Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

35 defini╚Ťii pentru sifon

SIF├ôN, sifoane, s. n. 1. Tub ├«n form─â de U r─âsturnat folosit pentru a face ca un lichid s─â treac─â de la un nivel la alt nivel, pe deasupra unui obstacol care ├«mpiedic─â scurgerea liber─â a lichidului. 2. Dispozitiv ├«n form─â de S, de U sau de P montat la punctul de legare dintre un obiect de instala╚Ťie sanitar─â ╚Öi o conduct─â de canalizare, cu scopul de a opri, prin formarea unui dop de ap─â, trecerea gazelor din canal ├«n instala╚Ťie. 3. Butelie etan╚Ö─â de sticl─â, de material plastic etc,, cu pere╚Ťii gro╚Öi, folosit─â pentru p─âstrarea ╚Öi debitarea sub presiune a apei acidulate cu dioxid de carbon; p. ext. ap─â gazoas─â ob╚Ťinut─â prin saturarea cu dioxid de carbon, sub presiune, a apei potabile. 4. Aparat pentru sp─âlarea ╚Öi dezinfectarea anumitor cavit─â╚Ťi ale organismului (stomac, nas etc.). 5. Organ de locomo╚Ťie sau de circula╚Ťie ├«n form─â de p├ólnie la unele animale acvatice inferioare. ÔÇô Din fr. siphon, lat. sipho, -onis, germ. Siphon.
╚śIF├ôN, (2) ╚Öifoane, s. n. 1. P├ónz─â pentru lenjerie. 2. Sortiment de ╚Öifon (1). ÔÇô Din fr. chiffon.
SIF├ôN, sifoane, s. n. 1. Tub ├«n form─â de U r─âsturnat folosit pentru a face ca un lichid s─â treac─â de la un nivel la alt nivel, pe deasupra unui obstacol care ├«mpiedic─â scurgerea liber─â a lichidului. 2. Dispozitiv ├«n form─â de S, de U sau de P montat la punctul de legare dintre un obiect de instala╚Ťie sanitar─â ╚Öi o conduct─â de canalizare, cu scopul de a opri, prin formarea unui dop de ap─â, trecerea gazelor din canal ├«n instala╚Ťie. 3. Butelie etan╚Ö─â de sticl─â, de material plastic etc., cu pere╚Ťii gro╚Öi, folosit─â pentru p─âstrarea ╚Öi debitarea sub presiune a apei acidulate cu bioxid de carbon; p. ext. ap─â gazoas─â ob╚Ťinut─â prin saturarea cu bioxid de carbon, sub presiune, a apei potabile. 4. Aparat pentru sp─âlarea ╚Öi dezinfectarea anumitor cavit─â╚Ťi ale organismului (stomac, nas etc.). 5. Organ de locomo╚Ťie sau de circula╚Ťie ├«n form─â de p├ólnie la unele animale acvatice inferioare. ÔÇô Din fr. siphon, lat. sipho, -onis, germ. Siphon.
╚śIF├ôN, ╚Öifoane, s. n. P├ónz─â de bumbac alb─â, cu fa╚Ťa neted─â, u╚Öor apretat─â, folosit─â pentru lenjerie. ÔÇô Din fr. chiffon.
SIF├ôN, sifoane, s. n. 1. Tub ├«ndoit ├«n form─â de U r─âsturnat, cu bra╚Ťe neegale, folosit pentru a face s─â treac─â un lichid de la un nivel superior la un nivel inferior, pe deasupra unui obstacol care ├«mpiedic─â scurgerea liber─â a lichidului. 2. Pies─â de font─â sau de plumb, ├«n form─â de S, de U sau de P, montat─â la leg─âtura dintre un obiect de instala╚Ťie sanitar─â ╚Öi o conduct─â de canalizare cu scopul de a opri, prin formarea unui dop de ap─â, trecerea gazelor din canal ├«n ├«nc─âperea ├«n care se afl─â obiectul. 3. Sticl─â ermetic ├«nchis─â, ├«n care se introduce o b─âutur─â gazoas─â sub presiune ╚Öi care, la ap─âsarea pe un m├«ner de metal, las─â s─â curg─â lichidul; b─âutura con╚Ťinut─â ├«n aceast─â sticl─â. Un sifon... b├«z├«ia pe g├«tul de metal coclit. C. PETRESCU, S. 69. 4. Aparat pentru sp─âlarea ╚Öi asepsia anumitor cavit─â╚Ťi ale organismului (stomac, nas etc.). 5. Organ de locomo╚Ťie, ├«n form─â de p├«lnie, la animalele cefalopode.
╚śIF├ôN, ╚Öifoane, s. n. P├«nz─â de bumbac alb─â, u╚Öor apretat─â, din care se fac mai ales albituri pentru pat.
sifón s. n., pl. sifoáne
șifón s. m., (sorturi) pl. șifoáne
sifón s. n., pl. sifoáne
șifón s. n., (sorturi) pl. șifoáne
SIFÓN s. (pop.) apă gazoasă, (înv. și reg.) sodă.
╚śIF├ôN s. (TEXT.) madipolon.
╚śIF├ôN s. v. dulap, garderob, ╚Öifonier.
