Dicționare ale limbii române

2 intrări

18 definiții pentru somon

SOMÓN, somoni, s. m. Pește teleostean răpitor marin din familia salmonidelor, lung de 1-1,5 m și cu greutatea de 25-30 kg, cu carnea de culoare roz, foarte gustoasă, care migrează vara în fluvii pentru a-și depune icrele (Salmo salar). – Din fr. saumon.
SOMÓN, somoni, s. m. Pește teleostean răpitor marin din familia salmonidelor, lung de 1-1,5 m și cu greutatea de 25-30 kg, care intră vara în fluvii pentru a-și depune icrele (Salmo salar). – Din fr. saumon.
SOMÓN, somoni, s. m. Pește răpitor care trăiește în Marea Nordului, (vara intră în fluvii pentru a-și depune icrele); are carnea de culoare roz (Salmo salar). Îl avertiza că s-a epuizat provizia de... icre tescuite, somon afumat și lichior. C. PETRESCU, O. P. II 142.
somón s. m., pl. somóni
somón s. m., pl. somóni
SOMÓN s.m. Pește răpitor de mare, care intră vara în râuri pentru a-și depune icrele și care are o carne de culoare roz, foarte grasă. [< fr. saumon].
SOMÓN s. m. pește teleostean răpitor marin, care intră vara în râuri pentru a-și depune icrele, cu o carne roz, grasă. (< fr. soumon)
somón (-ni), s. m. – Pește marin (Salmo salar). – Var. salmon. Fr. saumon, var. din it. salmone.
somón (-oáne), s. n. – Pîine, bucată de pîine. – Mr. sumună. Tc. somon (Șeineanu, II, 326; Lokotsch 1926), cf. alb., bg., sb. somun.
SOMÓN ~i m. Pește marin răpitor, de talie medie, cu corpul fusiform, apreciat pentru carnea și icrele (roșii), pe care le depune în râuri. /<fr. saumon
somón, somoáne, s.n. 1. (înv.) pâine de calitate inferioară. 2. (reg.) turtă mică; colac.
somon m. pește lung de aproape un metru, a cărui carne roșiatică e excelentă la gust, dar se mistuiește cu anevoie (Salmo communis): somon afumat (= fr. saumon).
somon n. pâine întreagă: nu-i nebun cine mănâncă șapte somoane, ci cel ce i le dă. [Turc. SOMUN, pâine ordinară].
* salmón m. (lat. salmo, salmónis; fr. saumon. V. somn 2). Un pește din familia păstrăvuluĭ și trăitor pin vestu Eŭropeĭ (Ajunge pînă la o lungime de doĭ metri și trăĭește ĭarna în mărĭ, și vara în rîurĭ). – Maĭ des somon (după fr.).
1) *somón m. V. salmon.
2) somón n., pl. oane (turc. somun, pîne neagră rătundă, sîrb. bg. somun). Pîne mare (numaĭ în loc, rară și ĭa: nu-ĭ nebun cine mănîncă șapte somoane, cĭ cine i le dă).
SOMÓN (< fr.) s. m. Pește teleostean, răpitor, din familia salmonide, răspândit în mări și lacuri din zonele reci și temperate ale emisferei nordice; migrează vara în fluvii pentru reproducere. Există mai multe specii printre care s. din Oc. Atlantic (inclusiv M. Nordului, M. Baltică) și Oc. Arctic, care are lungime de 1 m lungime și greutate de c. 15 km (Salmo salar), s. din Oc. Pacific, care pătrunde în fluviile din America de N și s. din Extremul Orient asiatic (care își depune icrele în fluviile din E continentului dar și din arh. japonez) (Oncorhynchus keta).
Somon, -ești, -iș v. Solomon II 1.

Somon dex online | sinonim

Somon definitie

Intrare: somon
somon substantiv masculin
Intrare: Somon
Somon