Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru silicat

SILICÁT, silicați, s. m. Sare a acidului silicic, care intră în compoziția unui mare număr de minerale și care se folosește în metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei și a materialelor de construcție. – Din fr. silicate.
SILICÁT, silicați, s. m. Sare a acidului silicic, care intră în compoziția unui mare număr de minerale și care se folosește în metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei și a a materialelor de construcții. – Din fr. silicate
SILICÁT, silicați, s. m. Sare a acidului silicic care intră în compoziția unui mare număr de roci, pămînturi, minerale; se întrebuințează în metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei și a materialelor de construcții. Silicat de calciu. Silicat de aluminiu. Silicat de magneziu.
silicát s. m., pl. silicáți
silicát s. m., pl. silicáți
SILICÁT s. (CHIM.) silicat de sodiu = sticlă solubilă; silicat de zirconiu = zircon.
SILICÁT s.m. Sare a acidului silicic. [< fr. silicate, cf. lat. silex – piatră].
SILICÁT s. m. sare a acidului silicic. (< fr. silicate)
SILICÁT ~ți m. Sare a acidului silicilic care intră în compoziția unui număr mare de minerale și este întrebuințată ca materie primă (în metalurgie, în industria ceramicii, cimentului, betonului, sticlei etc.). /<fr. silicate
silicát, -ă, adj. (înv.; despre roci) care conține silicat, ca element principal.
silicat n. sare ce rezultă din combinarea acidului silicic cu o bază.
*silicát n, pl. e (d. silice). Chim. Sare de acid silicic: cea maĭ mare parte din coaja pămîntuluĭ se compune din silicate.
SILICÁT (< fr.) s. n. Produs oxigenat al siliciului cu diferite metale, care se găsește în natură în numeroase minerale (feldspați, mice, piroxeni, amfiboli, olivină, epidot, granați etc.) și care se folosește ca materie primă în ind. ceramică, a cimentului, chimică, metalurgică etc.; s. alcătuiesc una dintre cele mai importante clase de minerale, care reprezintă 75-80% din scoarța terestră.

silicat definitie

silicat dex

Intrare: silicat
silicat substantiv masculin