Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru sforța

SFORȚÁ, sforțez, vb. I. Refl. A face, a depune un efort fizic sau intelectual; a se opinti, a se sili, a se strădui. – Pref. s- + forța. Cf. it. sforzare.
SFORȚÁ, sforțez, vb. I. Refl. A face, a depune un efort fizic sau intelectual; a se opinti, a se sili, a se strădui. – Pref. s- + forța. Cf. it. sforzare.
SFORȚÁ, sforțez, vb. I. Refl. A face un efort (fizic sau intelectual); a se opinti, a se sili. V. forța. Se sforța să nu-și arate nemulțumirea. REBREANU, R. I 257.
sforțá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se sforțeáză
sforțá vb., ind. prez. 1 sg. sforțéz, 3 sg. și pl. sforțeáză
SFORȚÁ vb. 1. v. opinti. 2. v. strădui. 3. v. încerca. 4. a (se) lupta, a se sili, a se strădui. (Se ~ să împiedice răul.)
SFÓRȚĂ s. v. caznă, chin, dinamism, efort, energie, forțare, forță, impetuozitate, muncă, osteneală, putere, robustețe, sforțare, silință, strădanie, străduință, tărie, trudă, vigoare, vitalitate, vlagă, zbatere.
SFORȚÁ vb. I. refl. A se sili din răsputeri; a se opinti, a se strădui. [< it. sforzare].
SFORȚÁ vb. refl. a se sili din răsputeri; a se opinti, a se strădui. (< it. sforzare)
A SE SFORȚÁ mă ~éz intranz. A depune forță (fizică sau/și intelectuală) în vederea realizării unei acțiuni. /cf. S + a sforța, it. sforzare
*sforțéz (mă) v. refl. (it. sforzarsi, fr. s’efforcer. V. forțez). Mă silesc, mă străduĭesc, mă opintesc, îmĭ încordez puterile.
SFORȚA vb. 1. a se forța, a se opinti, (Transilv.) a se tecărui. (S-a ~ să ridice bolovanul.) 2. a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frămînta, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, (înv. și pop.) a (se) nevoi, (pop.) a se sîrgui, (reg.) a se verpeli, (Mold.) a se strădănui, (înv.) a se învălui, a se năsli, a (se) osîrdnici, a (se) osîrdui, a se volnici, (fig.) a se sfărîma. (Se ~ să rezolve problema.) 3. a încerca, a se sili, a se strădui. (Se ~ să-i cîștige bunăvoința.) 4. a (se) lupta, a se sili, a se strădui. (Se ~ să împiedice răul.)
sforță s. v. CAZNĂ. CHIN. DINAMISM. EFORT. ENERGIE. FORȚARE. FORȚĂ. IMPETUOZITATE. MUNCĂ. OSTENEALĂ. PUTERE. ROBUSTEȚE. SFORȚARE. SILINȚĂ. STRĂDANIE. STRĂDUINȚĂ. TĂRIE. TRUDĂ. VIGOARE. VITALITATE. VLAGĂ. ZBATERE.

Sforța dex online | sinonim

Sforța definitie

Intrare: sforța
sforța verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: sforță
sforță