SIF├ôN s.n. 1. Tub curbat sub form─â de U ├«ntors, folosit pentru a transvaza un lichid ├«ntre dou─â niveluri diferite. 2. Pies─â de metal, de por╚Ťelan etc. care se monteaz─â pe o conduct─â de canalizare cu scopul de a opri trecerea gazelor din canal ├«n instala╚Ťie. 3. Butelie de sticl─â pentru ap─â gazoas─â. ÔÖŽ Apa gazoas─â dintr-o astfel de butelie. 4. Aparat pentru sp─âlarea cu presiune a anumitor cavit─â╚Ťi ale corpului. 5. Organ al cefalopodelor ├«n form─â de tub, care serve╚Öte pentru locomo╚Ťie. 6. Canal natural de forma literei U ├«ntors prin care sunt drenate apele din grote sau din alte goluri subterane. [< fr. siphon, cf. lat., gr. siphon].
╚śIF├ôN s.n. P├ónz─â alb─â de bumbac, din care se face mai ales lenjerie. [< fr. chiffon].
SIFO-/SIFON(O)- elem. ÔÇ×tub, sifonÔÇŁ. (< fr. sipho-, siphon/o/-, cf. lat. sipho, gr. siphon)
SIF├ôN1 s. n. 1. tub curbat sub form─â de U ├«ntors, pentru a transversa un lichid ├«ntre dou─â niveluri diferite. 2. pies─â de metal, de por╚Ťelan etc. care se monteaz─â pe o conduct─â de canalizare cu scopul de a opri trecerea gazelor din canal ├«n instala╚Ťie. 3. butelie de sticl─â pentru ap─â gazoas─â; apa ├«ns─â╚Öi. 4. aparat pentru sp─âlarea cu presiune a anumitor cavit─â╚Ťi ale corpului. 5. organ ├«n form─â de tub sau de p├ólnie, la cefalopode, servind pentru locomo╚Ťie sau hr─ânire. 6. canal natural de forma literei U ├«ntors prin care sunt drenate apele din grote sau din alte goluri subterane. (< fr., gr. siphon, germ. Siphon)
SIFON2(O)- elem. sifo-.
╚śIF├ôN s. n. p├ónz─â alb─â de bumbac, u╚Öor apretat─â, pentru lenjerie; madipolon. (< fr. chiffon)
╚Öif├│n (-o├íne), s. n. ÔÇô ╚Ües─âtur─â de bumbac. Fr. chiffon. ÔÇô Der. ╚Öifona, vb., din fr. chiffonner; ╚Öifonier (var. ╚Öifonier─â), s. n. (dulap de haine), din fr. chiffonnier.
SIF├ôN ~o├íne f. 1) Tub ├«n form─â de U, folosit pentru trecerea unui lichid de la un nivel superior la un nivel inferior. 2) Butelie ├«n care se p─âstreaz─â sub presiune apa gazoas─â. 3) Pies─â montat─â pe o conduct─â de canalizare pentru a ├«mpiedica ie╚Öirea gazelor din canal ├«n ├«nc─âpere. 4) Aparat pentru sp─âlarea ╚Öi dezinfectarea unor cavit─â╚Ťi ale corpului (nas, gur─â etc.). 5) Organ de locomo╚Ťie ├«n form─â de tub la unele molu╚Öte marine. /<fr. siphon, lat. sipho, ~onis, germ. Siphon
╚śIF├ôN ~o├íne n. 1) ╚Ües─âtur─â sub╚Ťire ╚Öi deas─â de bumbac, din care se confec╚Ťioneaz─â, ├«n special, lenjerie. 2) la pl. Variet─â╚Ťi ale unei astfel de ╚Ťes─âturi. /<fr. chiffon
sifon n. 1. tub recurbat cu dou─â bra╚Ťe inegale, spre a transvaza lichidele; 2. vas cu ap─â gazoas─â ce iese prin mijlocul unui tub central ├«nchis cu supap─â.
șifon n. pânză albă, numită și madepolon (= fr. chiffon).
*sif├│n n., pl. oane (lat. siphon, siph├│nis, d. vgr. s├şphon). Tub curb cu do┼ş─â bra╚Ťe neegale de transvazat lichidele. Tubu ╚Öi mecanizmu pin care curge apa gazoas─â din garaf─â. Carafa de ap─â gazoas─â. Vest. Ap─â gazoas─â: a bea vin cu sifon, a bea un sifon (Cp. cu br├«nz─â, care, la ├«nceput, ├«nsemna ÔÇ×z─âg├«rn─âÔÇŁ).
*șifón n., pl. oane (fr. chiffon). Madapolam.
SIFON s. (pop.) apă gazoasă, (înv. și reg.) sodă.
╚śIFON s. (TEXT.) madipolon.
╚Öifon s. v. DULAP. GARDEROB. ╚śIFONIER.
╚Öif├│n, ╚Öifonuri, s.m. ÔÇô Dulap pentru haine ╚Öi p├ónz─âturi (├«n Codru); ╚Öifonier. (Trans., Maram.). ÔÇô Cf. ╚Öifonier ÔÇ×scrinÔÇŁ (< fr. chiffonnier, ╚ś─âineanu, Scriban, DEX); din magh. sifon (MDA).
╚Öif├│n, -uri, s.m. ÔÇô Dulap pentru haine ╚Öi p├ónz─âturi (├«n Codru); ╚Öifonier. ÔÇô Din fr. chiffonnier.
SIFON-, v. SIFONO-. Ôľí ~antie (v. -antie), s. f., conforma╚Ťie tubuloas─â a florilor radiare ligulate din antodii, la compozee.
a da sifon expr. a denun╚Ťa.
hai sifon, c─â berea-i scump─â! expr. (pop., eufem.) v. hai sictir.
sifon, sifoane s. n. denun╚Ť, p├ór─â, informa╚Ťie dat─â poli╚Ťiei.

Sifon dex online | sinonim

Sifon definitie

Intrare: șifon
șifon substantiv neutru
Intrare: sifon (pref.)
sifon pref.
Intrare: sifon (subst.)
sifon subst. substantiv neutru