Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru sinistrat

SINISTRÁT, -Ă, sinistrați, -te, adj., s. m. și f. (Persoană) care a suferit pagube însemnate de pe urma unui incendiu, a unei inundații sau a altei calamități. – Din fr. sinistré.
SINISTRÁT, -Ă, sinistrați, -te, adj., s. m. și f. (Persoană) care a suferit pagube însemnate de pe urma unui incendiu, a unei inundații sau a altei calamități. – Din fr. sinistré.
SINISTRÁT, -Ă, sinistrați, -te, adj. (Adesea substantivat) (Persoană) care a suferit pagube de pe urma unui incendiu, a unei inundații sau a altei calamități. Mulțimea de sinistrați înconjurase pe noul prefect și-l asaltau cu tot felul de plîngeri. REBREANU, R. II 222.
sinistrát adj. m., s. m., pl. sinistráți; adj. f., s. f. sinistrátă, pl. sinistráte
sinistrát adj. m., s. m., pl. sinistráți; f. sg. sinistrátă, pl. sinistráte
SINISTRÁ vb. a calamita. (Seceta a ~ recolta de grâu.)
SINISTRÁT adj. calamitat. (Populație ~.)
SINISTRÁT, -Ă adj., s.m. și f. (Cel) care a suferit pagube însemnate în urma unui incendiu, a unui bombardament, a unei inundații etc. [Cf. fr. sinistré].
SINISTRÁT, -Ă adj., s. m. f. (persoană, regiune) care a suferit pagube însemnate în urma unei calamități. (< fr. sinistré)
SINISTRÁT ~tă (~ți, ~te) și substantival Care a suferit pagube mari de pe urma unui incendiu sau de pe urma unei calamități naturale. [Sil. -nis-trat] /<fr. sinistré
*sinistrát, -ă adj. (fr. sinistré, d. sinistre, sinistru). Lovit de sinistru (incendiŭ saŭ altele): persoană, casă sinistrată. V. incendiator.
SINISTRAT adj. calamitat. (Populație ~.)
Sinistra s. pr. (peior.) poreclă postumă a Elenei Ceaușescu, soția dictatorului Nicolae Ceaușescu.

sinistrat definitie

sinistrat dex

Intrare: sinistrat (adj.)
sinistrat adjectiv
Intrare: sinistra
sinistra verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: sinistrat (s.m.)
sinistrat substantiv masculin