Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

12 defini╚Ťii pentru silabisi

SILABIS├Ź, silabisesc, vb. IV. Tranz. A pronun╚Ťa sau a citi desp─âr╚Ťind cuvintele ├«n silabe; p. ext. a pronun╚Ťa sau a citi rar; a bucheri. ÔÖŽ Fig. A descifra cu greutate o inscrip╚Ťie, un text etc. ÔÇô Din ngr. sill├ívizo (dup─â silab─â).
SILABIS├Ź, silabisesc, vb. IV. Tranz. A pronun╚Ťa sau a citi desp─âr╚Ťind cuvintele ├«n silabe; p. ext. a pronun╚Ťa sau a citi rar; a bucheri. ÔÖŽ Fig. A descifra cu greutate o inscrip╚Ťie, un text etc. ÔÇô Din ngr. sillavizo (dup─â silab─â).
SILABIS├Ź, silabisesc, vb. IV. Tranz. A pronun╚Ťa sau a citi desp─âr╚Ťind cuvintele ├«n silabe (din st├«ng─âcie sau din dorin╚Ťa de a pune cuv├«ntul ├«n relief); p. ext. a pronun╚Ťa sau a citi rar. Cine-l cite╚Öte sau de pizm─â e coprins, Sau cu inima ├«nchis─â ╚Öi-n citire nedeprins Cartea i-o silabise╚Öte. MACEDONSKI, O. I 128. Esop, pe care-l silabisim pe b─âncie ╚Öcoalei. NEGRUZZI, S. I 336. ÔŚŐ Absol. B─âtr├«nul ├«nmuie v├«rful creionului ├«n gur─â ╚Öi, aplec├«ndu-se asupra h├«rtiei ├«ntinse pe genunchi, ├«i trecu numele sub ale celorlal╚Ťi, silabisind. MIHALE, O. 489. Pe vremea aceea, copiii silabiseau ├«n cor ╚Öi ├«nv─â╚Ťau buchile. SADOVEANU, E. 88. Copiii ├«ncepuser─â s─â silabiseasc─â pe r├«ndurile cenu╚Öii. C. PETRESCU, C. V. 159. ÔÖŽ Fig. A descifra cu greu (o inscrip╚Ťie, un text, un autor). Pietre ╚Ötirbite de pe care se c─âznesc c─ârturarii s─â silabiseasc─â fala trecut─â. La TDRG. ÔÇô Variant─â: (neobi╚Önuit) silabiz├í, silabizez (HASDEU, L. V. 136), vb. I.
silabis├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. silabis├ęsc, imperf. 3 sg. silabise├í; conj. prez. 3 s─â silabise├ísc─â
silabis├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. silabis├ęsc, imperf. 3 sg. silabise├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. silabise├ísc─â
SILAB├Ź vb. v. bucheri, silabisi.
SILABIS├Ź vb. a bucheri, (├«nv.) a buchirisi, a silabi, a slomni, a sloveni. (A ~ un text.)
A SILABIS├Ź ~├ęsc tranz. A citi cu greu, pronun╚Ť├ónd pe litere sau pe silabe; a bucheri. /<ngr. sill├ívisa
silabis├Č v. a ├«mpreuna literele ├«n silabe.
*silabis├ęsc v. tr. (ngr. syllavizo infl. de silab─â). Citesc silab─â cu silab─â ca s─â ├«nv─â╚Ť a citi.
silabi vb. v. BUCHERI. SILABISI.
SILABISI vb. a bucheri, (înv.) a buchirisi, a silabi, a slomni, a sloveni. (A ~ un text.)

Silabisi dex online | sinonim

Silabisi definitie

Intrare: silabisi
silabisi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: silabi
silabi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a