Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

33 defini╚Ťii pentru sonda

SOND├ü, sondez, vb. I. Tranz. 1. A cerceta, a supune unui sondaj stratele unui teren, ad├óncimea sau fundul unei ape etc.; a explora. ÔÖŽ A cerceta sau a evacua o cavitate a organismului cu ajutorul unei sonde. 2. Fig. A ├«ncerca s─â afli g├óndurile, sentimentele, inten╚Ťiile cuiva; a iscodi, a ispiti; a tatona. ÔÇô Din fr. sonder.
S├ôND─é, sonde, s. f. 1. Gaur─â cilindric─â forat─â ├«n interiorul scoar╚Ťei P─âm├óntului ├«n vederea exploat─ârii unui z─âc─âm├ónt de hidrocarburi fluide, a explor─ârii unor strate etc. ÔÖŽ Instala╚Ťie situat─â deasupra unei sonde (1). 2. Dispozitiv care serve╚Öte la extragerea unei mici cantit─â╚Ťi dintr-un material compact sau granular (p─âm├ónt, ciment, nisip etc.). ÔÖŽ Burghiu mare, ac╚Ťionat mecanic, cu care se fac foraje ├«n sol (├«n scopul de a-l explora ╚Öi a recunoa╚Öte natura stratelor). 3. Instrument chirurgical ├«n form─â de tub cilindric de metal, de cauciuc etc. care serve╚Öte la explorarea sau la evacuarea unor canale sau cavit─â╚Ťi din organism ori la drenarea pl─âgilor. 4. Instrument cu ajutorul c─âruia se efectueaz─â diferite observa╚Ťii hidrometrice ca m─âsurarea ad├óncimii unei ape, recoltarea de probe de pe fundul apelor etc. 5. Dispozitiv sensibil, asociat unui aparat de m─âsur─â, care poate fi plasat ├«n diferite puncte din spa╚Ťiu pentru explorarea unui c├ómp fizic. 6. (├Än sintagmele) Balon-sond─â = balon prev─âzut cu aparate de observa╚Ťie, care se lanseaz─â ├«n atmosfer─â pentru diferite cercet─âri ╚Ötiin╚Ťifice. Sond─â spa╚Ťial─â = satelit artificial sau vehicul spa╚Ťial f─âr─â oameni, lansat ├«n spa╚Ťiul cosmic pentru cercetarea lui direct─â. 7. Pahar de bere, lunguie╚Ť ╚Öi sub╚Ťire, mai ├«ngust ├«n partea de jos. ÔÇô Din fr. sonde.
SOND├ü, sondez, vb. I. Tranz. 1. A cerceta, a supune unui sondaj straturile unui teren, ad├óncimea sau fundul unei ape etc.; a explora. ÔÖŽ A cerceta sau a evacua o cavitate a organismului cu ajutorul unei sonde. 2. Fig. A ├«ncerca s─â afli g├óndurile, sentimentele, inten╚Ťiile cuiva; a iscodi, a ispiti; a tatona. ÔÇô Din fr. sonder.
S├ôND─é, sonde, s. f. 1. Gaur─â cilindric─â forat─â ├«n interiorul scoar╚Ťei p─âm├óntului ├«n vederea exploat─ârii unui z─âc─âm├ónt de hidrocarburi fluide, a explor─ârii unor straturi etc. ÔÖŽ Instala╚Ťie situat─â deasupra unei sonde (1). 2. Aparat care serve╚Öte la extragerea unei mici cantit─â╚Ťi dintr-un material compact sau granulat (p─âm├ónt, ciment, nisip etc.). ÔÖŽ Burghiu mare, ac╚Ťionat mecanic, cu care se fac foraje ├«n sol (├«n scopul de a-l explora ╚Öi a recunoa╚Öte natura straturilor). 3. Instrument chirurgical ├«n form─â de tub cilindric de metal, de cauciuc etc. care serve╚Öte la explorarea sau la evacuarea unor canale sau cavit─â╚Ťi din organism ori la drenarea pl─âgilor. 4. Instrument cu ajutorul c─âruia se efectueaz─â diferite observa╚Ťii hidrometrice ca m─âsurarea ad├óncimii unei ape, recoltarea de probe de pe fundul apelor etc. 5. Dispozitiv sensibil, asociat unui aparat de m─âsur─â, care poate fi plasat ├«n diferite puncte din spa╚Ťiu pentru explorarea unui c├ómp fizic. 6. (├Än sintagmele) Balon-sond─â = balon prev─âzut cu aparate de observa╚Ťie, care se lanseaz─â ├«n atmosfer─â pentru diferite cercet─âri ╚Ötiin╚Ťifice. Sond─â spa╚Ťial─â = satelit artificial sau vehicul spa╚Ťial f─âr─â oameni, lansat ├«n spa╚Ťiul cosmic pentru cercetarea lui direct─â. 7. Pahar lunguie╚Ť ╚Öi sub╚Ťire, mai ├«ngust ├«n partea de jos. ÔÇô Din fr. sonde.
