Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru sesiza

SESIZ├ü, sesizez, vb. I. Tranz. 1. A cuprinde cu mintea, a pricepe, a ├«n╚Ťelege; p. ext. a observa, a descoperi. ÔÖŽ Refl. A lua cuno╚Ötin╚Ť─â, a ╚Ťine seam─â, a-i p─âsa de cineva sau de ceva. 2. A ├«n╚Ötiin╚Ťa o autoritate (├«n scris) despre un caz care trebuie cercetat; a se adresa unui organ de jurisdic╚Ťie pentru rezolvarea unei pricini. ÔÇô Dup─â fr. saisir.
SESIZ├ü, sesizez, vb. I. Tranz. 1. A cuprinde cu mintea, a pricepe, a ├«n╚Ťelege; p. ext. a observa, a descoperi. ÔÖŽ Refl. A lua cuno╚Ötin╚Ť─â, a ╚Ťine seam─â, a-i p─âsa de cineva sau de ceva. 2. A ├«n╚Ötiin╚Ťa o autoritate despre un caz care trebuie luat ├«n cercetare; a deferi o pricin─â spre rezolvare autorit─â╚Ťii competente. ÔÇô Dup─â fr. saisir.
sesizá (a ~) vb., ind. prez. 3 sesizeáză
sesiz├í vb., ind. prez. 1 sg. sesiz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. sesize├íz─â, imperf. 3 sg. sesiz├í
SESIZ├ü vb. 1. v. observa. 2. v. constata. 3. v. ├«n╚Ťelege. 4. v. intui. 5. a intui, a ├«n╚Ťelege, (livr.) a priza, (fig.) a dibui, a mirosi, a prinde, (├«nv. fig.) a pricepe. (I-a ~ inten╚Ťiile.) 6. a ar─âta, a dezv─âlui, a releva, a revela. (A ~ conducerii dificult─â╚Ťile ├«nt├ómpinate.)
SESIZ├ü vb. I. tr. 1. A prinde, a p─âtrunde cu mintea; a observa, a descoperi. ÔÖŽ refl. A lua cuno╚Ötin╚Ť─â, a ╚Ťine seama (de ceva). 2. A ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a ar─âta (ceva) unei autorit─â╚Ťi; a se adresa justi╚Ťiei. [Var. sezisa vb. I. / dup─â fr. saisir].
SESIZ├ü vb. I. tr. 1. a p─âtrunde cu mintea, a pricepe, a ├«n╚Ťelege; a observa, a descoperi. 2. a ├«n╚Ötiin╚Ťa o autoritate despre un caz care trebuie luat ├«n cercetare; a se adresa justi╚Ťiei. II. refl. a lua cuno╚Ötin╚Ť─â, a ╚Ťine seam─â (de ceva). (dup─â fr. saisir)
A SESIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (esen╚Ťa lucrurilor) A-╚Öi ├«nsu╚Öi prin activitatea g├óndirii; a ajunge s─â p─âtrund─â cu mintea; a ├«n╚Ťelege; a pricepe; a concepe. 2) (organe oficiale) A pune la curent (pentru a se lua m─âsuri). 3) (despre sisteme tehnice) A descoperi, semnaliz├ónd. /<fr. saisir
A SE SESIZ├ü m─â ~├ęz intranz. A reac╚Ťiona la o informa╚Ťie primit─â; a ╚Ťine cont de ╚Ötirile parvenite. /<fr. saisir
SESIZA vb. 1. a observa, a percepe, a remarca, a re╚Ťine, a vedea, a z─âri, (├«nv.) a privi. (N-ai ~ nici o schimbare?) 2. a constata, a observa, a remarca, a vedea, (Mold., Transilv. ╚Öi Ban.) a z─âpsi. (A ~ c─â e sup─ârat─â.) 3. a ├«n╚Ťelege, a percepe, a pricepe, (fig.) a p─âtrunde. (A ~ sensul celor citite.) 4. a ghici, a intui, a ├«ntrevedea, a ├«ntrez─âri, a prevedea, (fig.) a mirosi, a p─âtrunde. (A ~ desf─â╚Öurarea evenimentelor.) 5. a intui, a ├«n╚Ťelege, (livr.) a priza, (fig.) a dibui, a mirosi, a prinde, (├«nv. fig.) a pricepe. (I-a ~ inten╚Ťiile.) 6. a ar─âta, a dezv─âlui, a releva, a revela. (A ~ conducerii dificult─â╚Ťile ├«nt├«mpinate.)

Sesiza dex online | sinonim

Sesiza definitie

Intrare: sesiza
sesiza verb grupa I conjugarea a II-a