Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru siamez

SIAMÉZ, -Ă, siamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană originară sau locuitor din Siam. 2. Adj. Care aparține Siamului sau siamezilor (1), privitor la Siam ori la siamezi. ◊ Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite total sau parțial între ele; fig. grup format din doi prieteni nedespărțiți. Pisică siameză = specie de pisică originară din sud-estul Asiei, cu ochii albaștri, cu părul cafeniu, scurt, moale, mătăsos și cu coada scurtă. [Pr.: si-a-] – Siam (n. pr.) + suf. -ez.
SIAMÉZ, -Ă, siamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. Persoană care face parte din populația de bază a Siamului. 2. Adj. Care aparține Siamului sau populației lui, privitor la Siam sau la populația lui. ◊ Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite total sau parțial între ele; fig. grup format din doi prieteni nedespărțiți. Pisică siameză = specie de pisică originară din Extremul Orient, cu ochii albaștri, cu părul cafeniu, scurt, moale, mătăsos și cu coada scurtă. [Pr.: si-a-] – Siam (n. pr.) + suf. -ez.
SIAMÉZ2, -Ă, siamezi, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Siamului sau este originară din Siam. – Pronunțat: si-a-.
SIAMÉZ1, -Ă, siamezi, -e, adj. Care aparține Siamului sau populației lui; privitor la Siam sau la populația lui. Limba siameză. ◊ Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care s-au născut uniți într-o parte a corpului; fig. grup de două persoane prietene, care trăiesc veșnic împreună. Pisică siameză = specie de pisică originară din Extremul Orient, cu ochii albaștri, cu părul scurt, moale, mătăsos, de culoare cafenie. – Pronunțat: si-a-.
siaméz (si-a-) adj. m., s. m., pl. siamézi; adj. f., s. f. siaméză, pl. siaméze
siaméz s. m., adj. m. (sil. si-a-), pl. siamézi; f. sg. siaméză, g.-d. art. siamézei, pl. siaméze
SIAMÉZ, -Ă adj. Din Siam, privitor la Siam. ♦ Frați siamezi = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite; (fig.) prieteni nedespărțiți; pisică siameză = pisică cu ochi albaștri, cu părul cafeniu și mătăsos și cu coada scurtă, originară din Extremul Orient. [Pron. si-a-. / cf. fr. siamois < Siam – Thailanda].
SIAMÉZ, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Siam. II. adj. referitor la Siam (Thailanda). ♦ frați ~i sau surori ~e = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite; (fig.) prieteni nedespărțiți; pisică ~ă = rasă de pisici cu ochi albaștri, cu părul cafeniu, mătăsos și coada scurtă, originară din Extremul Orient. III. s. f. 1. limbă vorbită de siamezi. 2. fotoliu dublu cu spătarele îndreptate în sens opus. (< fr. siamois)
SIAMÉZ1 ~ă ( ~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Thailandei (numită în trecut Siam) sau este originară din Thailanda. [Sil. si-a-] /Siam n. pr. + suf. ~ez
SIAMÉZ2 ~ă ( ~i, ~e) Care aparține Thailandei sau populației ei; din Thailanda. ◊ Frați ~i (surori ~e) gemeni care s-au născut cu corpurile lipite (total sau parțial) între ele. Pisică ~ă rasă de pisici cu ochi albaștri și cu blana cafenie. [Sil. si-a-] /Siam n. pr. + suf. ~ez
SIAMÉZ, -Ă (< n. pr. Siam) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Thailandei (Siam). Mai trăiesc în Malaysia, Uniunea Myanmar ș.a. 2. Adj. Care aparține siamezilor (1), privitor la siamezi. ◊ Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care la naștere au corpurile lipite total sau parțial, adesea având și unele organe comune. Primii asemenea gemeni s-au născut în Siam (1911), de unde și denumirea. În cele mai multe cazuri gemenii s. nu supraviețuiesc. La cei rămași în viață operația de separare este foarte dificilă, cu grad mare de risc și nu se poate realiza decât atunci când nu sunt implicate organe de importanță vitală, mulți gemeni s. fiind condamnați să-și petreacă întreaga viață în această situație. S--au înregistrat și unele reușite spectaculoase, inclusiv în cazul unor surori s. din România operate în străinătate. Pisică s. = rasă de pisici originară din SE Asiei, de culoare brună-închis pe cap, spate și labe, brună-deschis pe piept și pântece și cu ochii albaștri.

Siamez dex online | sinonim

Siamez definitie

Intrare: siamez (adj.)
siamez adjectiv
  • silabisire: si-a-
Intrare: siamez (s.m.)
siamez substantiv masculin
  • silabisire: si-a-