Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru sintez─â

SINT├ëZ─é, sinteze, s. f. 1. Metod─â ╚Ötiin╚Ťific─â de cercetare a fenomenelor, bazat─â pe trecerea de la particular la general, de la simplu la compus, pentru a se ajunge la generalizare; ├«mbinare a dou─â sau a mai multor elemente care pot forma un tot. ÔÖŽ (Concr.) Lucrare, oper─â care abordeaz─â datele esen╚Ťiale ale unei probleme, ale unei discipline etc. 2. Opera╚Ťie prin care se ob╚Ťine formarea unui compus chimic pornind de la elementele chimice componente sau de la compu╚Öi mai simpli. 3. (Fiz.) Combinare a culorilor rezultate din amestecul sau din suprapunerea a dou─â sau a mai multor culori. ÔÖŽ Recompunere a elementelor ├«n care a fost descompus─â imaginea transmis─â la distan╚Ť─â. 4. (├Än sintagma) Sintez─â a sunetelor = a) tehnic─â de generare pe cale electronic─â a sunetelor prin intermediul unor parametri relevan╚Ťi; b) tehnic─â de procesare prin care se reduce redundan╚Ťa semnalelor vorbirii umane. ÔÇô Din fr. synth├Ęse.
SINT├ëZ─é, sinteze, s. f. 1. Metod─â ╚Ötiin╚Ťific─â de cercetare a fenomenelor, bazat─â pe trecerea de la particular la general, de la simplu la compus, pentru a se ajunge la generalizare; ├«mbinare a dou─â sau a mai multor elemente care pot forma un tot. ÔÖŽ (Concr.) Lucrare, oper─â care abordeaz─â datele esen╚Ťiale ale unei probleme, ale unei discipline etc. 2. Opera╚Ťie prin care se ob╚Ťine formarea unui compus chimic pornind de la elementele chimice componente sau de la compu╚Öi mai simpli. 3. (Fiz.) Combinare a culorilor rezultate din amestecul sau din suprapunerea a dou─â sau mai multe culori. ÔÖŽ Recompunere a elementelor ├«n care a fost descompus─â imaginea transmis─â la distan╚Ť─â. ÔÇô Din fr. synth├Ęse.
SINT├ëZ─é, sinteze, s. f. 1. Metod─â ╚Ötiin╚Ťific─â de cercetare a fenomenelor, bazat─â pe trecerea de la particular la general, de la simplu la compus, pentru a se ajunge la generalizare; ├«mbinare a dou─â sau a mai multor elemente care pot forma un tot. Cu materialul sistematizat... s─â treac─â dintr-o dat─â la lucr─âri de sintez─â. CAMIL PETRESCU, O. II 419. ├Än actul de percep╚Ťie spiritul face acte de sintez─â mintal─â. GHEREA, ST. CR. III 232. 2. Metod─â prin care se ob╚Ťin compu╚Öi chimici complec╚Öi, din corpi mai simpli sau direct din elemente.
sint├ęz─â s. f., g.-d. art. sint├ęzei; (opera╚Ťii, rezultate) pl. sint├ęze
sint├ęz─â s. f., g.-d. art. sint├ęzei; (opera╚Ťii, rezultate) pl. sint├ęze
SINT├ëZ─é s. 1. rezumat. (╚śi-a alc─âtuit o ~ din cele citite.) 2. (BIOL.) biosintez─â. 3. (CHIM.) sintez─â oxo v. oxosintez─â.
Sintez─â Ôëá analiz─â
SINT├ëZ─é s.f. (op. analiz─â). 1. Metod─â general─â de cunoa╚Ötere care const─â din recompunerea unui tot sau a unui ├«ntreg din p─âr╚Ťile sale componente. ÔÖŽ Reunire. ÔÖŽ (Concr.) Lucrare, oper─â care abordeaz─â datele esen╚Ťiale ale unei probleme, ale unei discipline etc. 2. Opera╚Ťie, metod─â prin care se ob╚Ťine un compus chimic din elementele lui sau din compu╚Öi mai simpli. 3. (Fiz.) Combinare a culorilor rezultate din amestecul sau din suprapunerea a dou─â sau mai multe culori. ÔÖŽ Recompunere a elementelor ├«n care a fost descompus─â imaginea transmis─â la distan╚Ť─â. 4. Unitate dialectic─â a laturilor contrare. 5. (├Än filozofia lui Hegel) Etapa final─â a triadei, care une╚Öte ├«n sine ├«ntr-un chip nou unele tr─âs─âturi ale ambelor etape anterioare ale dezvolt─ârii (teza ╚Öi antiteza). [Cf. fr. synth├Ęse, lat., gr. synthesis < syn ÔÇô cu, thesis ÔÇô a╚Öezare].
