Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru silicat

SILIC├üT, silica╚Ťi, s. m. Sare a acidului silicic, care intr─â ├«n compozi╚Ťia unui mare num─âr de minerale ╚Öi care se folose╚Öte ├«n metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei ╚Öi a materialelor de construc╚Ťie. ÔÇô Din fr. silicate.
SILIC├üT, silica╚Ťi, s. m. Sare a acidului silicic, care intr─â ├«n compozi╚Ťia unui mare num─âr de minerale ╚Öi care se folose╚Öte ├«n metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei ╚Öi a a materialelor de construc╚Ťii. ÔÇô Din fr. silicate
SILIC├üT, silica╚Ťi, s. m. Sare a acidului silicic care intr─â ├«n compozi╚Ťia unui mare num─âr de roci, p─âm├«nturi, minerale; se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â ├«n metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei ╚Öi a materialelor de construc╚Ťii. Silicat de calciu. Silicat de aluminiu. Silicat de magneziu.
silic├ít s. m., pl. silic├í╚Ťi
silic├ít s. m., pl. silic├í╚Ťi
SILICÁT s. (CHIM.) silicat de sodiu = sticlă solubilă; silicat de zirconiu = zircon.
SILIC├üT s.m. Sare a acidului silicic. [< fr. silicate, cf. lat. silex ÔÇô piatr─â].
SILICÁT s. m. sare a acidului silicic. (< fr. silicate)
SILIC├üT ~╚Ťi m. Sare a acidului silicilic care intr─â ├«n compozi╚Ťia unui num─âr mare de minerale ╚Öi este ├«ntrebuin╚Ťat─â ca materie prim─â (├«n metalurgie, ├«n industria ceramicii, cimentului, betonului, sticlei etc.). /<fr. silicate
silic├ít, -─â, adj. (├«nv.; despre roci) care con╚Ťine silicat, ca element principal.
silicat n. sare ce rezult─â din combinarea acidului silicic cu o baz─â.
*silic├ít n, pl. e (d. silice). Chim. Sare de acid silicic: cea ma─ş mare parte din coaja p─âm├«ntulu─ş se compune din silicate.
SILIC├üT (< fr.) s. n. Produs oxigenat al siliciului cu diferite metale, care se g─âse╚Öte ├«n natur─â ├«n numeroase minerale (feldspa╚Ťi, mice, piroxeni, amfiboli, olivin─â, epidot, grana╚Ťi etc.) ╚Öi care se folose╚Öte ca materie prim─â ├«n ind. ceramic─â, a cimentului, chimic─â, metalurgic─â etc.; s. alc─âtuiesc una dintre cele mai importante clase de minerale, care reprezint─â 75-80% din scoar╚Ťa terestr─â.

Silicat dex online | sinonim

Silicat definitie

Intrare: silicat
silicat substantiv masculin