Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru sf─âtui

SF─éTU├Ź, sf─âtuiesc, vb. IV. 1. Tranz. A da cuiva un sfat (1): a pov─â╚Ťui, a ├«ndruma; a ├«ndemna. 2. Refl. A cere cuiva p─ârerea sau sfatul (1); a se consulta, a se ├«n╚Ťelege cu cineva. 3. Intranz. (Pop.) A sta la vorb─â, la taifas; a conversa. ÔÇô Sfat + suf. -ui.
SF─éTU├Ź, sf─âtuiesc, vb. IV. 1. Tranz. A da cuiva un sfat (1): a pov─â╚Ťui, a ├«ndruma; a ├«ndemna. 2. Refl. A cere cuiva p─ârerea sau sfatul (1); a se consf─âtui, a se ├«n╚Ťelege cu cineva. 3. Intranz. (Pop.) A sta la vorb─â, la taifas; a conversa. ÔÇô Sfat + suf. -ui.
SF─éTU├Ź, sf─âtuiesc, vb. IV. 1. Tranz. (Urmat de o propozi╚Ťie completiv─â) A da cuiva un sfat, a pov─â╚Ťui, a ├«ndruma. Iar au l─âcr─âmat b─âtr├«nii ╚Öi l-au sf─âtuit s─â nu se duc─â. SADOVEANU, O. VIII 190. Doctorul Fran╚Ť m-o sf─âtuit ca s─â vin ├«napoi ╚Öi s─â fur pe duduca Marghioli╚Ťa. ALECSANDRI, T. I 53. Te sf─âtuiesc s─â nu te duci ast─âzi la d├«nsul la mas─â. NEGRUZZI, S. I 150. 2. Refl. A cere (cuiva) p─ârerea sau sfatul, a se consulta (cu cineva), a se ├«n╚Ťelege (├«n vederea unei ac╚Ťiuni); a se consf─âtui. M─â sf─âtuiesc eu ├«ntr-o zi cu G├«tlan, c-aici ar trebui ceva de f─âcut s─â putem sc─âpa de c├«╚Ťiva m├«nc─âi. CREANG─é, A. 101. ÔŚŐ Intranz. (Rar) Tare mi te-ai fudulit, Cu mine n-ai sf─âtuit. MARIAN, ├Ä. 520. ÔŚŐ Refl. reciproc. Ceilal╚Ťi... se sf─âtuir─â o clip─â, apoi ie╚Öir─â ├«n uli╚Ť─â. DUMITRIU, N. 253. S-au adunat cu to╚Ťii... spre a se sf─âtui ce-i de f─âcut. CARAGIALE, O. III 39. Iar cel ungurean ╚śi cu cel vr├«ncean, M─âri, se vorbir─â, Ei se sf─âtuir─â Pe l-apus de soare Ca s─â mi-l omoare Pe cel moldovan. ALECSANDRI, P. P. 1. 3. Intranz. A sta la sfat, la taifas, la vorb─â; a conversa. Amurgul cre╚Ötea ╚Öi cei doi oaspe╚Ťi, muia╚Ťi de b─âutur─â ╚Öi de m├«ncare, cu privirile ├«nc─âlzite, ├«mprietini╚Ťi, ├«╚Öi apropiaser─â capetele ╚Öi sf─âtuiau ├«ncet. SADOVEANU, O. I 497. ╚śi cum sf─âtuiau b─âtr├«nii, ei ├«nde ei... numai iac─â se aude sub vatr─â: tat─â ╚Öi mam─â! CREANG─é, P. 79. P─ârul din mijlocul, satului era odinioar─â... divanul unde sf─âtuia satul. RUSSO, O. 119.
sf─âtu├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. sf─âtui├ęsc, imperf. 3 sg. sf─âtui├í; conj. prez. 3 s─â sf─âtui├ísc─â
sf─âtu├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. sf─âtui├ęsc, imperf. 3 sg. sf─âtui├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. sf─âtui├ísc─â
SF─éTU├Ź vb. 1. v. c─âl─âuzi. 2. a ├«ndemna, a pov─â╚Ťui. (├Äl ~ numai la bine.) 3. a ├«ndruma, a ├«nv─â╚Ťa, a pov─â╚Ťui, (livr.) a consilia, (rar) a d─âsc─âli, (├«nv.) a m├óng├óia. (L-a ~ ce s─â fac─â.) 4. a recomanda. (Te ~ s─â-╚Ťi vezi de treab─â.) 5. v. consulta.
SF─éTU├Ź vb. v. conversa, dialoga, discuta, inten╚Ťiona, pl─ânui, proiecta, t─âif─âsui, vorbi.
A SF─éTU├Ź ~├ęsc 1. tranz. (persoane) A sus╚Ťine cu sfaturi, recomand─âri; a ├«nv─â╚Ťa; a pov─â╚Ťui; a ├«ndruma. 2. intranz. rar A sta la vorb─â. /sfat + suf. ~os
A SE SF─éTU├Ź m─â ~├ęsc intranz. A face (concomitent) schimb de sfaturi (cu cineva). /sfat + suf. ~ui
sf─âtu├Č v. a da, a primi un sfat.
sf─âtu─ş├ęsc v. tr. (d. sfat or─ş vsl. s┼şventovati. V. sfetnic). Da┼ş sfat, consiliez, ├«ndemn: l-am sf─âtuit s─â vie. V. refl. Cer p─ârerea altu─şa or─ş m─âÔÇÖn╚Ťeleg cu cineva p. o hot─âr├«re: s├í─â sf─ât┼şit s─â plece. ÔÇô Vech─ş ╚Öi sfetu─şesc, svetu─şesc. V. consf─âtu─şesc.
sfătui vb. v. CONVERSA. DIALOGA. DISCUTA. INTENȚIONA. PLĂNUI. PROIECTA. TĂIFĂSUI. VORBI.
SF─éTUI vb. 1. a c─âl─âuzi, a conduce, a dirija, a ghida, a ├«ndruma, a pov─â╚Ťui, (├«nv.) a drege, a miji, a n─âst─âvi. (L-a ~ bine ├«n via╚Ť─â.) 2. a ├«ndemna, a pov─â╚Ťui. (├Äl ~ numai la bine.) 3. a d─âsc─âli, a ├«ndruma, a ├«nv─â╚Ťa, a pov─â╚Ťui. (L-a ~ mult─â vreme.) 4. a ├«ndruma, a ├«nv─â╚Ťa, a pov─â╚Ťui, (livr.) a consilia, (├«nv.) a m├«ng├«ia. (L-a ~ ce s─â fac─â.) 5. a recomanda. (Te ~ s─â-╚Ťi vezi de treab─â.) 6. a se consulta, (rar) a se consf─âtui, (├«nv. ╚Öi pop.) a se chibzui, (Mold.) a se cislui, (├«nv., ├«n Transilv.) a se div─âni. (S-au ~ ├«ntre ei cum s─â procedeze.)
FACIAS IPSE QUOD FACIAMUNS SUADES (lat.) f─â tu ├«nsu╚Ťi ceea ce ne sf─âtuie╚Öti pe noi s─â facem ÔÇô Plaut, ÔÇ×AsinariaÔÇŁ, act. III, scena 3, 40.

Sf─âtui dex online | sinonim

Sf─âtui definitie

Intrare: sf─âtui
sf─âtui verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a