Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru sincrotron

SINCROTR├ôN, sincrotroane, s. n. Accelerator ciclic pentru electroni mai puternic dec├ót betatronul de care se deosebe╚Öte prin capacitatea de a men╚Ťine sincronismul dintre mi╚Öcarea electronilor ╚Öi varia╚Ťia tensiunii acceleratoare. ÔÇô Din fr. synchrotron.
SINCROTR├ôN, sincrotroane, s. n. (Fiz.) Accelerator de electroni folosit ├«n fizica nuclear─â, ├«n care electronii sunt accelera╚Ťi ├«nt├ói de un c├ómp magnetic variabil ├«n timp, iar apoi de un c├ómp electric alternativ. ÔÇô Din fr. synchrotron.
SINCROTR├ôN, sincrotronuri, s. n. Accelerator de electroni, folosit ├«n cercet─ârile experimentale de fizic─â nuclear─â, ├«n care electronii s├«nt accelera╚Ťi ├«nt├«i de un c├«mp magnetic variabil ├«n timp, iar apoi de un c├«mp electric alternativ.
SINCROTR├ôN, sincrotronuri, s. n. Accelerator de electroni folosit ├«n fizica nuclear─â, ├«n care electronii sunt accelera╚Ťi ├«nt├ói de un c├ómp magnetic variabil ├«n timp, iar apoi de un c├ómp electric alternativ. ÔÇô Fr. synchrotron.
sincrotrón (-cro-tron) s. n., pl. sincrotroáne
sincrotrón s. n. (sil. -tron), pl. sincrotroáne
SINCROTRÓN s.n. Accelerator de particule de mare putere, în care accelerarea acestora se face mai rapid și cu efect mai mare prin modularea simultană a câmpului accelerator și a câmpului magnetic focalizant. [< fr. synchrotron].
SINCROTR├ôN s. n. accelerator ciclic de particule de mare putere, ├«n care mi╚Öcarea de rota╚Ťie a acestora ╚Öi varia╚Ťia tensiunii acceleratoare sunt sincronice (1). (< fr. synchrotron)
sincrotr├│n s. n. (fiz.) Accelerator ├«n care electronii sunt accelera╚Ťi ├«nt├ói de un c├ómp magnetic, apoi de unul electric ÔŚŐ ÔÇ×Spre deosebire de acceleratoarele existente [...] noul sincrotron va avea un c├ómp magnetic cu autoreglare.ÔÇŁ Sc. 8 II 62 p. 5 (din fr. synchrotrone; PR 1950; LTR, DC; DEX, DN3)

Sincrotron dex online | sinonim

Sincrotron definitie

Intrare: sincrotron (pl. -oane)
sincrotron pl. -oane substantiv neutru
  • silabisire: -tron
Intrare: sincrotron (pl. -uri)
sincrotron pl. -uri