SOND├ü, sondez, vb. I. Tranz. 1. A cerceta cu ajutorul unei sonde straturile unui teren, ad├«ncimea sau fundul unei ape, starea dintr-un c├«mp electric sau magnetic etc.; a explora. ÔŚŐ Fig. Amintirea ├«i sondeaz─â sufletul ca o nav─â, care caut─â loc s─â arunce ancora. CAMIL PETRESCU, T. II 156. ÔŚŐ Expr. A sonda terenul v. teren. ÔÖŽ (Med.) A cerceta sau a evacua o cavitate a organismului cu ajutorul unei sonde. 2. Fig. A cerceta, a iscodi, a ispiti g├«ndurile sau inten╚Ťiile cuiva. Pentru orice eventualitate, mai sond─â vreo dou─â b─ânci unde avea prieteni. REBREANU, R. I 259. Negri nu vrea s─â primeasc─â; zice c─â vrea mai ├«nt├«i s─â sondeze inten╚Ťiile lui Grigori╚Ť─â Ghica. GHICA, A. 340.
S├ôND─é, sonde, s. f. 1. Pu╚Ť de petrol cu ajutorul c─âruia se exploateaz─â un z─âc─âm├«nt subteran, ac╚Ťion├«ndu-se la suprafa╚Ťa solului. Sonda arde ca o sp├«nzur─âtoare uria╚Ö─â. GALACTION, O. I 315. C├«nd au ├«nceput a se ivi sondele negre, Zaharia Duhu ╚Öi-a ├«ntors fa╚Ťa c─âtre b─âtr├«n─â. Voia s─â-i citeasc─â mirarea. C. PETRESCU, A. 404. Plutea o atmosfer─â de mister. Iar sondele, macabre santinele, ├Ä╚Öi profilau scheletele pe cer. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 186. 2. Aparat care serve╚Öte la extragerea unei mici cantit─â╚Ťi dintr-un material compact (p─âm├«nt etc.), granular (cereale, ciment, nisip etc.) sau pulverulent. 3. Burghiu mare, ac╚Ťionat mecanic, cu care se fac foraje ├«n sol (de obicei ├«n scopul de a-l explora ╚Öi a recunoa╚Öte natura straturilor). 4. Instrument chirurgical ├«n form─â de tub cilindric, de metal sau de cauciuc, care serve╚Öte la explorarea unor canale sau cavit─â╚Ťi din organism sau la drenarea unor pl─âgi. 5. Aparat sau dispozitiv folosit pentru determinarea ad├«ncimii unei ape, pentru studiul atmosferei la diferite ├«n─âl╚Ťimi etc. 6. (├Än expr.) Balon-sond─â = balon prev─âzut cu aparate de observa╚Ťie, care se lanseaz─â ├«n atmosfer─â sau ├«n stratosfer─â, pentru diferite cercet─âri ╚Ötiin╚Ťifice. S. m. Vernov... a efectuat, cu ajutorul baloanelor-sond─â, m─âsur─âtori asupra razelor cosmice ├«n stratosfer─â. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 138, 1/3. 7. Pahar de bere lunguie╚Ť ╚Öi sub╚Ťire, mai ├«ngust ├«n partea de jos.
balón-sóndă s. n., pl. baloáne-sóndă
sondá (a ~) vb., ind. prez. 3 sondeáză
s├│nd─â s. f., g.-d. art. s├│ndei; pl. s├│nde
balón-sóndă s. n., pl. baloáne-sóndă
sond├í vb., ind. prez. 1 sg. sond├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. sonde├íz─â
s├│nd─â s. f., g.-d. art. s├│ndei; pl. s├│nde
SONDÁ vb. 1. a fora. (A ~ la mari adâncimi.) 2. a explora. (A ~ fundul mării.) 3. a cerceta, a examina, a încerca, (pop.) a cerca. (~ terenul să vezi dacă avem șanse de reușită.)
