Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru solidariza

SOLIDARIZÁ, solidarizez, vb. I. 1. Refl. A se declara solidar (1) cu cineva sau cu ceva, a manifesta sentimente de solidaritate (față de cineva), a se uni cu cineva într-o acțiune. 2. Tranz. A lega între ele (prin construcție) două sau mai multe piese sau obiecte, astfel încât să formeze un tot, să preia în ansamblu solicitările. – Din fr. solidariser.
SOLIDARIZÁ, solidarizez, vb. I. 1. Refl. A se declara solidar (1) cu cineva sau cu ceva, a manifesta sentimente de solidaritate (față de cineva), a se uni cu cineva într-o acțiune. 2. Tranz. A lega între ele (prin construcție) două sau mai multe piese sau obiecte, astfel încât să forrneze un tot, să preia în ansamblu solicitările. – Din fr. solidariser.
SOLIDARIZÁ, solidarizez, vb. I. 1. Refl. A se declara solidar (cu cineva sau cu ceva), a manifesta sentimente de solidaritate (față de cineva), a se uni cu cineva într-o acțiune. În octombrie 1920, minerii din Valea Jiului au făcut grevă, solidarizîndu-se cu muncitorii din întreaga țară, în cadrul grevei generale. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 471. 2. Tranz. A lega între ele două sau mai multe piese, astfel încît în zona lor de contact să nu se poată mișca una față de alta.
solidarizá (a ~) vb., ind. prez. 3 solidarizeáză
solidarizá vb., ind. prez. 1 sg. solidarizéz, 3 sg. și pl. solidarizeáză
A se solidariza ≠ a se desolidariza
SOLIDARIZÁ vb. I. 1. refl. A se declara solidar cu cineva sau ceva; a manifesta solidaritate. 2. tr. (Tehn.) A lega solidar două sau mai multe piese etc. [< fr. solidariser].
SOLIDARIZÁ vb. I. refl. a se declara solidar cu cineva sau ceva; a manifesta solidaritate. II. tr. (tehn.) a lega solidar două sau mai multe piese, elemente etc. (< fr. solidariser)
A SOLIDARIZÁ ~éz tranz. (piese sau obiecte) A uni solidar (între ele). /<fr. solidariser
A SE SOLIDARIZÁ mă ~éz intranz. A se arăta (în vorbe sau/și în fapte) solidar (cu cineva sau cu ceva); a se declara solidar (cu cineva sau cu ceva). /<fr. solidariser

Solidariza dex online | sinonim

Solidariza definitie

Intrare: solidariza
solidariza verb grupa I conjugarea a II-a