Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru simula

SIMUL├ü, simulez, vb. I. Tranz. A face s─â par─â adev─ârat ceva ireal; a da, ├«n mod inten╚Ťionat, o impresie fals─â. ÔÖŽ A se preface bolnav, nebun, beat etc. (pentru a ob╚Ťine un avantaj sau a evita o sanc╚Ťiune). ÔÇô Din fr. simuler, lat. simulare.
SIMUL├ü, simulez, vb. I. Tranz. A face s─â par─â adev─ârat ceva ireal; a da, ├«n mod inten╚Ťionat, o impresie fals─â. ÔÖŽ A se preface bolnav, nebun, beat etc. (pentru a ob╚Ťine un avantaj sau a evita o sanc╚Ťiune). ÔÇô Din fr. simuler, lat. simulare.
SIMUL├ü, simulez, vb. I. Tranz. A face s─â apar─â ca real un lucru inexistent, a da, ├«n mod inten╚Ťionat, o impresie fals─â. Ai no╚Ötri simuleaz─â ├«n fa╚Ťa batalioanelor d-voastr├ó retragerea, ca s─â veni╚Ťi mai bine ├«n c├«mpul de tragere al artileriei. CAMIL PETRESCU, U. N. 413. Simul─â spre mine o mu╚Öc─âtur─â ├«n aer, f─âr─â s─â zic─â nimic. HOGA╚ś, M. N. 45. Durerea chiar de-o simulezi, eu simt Fiori ad├«nci ├«n pieptul meu trezind. EMINESCU, O. IV 69. ÔŚŐ (Poetic) Muntele e calcaros, simul├«nd cet─â╚Ťi fantastice de piatr─â, ╚Öi r├«ul trece printre pere╚Ťi de st├«nc─â apropia╚Ťi ├«n chipul unor coridoare colosale. C─éLINESCU, I. C. 7. ÔÖŽ A se preface bolnav, nebun, beat (pentru a ob╚Ťine un avantaj sau a evita o sanc╚Ťiune). (Absol.) Simuleaz─â sau ├«i nebun? ├«l ├«ntreb─â, la ureche, maiorul. ÔÇô Simuleaz─â... r─âspunse colonelul cu glas tare. Ascult─â, tic─âlosule! Cu noi nu-╚Ťi merge... Pentru c─â ai dezertat ├«n timp de r─âzboi, te ├«mpu╚Öc─âm. CAMILAR, N. I 354.
simulá (a ~) vb., ind. prez. 3 simuleáză
simul├í vb., ind. prez. 1 sg. simul├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. simule├íz─â
SIMUL├ü vb. 1. a se face, a se preface, (reg.) a se marghioli, (├«nv.) a se f─â╚Ť─ârnici. (~ c─â e nebun.) 2. (rar) a mima. (Un r├ós care ~ veselia.)
SIMUL├ü vb. I. tr. A face s─â par─â adev─ârat ceva inexistent, a da ├«n mod inten╚Ťionat o impresie fals─â; a se preface. [< fr. simuler, it., lat. simulare ÔÇô a imita].
SIMUL├ü vb. tr. 1. a face s─â par─â adev─ârat ceva inexistent, a da ├«n mod inten╚Ťionat o impresie fals─â; a se preface (bolnav, nebun). 2. (inform.) a folosi un ordinator pentru studiu sau pentru reproducere imediat─â cu ajutorul unui model sau fenomen oarecare. (< fr. simuler, lat. simulare)
A SIMUL├ü ~├ęz 1. tranz. 1) A prezenta ca fapt real, recurg├ónd la ├«n╚Öel─âciune; a afecta. ~ boala. ~ adev─ârul. 2) (despre lucruri) A fi numai ├«n aparen╚Ť─â. 2. intranz. A crea impresie fals─â (pentru a induce ├«n eroare); a se preface. /<fr. simuler
simulà v. a face să apară ca real ceeace nu este: a simula o boală.
*simul├ęz v. tr. (lat. simulo, -l├íre, var. din similare, de unde vine a sem─âna, a fi asemenea). Fac s─â apar─â ca real p. a ├«n╚Öela sa┼ş p. a da o ide─şe de realitate (m─â prefac c─â): a simula o boal─â, un sentiment, o b─ât─âlie.
SIMULA vb. 1. a se face, a se preface, (reg.) a se marghioli, (├«nv.) a se f─â╚Ť─ârnici. (~ c─â e nebun.) 2. (rar) a mima. (Un r├«s care ~ veselia.)
STULTITIAM SIMULARE PRUDENTIA SUMMA EST (lat.) a simula prostia este cea mai bun─â m─âsur─â de prevedere ├«n anumite situa╚Ťii ÔÇô Cato, ÔÇ×Disticha moraliaÔÇŁ, 2, 18.

Simula dex online | sinonim

Simula definitie

Intrare: simula
simula verb grupa I conjugarea a II-a