor╚Ťi. (A avea) ~i de izb├ónd─â (a avea) posibilit─â╚Ťi de reu╚Öit─â. /Din sor╚Ťi pl. de la soart─â
╚śORT ~uri n. mai ales la pl. Obiect de ├«mbr─âc─âminte ├«n form─â de pantaloni scur╚Ťi, folosit pentru plaj─â sau sport. /<fr., engl. short
╚śOR╚Ü ~uri n. 1) Obiect de ├«mbr─âc─âminte care se poart─â dinainte, peste haine, pentru a le proteja ├«n timpul lucrului. 2) (├«n portul popular femeiesc) Pies─â dintr-o ╚Ťes─âtur─â dreptunghiular─â, de obicei ├«mpodobit─â cu broderii ╚Öi purtat─â peste fust─â. /<germ. Schurz
╚Öor╚Ť, ╚Öor╚Ťuri, s.n. (reg.) 1. reputa╚Ťie proast─â. 2. (├«n loc. vb.) a face ╚Öor╚Ť = a def─âima, a vorbi de r─âu.
╚Öor╚Ť n. 1. f├ó╚Öie de p├ónz─â sau de piele ce femeile ╚Öi lucr─âtorii ├«╚Öi pun pe dinainte spre a-╚Öi p─âstra hainele de lucru; 2. bucat─â de stof─â at├órnat─â ├«naintea jum─ât─â╚Ťii inferioare a corpului: ╚Öor╚Ťul sau fota ╚Ť─âr─âneasc─â se mai nume╚Öte peste Olt ╚ÖiÔÇÖn Mold. pestelc─â. [Tr, ╚Öur╚Ť = nem╚Ť. SCHURZ].
sor╚Ť m. (d. sor╚Ť─ş [pl. lu─ş soart─â] considerat ca m.). Lucru care, dac─â ─şese ├«n aintea altu─şa, hot─âr─â╚Öte soarta (De ex. ├«ntrÔÇÖo urn─â pu─ş do┼ş─â sa┼ş ma─ş multe numere. Dac─â trag─ş or─ş sco╚Ť─ş cutare num─âr, va fi bine sa┼ş r─â┼ş de acela de care e vorba): mul╚Ť─ş magistra╚Ť─ş la Atena se alegea┼ş pin sort─ş. Fig. Soart─â, parte: a╚Öa ─ş-a fost sor╚Ťu. A trage sor╚Ťi─ş, a te prezenta la recrutare (unde ├«n ainte ce─ş care trebuia┼ş s─â intre ├«n oaste tr─âgea┼ş un sor╚Ť dintr├│ urn─â. Dac─â ie╚Öea un sor╚Ť pe care era un num─âr ma─ş mare de c├«t contingentu necesar, tr─âg─âtoru era am├«nat pe anu viitor. Dac─â se ├«nt├«mpla a╚Öa de tre─ş or─ş, sc─âpa de oaste). A trage la sor╚Ťi, a hot─âr├« pin sor╚Ť─ş or─ş pin zarur─ş: s─â tragem la sor╚Ť─ş cine s─â plece. ÔÇô ╚śi sort (Biblia 1688, Lev. 16, 8 ╚Öi urm.).
╚Öor╚Ť (Munt.) ╚Öi ╚Öur╚Ť (Trans. Olt.) n., pl. ur─ş (germ. schurz ╚Öi sch├╝rze, ╚Öor╚Ť; vgerm. scurz, d. lat. *excurtus = curtus, scurt; ceh. ┼íorc, pol. szorc, ung. surc. Cp. cu scurte─şc─â). Pestelc─â. ÔÇô ╚śi ╚Öur╚Ť─â, f., pl. e (Trans.).
SORT s. categorie, chip, fel, gen, neam, soi, specie, tip, varietate, (reg.) madea, sad, (înv., mai ales în Transilv.) plasă. (Toate ~urile de fructe.)
sor╚Ťi s. pl. v. RECRUTARE.
SORȚI s. pl. posibilitate, șansă. (~ de reușită.)
╚śOR╚Ü s. 1. (reg.) ╚Öolorof, ╚Övartug. (~ brutarului.) 2. (Mold.) pestelc─â. (~ din portul popular feminin.)
╚Öort s. n. (anglicism; vest.) Pantalon de sport foarte scurt ÔŚŐ ÔÇ×Toat─â lumea este de acord c─â va fi o var─â alb─â, pentru c─â taiorul-pantalon, shorturile, rochiile de plaj─â, dar ╚Öi cele ale ora╚Öului [...] toate vor fi albe.ÔÇŁ S─âpt. 17 V 74 p. 8; v. ╚Öi giac─â, poncho [╚Öi short] (din engl. short; DEX, DN3)

Sort dex online | sinonim

Sort definitie

Intrare: sor╚Ť
sor╚Ť
Intrare: șort
șort substantiv neutru
Intrare: ╚Öor╚Ť
╚Öor╚Ť substantiv neutru
Intrare: sort
sort substantiv neutru