SIMIÁN, simieni, s. m., adj. 1. S. m. (La pl.) Subordin de mamifere primate cu encefalul foarte dezvoltat, orbita separată de cavitatea temporală, o pereche de mamele pectorale și fața expresivă (Simioidea); (și la sg.) mamifer care face parte din acest subordin. 2. Care aparține simienilor (1), referitor la simieni. [Pr.: -mi-an] – Din fr. simien.
SIMIÁN, simieni, s. m. (La pl.) Subordin de mamifere primate cu encefalul foarte dezvoltat, orbita separată de cavitatea temporală, o pereche de mamele pectorale și fața expresivă (Simioidea); (și la sg.) mamifer care face parte din acest subordin. [Pr.: -mi-an] – Din fr. simien.
SIMIÉNI (< fr.; {s} lat. simius „maimuță”) s. m. pl. Subordin de maimuțe primate evoluate, cu encefalul foarte dezvoltat, orbita separată de cavitatea temporală, o pereche de mamele pectorale și fața în mare parte fără păr, expresivă, cu musculatura mimicii foarte dezvoltată (Simioidea); (și la sg.) animal din acest subordin. În sens larg cuprinde maimuțele platirine din America, cercopitecii (inclusiv babuinii, mandrilii și numeroase alte specii de maimuțe „cu coadă” din Africa și Asia), gibonii, pongidele (urangutanul, cimpanzeul, gorila) și hominizii (omul actual și precursorii săi fosili). În sens restrâns nu cuprinde și hominizii.