Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru sextant

SEXTÁNT, sextante, s. n. Instrument optic format dintr-un arc gradat egal cu o șesime de cerc, prevăzut cu două oglinzi și cu o lunetă mică, care se utilizează la măsurarea distanței unghiulare dintre două puncte și se folosește în astronomie, navigație și aviație. [ Pl. și: (m.) sextanți] – Din fr. sextant.
SEXTÁNT, sextanți, s. m. Instrument optic format dintr-un arc gradat egal cu o șesime de cerc, prevăzut cu două oglinzi și cu o lunetă mică, care se întrebuințează la măsurarea distanței unghiulare dintre două puncte și se folosește în astronomie, navigație și aviație. [Pl. și: (n.) sextante] – Din fr. sextant.
SEXTÁNT, sextanți, s. m. Instrument optic format dintr-un arc egal cu o șesime de cerc, împărțit în grade și prevăzut cu două oglinzi și o lunetă mică; se întrebuințează pentru măsurarea distanței unghiulare dintre două puncte și are aplicații în astronomie, navigație și aviație.
sextánt s. n., pl. sextánte
sextánt s. n., pl. sextánte
SEXTÁNT s.m. Instrument optic folosit pentru măsurarea distanței unghiulare dintre doi aștri, dintre două repere situate pe apă, pe uscat etc. [Pl. -nți, (s.n.) -nte. / < fr. sextant, cf. lat. sextans].
SEXTÁNT s. n. 1. instrument optic pentru măsurarea distanței unghiulare dintre doi aștri, dintre două repere situate pe apă, pe uscat etc. 2. arc sau sector de cerc egal cu 60°. (< fr. sextant, lat. sextans)
SEXTÁNT ~e n. Instrument optic folosit în marină, aviație, astronomie, pentru măsurarea distanței unghiulare. /<fr. sextant
*sextánt n., pl. e (lat. séxtans, -ántis, șesime). Astr. Un instrument format dintr’a șasea parte a unui cerc (60°), cu care se măsoară unghiurile și distanțele.
SEXTANT instrument optic utilizat pentru determinarea distanței unghiulare dintre doi aștri sau a înălțimii acestora deasupra orizontului. Sextantul are un sector de 60°, divizate în grade și fracțiuni de grad, pe ale cărui brațe extreme sunt fixate o lunetă și o oglindă rotitoare plasată în mijlocul sectorului. Prin deplasarea brațului mobil se poate observa în lunetă o porțiune de 120° din bolta cerească.Sextantul a fost perfecționat prin mărirea preciziei liniare de vizare, a gradațiilor sale și a citirii poziției brațului mobil.

sextant definitie

sextant dex

Intrare: sextant (pl. -ți)
sextant pl. -ți
Intrare: sextant (pl. -e)
sextant pl. -e substantiv neutru