Dicționare ale limbii române

5 definiții pentru silvie

SÍLVIE, silvii, s. f. Nume dat mai multor păsări care se caracterizează prin cioc scurt și turtit, cu peri la colțuri, prin picioare puternice, aripi ascuțite și coada retezată (Sylvia). ◊ Compuse: Silvie-de-țărm (sau -de-țărmuri, -mătăsoasă) = pasăre cu gâtul alb pătat cu gri, care scoate un sunet caracteristic și trăiește în zăvoaiele din preajma râurilor (Locustella fluviatilis). Silvie-de-mlaștină (sau -mătăsoasă) = pasăre de culoare brună-roșiatică pe partea superioară și albă pe partea inferioara (Cettia cetti). – Din lat. Sylvia, denumirea științifică a păsării.
SÍLVIE, silvii, s. f. Nume dat mai multor păsări care se caracterizează prin cioc scurt și turtit, cu peri la colțuri, prin picioare puternice, aripi ascuțite și coada retezată (Sylva). ◊ Silvie de țărm (sau de țărmuri, mătăsoasă) = pasăre cu gâtul alb pătat cu gri, care scoate un sunet caracteristic și trăiește în zăvoaiele din preajma râurilor (Locustella fluviatilis). Silvie de mlaștină (sau mătăsoasă) = pasăre de culoare brună-roșiatică pe partea superioară și albă pe partea inferioară (Cettia cetti). – Din lat. Sylva, numele științific al păsării.[1]
sílvie (-vi-e) s. f., art. sílvia (-vi-a), g.-d. art. sílviei; pl. sílvii, art. sílviile (-vi-i-)
sílvie s. f. (sil. -vi-e), art. sílvia (sil. -vi-a), g.-d. art. sílviei; pl. sílvii, art. sílviile (sil. -vi-i-)
SÍLVIE (< lat. Sylva). S. f. Nume dat mai multor păsări preponderent insectivore din familia sylviide, ordinul paseriforme, de mici dimensiuni, care se caracterizează prin ciocul scurt și ascuțit, cu peri la colțuri, picioare puternice, aripi ascuțite și coada retezată. În Europa de întâlnesc 15 specii de s. dintre care s. porumbacă (Sylvia nisoria) este mai rară, pe când s. de zăvoi (S. borin), s. cu cap negru (S. atricapilla), s. de câmp (S. communis) și s. mică (S. curruca) sunt foarte larg răspândite, iar late specii au un areal restrâns.

Silvie dex online | sinonim

Silvie definitie

Intrare: silvie
silvie substantiv feminin
  • silabisire: -vi-e