SONDÁ vb. v. investiga, tatona.
S├ôND─é s. 1. pu╚Ť. (~ de petrol.) 2. sond─â cosmic─â v. sond─â spa╚Ťial─â; sond─â spa╚Ťial─â = sond─â cosmic─â.
SOND├ü vb. I. tr. A cerceta, a explora cu o sond─â un teren, fundul unei ape etc. ÔÖŽ A cerceta sau a evacua o cavitate a organismului cu o sond─â. ÔÖŽ (Fig.) A cerceta, a c─âuta s─â afle g├óndurile sau inten╚Ťiile cuiva, a tatona. [< fr. sonder].
S├ôND─é s.f. 1. Pu╚Ť destinat extragerii unei substan╚Ťe minerale fluide (╚Ťi╚Ťei, gaze naturale etc.) sau extragerii de probe de roc─â. 2. Aparat folosit pentru determinarea ad├óncimii m─ârilor sau a apelor curg─âtoare. 3. Aparat pentru luarea de probe dintr-un material compact sau granular. 4. Instrument tubular folosit pentru explorarea unor cavit─â╚Ťi naturale din organism sau pentru drenarea unor pl─âgi. 5. Sond─â spa╚Ťial─â = rachet─â spa╚Ťial─â lansat─â pe direc╚Ťie vertical─â cu scopul de a explora straturile superioare ale atmosferei terestre; balon-sond─â = balon prev─âzut cu aparate de observa╚Ťie, care se lanseaz─â ├«n atmosfer─â pentru ├«nregistrarea anumitor date meteorologice. 6. Pahar de bere lunguie╚Ť ╚Öi sub╚Ťire, mai ├«ngust ├«n partea de jos. [< fr. sonde, it. sonda].
SOND├ü vb. tr. 1. a cerceta, a explora cu o sond─â un teren, fundul unei ape etc. ÔŚŐ a cerceta sau a evacua o cavitate a organismului cu o sond─â. 2. (fig.) a c─âuta s─â afle g├óndurile sau inten╚Ťiile cuiva, a tatona. (< fr. sonder)
S├ôND─é s. f. 1. pu╚Ť destinat extragerii unei substan╚Ťe minerale fluide (╚Ťi╚Ťei, gaze naturale) sau extragerii de probe de roc─â. 2. instrument nautic pentru determinarea ad├óncimii apei. 3. dispozitiv pentru luarea de probe dintr-un material. 4. instrument chirurgical pentru explorarea unor cavit─â╚Ťi naturale din organism sau pentru drenarea unor pl─âgi. 5. ~ spa╚Ťial─â = rachet─â spa╚Ťial─â lansat─â pe direc╚Ťie vertical─â cu scopul de a explora straturile superioare ale atmosferei terestre; balon- ~ = balon prev─âzut cu aparate de observa╚Ťie, care se lanseaz─â ├«n atmosfer─â pentru ├«nregistrarea anumitor date meteorologice. 6. pahar de bere ├«nalt ╚Öi sub╚Ťire, mai ├«ngust ├«n partea de jos. (< fr. sonde)
s├│nd─â (-de), s. f. ÔÇô 1. Gaur─â cilindric─â ├«n scoar╚Ťa terestr─â pentru exploatarea unui z─âc─âm├«nt. ÔÇô 2. Pahar ├«nalt, pahar de bere. Fr. sonde. ÔÇô Der. sonda, vb. din fr. sonder; sondaj, s. n., din fr. sondage.