SINT├ëZ─é s. f. 1. metod─â de cunoa╚Ötere const├ónd din recompunerea unui tot din p─âr╚Ťile sale componente. ÔŚŐ reunire. ÔŚŐ lucrare, oper─â care abordeaz─â datele esen╚Ťiale ale unei probleme, ale unei discipline etc. ÔŚŐ (mil.) document de raportare a situa╚Ťiei ╚Öi informare a e╚Öalonului superior, la sf├ór╚Öitul zilei de lupt─â sau al unei ac╚Ťiuni. 2. opera╚Ťie, metod─â prin care se ob╚Ťine un compus chimic din elementele lui sau din compu╚Öi mai simpli. 3. (fiz.) combinare a culorilor rezultate din amestecul sau din suprapunerea a dou─â sau mai multe culori. ÔŚŐ recompunere a elementelor ├«n care a fost descompus─â imaginea transmis─â la distan╚Ť─â. ÔÖŽ ─â sunetelor = a) tehnic─â de generare pe cale electronic─â a sunetelor. b) tehnic─â de procesare prin care se reduce redundan╚Ťa semnalelor vorbirii umane. 4. (fil.) unitate dialectic─â a laturilor contrare ÔŚŐ (la Hegel) etapa final─â a triadei, fuziunea contrariilor (teza ╚Öi antiteza). (< fr. synth├Ęse)
sint├ęz─â (-ze), s. f. ÔÇô Generalizare, combinare. ÔÇô Var. ├«nv. sintesi. Fr. synth├Ęse ╚Öi mai ├«nainte (sec. XVIII) din gr. ¤â¤Ź╬Ż╬Ş╬Á¤â╬╣¤é (G├íldi 254). Der. din fr. sintetic, adj.; sintetiza, vb.
SINT├ëZ─é ~e f. 1) Metod─â de cercetare care const─â ├«n recompunerea obiectului din elementele ├«n care a fost descompus acesta cu scopul cunoa╚Öterii diferitelor lui aspecte 2) Formare a unui ├«ntreg (material) din elemente. 3) Lucrare ╚Ötiin╚Ťific─â care generalizeaz─â rezultatele esen╚Ťiale ale unei probleme sau ale unei discipline. 4) chim. Preparare a unui compus din substan╚Ťe simple. [G.-D. sintezei] /<ngr. sinthesis, lat. sinthesis, fr. synthese, germ. Synthese
sintez─â f. 1. metoad─â de ra╚Ťionament care procede dela simplu la compus, dela cauze la efecte, dela principii la consecven╚Ťe; 2. generalizare, rezultanta faptelor ╚Öi a ideilor; 3. recompunerea unui corp chimic cu elementele separate: combin├ónd oxigenul cu hidrogenul, se face sinteza apei.
*sint├ęz─â f., pl. e (vgr. s├Żn-thesis, d. s├Żn, ├«mpreun─â, ╚Öi th├ęsis, pozi╚Ťiune. V. tez─â). Metoda care procede de la simplu la compus, de la elemente la ├«ntreg, de la cauze la efect, de la principi─ş la rezultate. Generalizare, expunere sinoptic─â. Sintez─â chimic─â, opera╚Ťiune pin care se combin─â corpurile simple ca s─â formeze compuse sa┼ş corpur─ş compuse ca s─â formeze altele ╚Öi ma─ş compuse: sinteza ape─ş. V. analiz─â.
SINTEZ─é s. rezumat. (╚śi-a alc─âtuit o ~ din cele citite.)
refer├ít-sint├ęz─â s. n. Referat care sintetizeaz─â ÔŚŐ ÔÇ×[Editorii] au ├«ntocmit un referat-sintez─â.ÔÇŁ Gaz. lit. 6 IV 67 p. 6 (din referat + sintez─â)

Sintez─â dex online | sinonim

Sintez─â definitie

Intrare: sintez─â
sintez─â substantiv feminin