Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru sexagesimal

SEXAGESIMÁL, -Ă, sexagesimáli, -e, adj. (Despre modul de diviziune sau despre subdiviziuni) Care are la bază raportul dintre unu și șaizeci; care împarte un întreg în șaizeci de părți egale. – Din fr. sexagésimal.
SEXAGESIMÁL, -Ă, sexagesimali, -e, adj. (Despre modul de diviziune sau despre subdiviziuni) Care are la bază raportul dintre unu și șaizeci; care împarte un întreg în șaizeci de părți egale. – Din fr. sexagésimal.
SEXAGESIMÁL, -Ă, sexagesimali, -e, adj. (Despre modul de diviziune sau despre subdiviziuni) Care are la bază raportul dintre unu și șaizeci; care împarte un întreg în șaizeci de părți egale. Grad sexagesimal.
sexagesimál adj. m., pl. sexagesimáli; f. sexagesimálă, pl. sexagesimále
sexagesimál adj. m., pl. sexagesimáli; f. sg. sexagesimálă, pl. sexagesimále
SEXAGESIMÁL, -Ă adj. Care reprezintă a șaizecea parte dintr-un întreg. [< fr. sexagésimal, cf. lat. sexagesimus – al șaizecelea].
SEXAGESIMÁL, -Ă adj. care reprezintă a 60-a parte dintr-un întreg. ♦ grad ~ = unghi egal cu a 90-a parte dintr-un unghi drept. (< fr. sexagésimal)
SEXAGESIMÁL, -Ă (< fr.; {s} lat. sexagesimus „al șaizecilea”) adj. Referitor la împărțirea unui întreg în 60 de părți egale. ◊ Grad s. (simbol: °) = unghi egal cu a 90-a parte dintr-un unghi drept. Minut s. (simbol: ′) = unghi egal cu a 60-a parte dintr-un grad sexagesimal. Secundă s. (simbol: ″) = unghi egal cu a 60-a parte dintr-un minut sexagesimal.

sexagesimal definitie

sexagesimal dex

Intrare: sexagesimal
sexagesimal adjectiv