A SOND├ü ~├ęz tranz. 1) (terenuri, ape etc.) A supune unor cercet─âri cu ajutorul sondei. 2) fig. (persoane) A examina pe ascuns, c─âut├ónd s─â afle starea de spirit, inten╚Ťiile. 3) fig. (g├ónduri, inten╚Ťii etc.) A ├«ncerca s─â afle pe c─âi ocolite. * ~ terenuri a c─âuta s─â afle din timp starea de lucruri sau de spirit (pentru a avea siguran╚Ť─â). /<fr. sonder
S├ôND─é ~e f. 1) Gaur─â cilindric─â forat─â ├«n scoar╚Ťa terestr─â ├«n vederea exploat─ârii unor hidrocarburi fluide sau ├«n vederea explor─ârii rocilor. 2) Instala╚Ťie special─â care serve╚Öte la exploatarea hidrocarburilor fluide din scoar╚Ťa terestr─â sau la exploatarea rocilor. 3) Aparat care serve╚Öte la extragerea unei probe dintr-un material compact, pulverulent sau granular. 4) Instrument pentru determinarea ad├óncimii unei ape ╚Öi pentru recunoa╚Öterea naturii fundului acesteia. 5) Aparat pentru explorarea vertical─â a atmosferei. 6) Instrument medical tubular cu care se examineaz─â un canal sau un organ cavitar; cateter. [G.-D. sondei] /<fr. sonde
sond├á v. 1. a recunoa╚Öte, a verifica prin mijlocul sondei: a sonda fundul m─ârii, a sonda o plag─â; 2. fig. a c─âuta s─â cunoasc─â inten╚Ťiunile cuiva.
Sonda f. arhipelag în Oceania.
sond─â f. 1. instrument spre a determina ad├óncimea apei, natura terenului, etc.; 2. pu╚Ť de petrol cu instala╚Ťia lui: a ars o sond─â; 3. instrument de chirurgie spre a recunoa╚Öte natura unei pl─âgi.
*s├│nd─â f., pl. e (fr. sonde, ├«nrudit poate cu scandinavu sund, mare, str├«mtoare). Instrument de m─âsurat ad├«ncimile apelor (o greutate at├«rnat─â de o sfoar─â sa┼ş de o fr├«nghie). Un fel de suli╚Ť─â cu care vame╚Öi─ş sondeaz─â unele balotur─ş, ─şar negustori─ş cerealele ╚Öi altele sco╚Ť├«nd o parte ma─ş din ─âuntru ca s─â vad─â calitatea. Un fel de instala╚Ťiune cu o ma╚Öin─â s─âp─âtoare p. a cerceta straturile terenulu─ş sa┼ş p. a face pu╚Ťur─ş petrolifere: arderea une─ş sonde la C├«mpina. Pu╚Ťu f─âcut de asemenea sond─â: erup╚Ťiunea une─ş sonde. Chir. Instrument de explorat o ran─â sa┼ş un canal sa┼ş de evacuat o cavitate.
*sond├ęz v. tr. (fr. sonder). ├«ncerc, cercetez cum e: a sonda ad├«ncimea m─âri─ş, o ran─â. Fig. A sonda g├«ndu cu─şva. V. pip─â─ş.
SONDA vb. 1. a fora. (A ~ la mari adîncimi.) 2. a explora. (A ~ fundul mării.) 3. a cerceta, a examina, a încerca, (pop.) a cerca. (~ terenul să vezi dacă avem șanse de reușită.)
sonda vb. v. INVESTIGA. TATONA.
SOND─é s. pu╚Ť. (~ de petrol.)
bal├│n-s├│nd─â s. n. (tehn.) Balon liber echipat cu o radiosond─â, utilizat ├«n meteorologie ÔŚŐ ÔÇ×El a exclus, de asemenea, posibilitatea intercept─ârii unui balon-sond─â sau a unei para╚Öute meteorologice.ÔÇŁ R.l. 8 II 74 p. 6. ÔŚŐ ÔÇ×Cu ajutorul unui balon-sond─â, cercet─âtorii de la Institutul Max Planck ╚Öi de la Universitatea din T├╝bingen au descoperit o stea cu cel mai puternic c├ómp magnetic cunoscut ÔÇô 4,6 miliarde de Gaussi.ÔÇŁ Cont. 12 VIII 77 p. 5; v. ╚Öi I.B. 4 X 74 p. 4 (din germ. Ballonsonde, fr. ballon-sonde; DTP, LTR)
SOND─é zbor sau lansare cu para╚Öuta executat de conduc─âtorul de zbor ├«n scopul edific─ârii asupra situa╚Ťiei meteo.
SONDA, str├ómtoare ├«ntre ins. Java ╚Öi Sumatera, care une╚Öte apele M. Java cu cele ale Oc. Indian. Lungime: 170 km. L─â╚Ťime max.: 22 km; ad.: ├«ntre 30 ╚Öi 1.500 m.

Sonda dex online | sinonim

Sonda definitie

Intrare: sond─â
sond─â substantiv feminin
Intrare: sonda
sonda verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: Sonda
Sonda
Intrare: balon-sond─â
balon-sond─â substantiv neutru